Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "från klassiskt snurr till nyfunnen glädje"

Nyprovat – "från klassiskt snurr till nyfunnen glädje"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Vårens första månad och därtill ett nytt parti viner att sukta efter. Småskaligt, flirtigt, funky, knastriga tanniner och blomstrande passion – noga provat och kärleksfullt utvalt. Här är vinerna som smäller högst.

Nyprovat: TS 9 mars

MOUSSERANDE VIN

Diebolt-Vallois_winetable

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2012, Frankrike, Champagne, 999 kr

Toppvin från finfin årgång. Namnet gör verkligen skäl för sig. Med sina gula kex och vilda blommor är det som att ta en fika mitt i en sommaräng. Mjuk mousse, sjungande syra och alldeles underbar frukt av äpple, gula päron och elegant citrus i en vibrerande lång eftersmak. (The Wineagency, 480 fl.)

VITT VIN

heerkretz_winetable

Weingut Wagner Stempel Heerkretz Riesling GG 2018, Tyskland, Rheinhessen, TSV 93294, 349 kr

Tidigare i år bekantade vi oss med en grauburgunder från samma producent. Nu kommer en topp-riesling med djupt aromatisk doft av gula äpplen och citrusfrukt, örter, mineral och sälta. Lång frisk eftersmak av färska örter och galia melon med en skvätt lime. (Moestue Grape Selections, 1800 fl.)

lalouvière_winetable

André Lurton Château La Louvière Blanc 2011, Frankrike, Bordeaux. TSE 93207, 279 kr

Vit Bordeaux med 10 år på nacken och redan då försedd med skruvkork. Aromatisk med tropiska toner i nosen. Örtig och kryddig, mjukt komplex och värmande. Utvecklar sig efter en tid med mogen gul stenfrukt och gula äpplen, smöriga nötiga toner och ett långt härligt vuxet avslut. Sauvignon blanc och semillon från Pessac-leognan. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

RÖTT VIN

morgon_winetable

Jean Foillard Morgon Côte du Py 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 95239, 299 kr

Tionde årgången på Systembolaget, den första 2010 provade jag så sent som i skrivande stund då importören bjöd in till en vertikal med samtliga årgångar sedan dess. Beaujolais med ålder behöver verkligen inte ursäkta sig. Vissa mognadstoner såklart men de flesta årgångar, inklusive klimatvariation, hade frisk syra och pigg frukt. 2019 inget undantag. Härligt koncentrerad parfym, röda friska bär, djup och fokus. Stram men samtidigt juicy med torra mjuka tanniner och ett ungdomligt avslut. Växer bevisligen på ett par års lagring men är sprudlande gott redan nu. (Wine Trade, 6000 fl.)

marrans_winetable

Fleurie Marrans 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 95592, 179 kr

Från grannkommunen Fleurie får vi ytterligare en gamay från Beaujolais. Delvis kolsyrejästa druvor som lagrats på foudre. Bra läge och bra råmaterial, pang på syror och röda körsbär, jordgubb och mineraler. Torr, stram, brettig och lite funky bojo som vill öppnas och drickas redan nu i vår. (Vintrio Wine, 1200 fl.)

montiriusgarrigues_winetable

Montirius Garrigues 2019, Frankrike, Rhône, TSV 93391, 199 kr

Biodynamiskt odlat i Vacqueyras av familjeföretag i femte generation. Örtigt rödbärigt, stramt och kryddigt med körsbär, körsbärskärnor, timjan och salvia. Demeter certifierade druvor med 70% grenache noir 30% syrah.
(TM Kvalitetsviner, 8800 fl.)

montiriusleclos_winetable

Montirius Le Clos 2018, Frankrike, Rhône, TSV 93390, 269 kr

Biodynamiskt odlat och handskördat 50/50 grenache och syrah. Mjuk röd frukt, plommon och körsbär. Gröna örter, svartpeppar, chark och lavendel. Strået vassare än lillesyskonet ovanför, men priset berättar den sanningen. Gott och välkommet återbesök. (TM Kvalitetsviner, 3600 fl.)

poliziano_winetable

Poliziano Mariastella Vino Nobile di Montepulciano 2017, Italien, Toscana, TSV 95489, 199 kr

Varm årgång med mogen frukt som krävt en hel del arbete för uppnå den balans som detta visar. Mörka körsbär, fat, vanilj, stram elegant syra, fyllig textur med tuggiga tanniner med bra mineral i ett jordig långt avslut. Komplex och kraftfullt av 85% sangiovese med resterande colorino, canaiolo och merlot. (Johan Lidby, 5580 fl.)

dolcettod'alba_winetable

Elio Grasso Dolcetto d’Alba Dei Grassi 2019, Italien, Piemonte, 199 kr

Vi har fått uppleva och prova en hel del dolcetto i vinter vilket är kul då druvan ofta riskerar att hamna i skymundan av mer namnkunniga för området barbera och nebbiolo. Elio Grassos tolkning är klassisk med djupt fruktig och rödbärigt parfymerad nos. Torra knastriga tanniner, syrlig röd ungdomlig frukt. Pigg och läskande trots sin strama kostym. (Johan Lidby, 1800 fl.)

xiro_winetable

Domaine Ligas Xiro 2018, Grekland, Pella, TSE 93322, 229 kr

Kul återkomst på grekiska druvorna xinomavro och roditis. Oxidativ och brådmogen frukt i nosen men expressivt rött.  Svalt och örtigt, juicy med bra tryck i syra och tannin. Återigen ett spännande uttryck från grekiska Domaine Ligas. (Vintedge, 360 fl.)

karasevda_winetable

Chamlija Kara Sevda Papaskarasi 2019, Turkiet, TSE 93457, 189 kr

Från Grekland till grannen Turkiet som också har nyfunnen glädje i vinmakandet, här på lokala druvan papazkarası. Inledande röda bär och fat, körsbär, sval frukt, syrliga bär, lingon. Torr strukturerad med spänstig textur, fylligt med röd syrlig frukt. Lång mörkt bärig eftersmak med fatkaraktär. (Wine Waves, 900 fl.)

ridge_winetable

Ridge Vineyards East Bench Zinfandel 2018, USA, Kalifornien, TSE 92734, 299 kr

Ridge Vineyards är en stabil producent när man pratar kvalitetsdruvor som zinfandel och cabernet sauvignon från Sonoma norr om San Fransisco. Här deras ekologisk odlade zinfandel. Ren mörkt rödbärig och rödfruktig doft, plommon, mynta, kokos och nya ekfat. Torr och stram med ren frukt och rejält schvung i struktur och syra. (Wine Affair, 1680 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.