Vinmakaren med cinsault i sikte
Lästid: 2 minuter
Just nu pågår skörden i Sydafrika. Richard Sigray har zoomat över till vinmakaren Alex Milner för att prata om läget för vinbranschen i Sydafrika, passionen till druvan cinsault och bästa cykelturen i Western Cape.
Förra året arrangerade jag en blindprovning av druvren sydafrikansk cinsault för några sommelierer och experter på sydafrikanska viner. Alla deltagare var överens om att vinerna genomgående höll mycket hög kvalitet. Så har det inte alltid varit. Druvan cinsault har på bara tio år gått från att dryga ut blends till att bli en stjärna på egen hand.
Ett vin som gjorde ett starkt intryck på samtliga deltagare i provningen var Natte Valleij Darling Cinsault 2018. Vinmakaren bakom vinet heter Alex Milner. Efter examen i oenologi vid universitetet i Stellenbosch fick han upp ögonen för cinsault och ställde om familjens egendom Natte Valleij i Simonsberg Paarl från hästuppfödning till vinproduktion. Alex började 2005 med några enstaka fat i familjens källare. Idag gör han viner från odlingsplatser i Stellenbosch, Darling, Swartland och Paarl.
När Alex svarar vid lunchtid är det 32 grader varmt ute. Han har varit uppe sen klockan fem på morgonen för att arbeta i vinkällaren.
Hur är läget för vinbranschen i Sydafrika just nu?
– Pandemin och förbudet att sälja alkohol har slagit hårt mot många producenter. Samtidigt har den internationella vinscenen stöttat oss och promotat sydafrikanska viner. Det har varit överväldigande. Natte Valleij sålde redan innan pandemin 95 procent på export, därför har vi inte påverkats så mycket.
Hur fick du upp ögonen för cinsault?
– Efter studierna var den rådande stilen fortfarande stora viner med hög alkohol, hård extraktion och ny ek. Cinsault brydde sig ingen om, men jag var nyfiken. Jag tränade mycket cykling på den tiden och passade på att leta efter vinodlingar under turerna. När jag kände igen cinsault vid sidan om vägen noterade jag positionen på mobiltelefonen för att kunna återvända och prata med odlarna. De tyckte jag var tokig och ville hellre sälja andra druvor till mig. Idag är alla vinmakare ute efter cinsault.
Är cinsault en druva som påverkas mycket av växtplatsen?
– Ja absolut, man märker tydliga skillnader i våra viner från olika regioner. Swartland och Paarl har ett varmare klimat medan Stellenbosch och Darling är svalare områden med stort inflytande från Atlanten. De varmare växtplatserna ger rödbäriga, fruktiga och josiga viner medan de svalare är eleganta och aromatiska med jordiga toner, säger Alex och fortsätter:
– Lika viktig som växtplatsen är att arbeta med gamla bush vines som ger lägre skördeuttag och högre koncentration. Från och med årgång 2019 är alla våra viner certifierade av the Old Vine Project.
Hur arbetar du i vingården och vinkällaren?
– Jag gillar att var spontan. Skulle jag göra vin på samma sätt hela tiden skulle jag bli uttråkad. Vanligtvis gör vi flera separata vinifieringar från ett vingårdsläge för att testa oss fram. Jag har till exempel börjat med att torka druvornas stjälkar i solen vilka sedan läggs med i jäsningen. De tillför balanserade tanniner och stabiliserar färgen i vinet. För lagring använder vi gamla, stora fat eller betongägg. Vill inte att lagringskärlet ska forma druvan och vinet för mycket.
Berätta mer om ditt vin från Darling
– Vingården planterades 1978 och jag har samarbetat med odlaren sen 2014. Här brukar jag alltid jäsa en viss del av druvorna med hela klasar som jag tycker ger en fin kritig karaktär till vinet. Smak och doft går åt det florala hållet med mycket inslag av viol och en jordig ton. Det är kul eftersom området Darling är känt för sina blommor på våren. Vinet är lätt men har också en fin underliggande struktur.
Du är ju gammal tävlingscyklist, vilken är den finaste cykelturen i Western Cape?
– Jag gillar särskilt en 43 kilometers runda runt bergen i Simonsberg där man passerar många vingårdar längs vägen. Sen rekommenderar jag Clarence Drive längs kusten mitt emot Cape Point. Kanske den vackraste sträckan i Sydafrika.
Den 2 mars lanseras 360 flaskor av Natte Valleij Darling Cinsault 2018 i Systembolagets tillfälliga sortiment, nr 93227, 199 kronor.
Läs också artikeln Sydafrikansk cinsault – revansch för en ratad druva