Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "vin som skiner som en sömnlös sol"

Nyprovat – "vin som skiner som en sömnlös sol"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Det är novembers sista lansering och Systembolaget vilar inte på sin hane. Ett rejält släpp med massor av exklusiva viner, många är provade, många är utvalda och kvaliteten är skyhög. Vår chefredaktör Pär Strömberg har sagt sitt, till ert förfogande, här är det bästa av det mesta!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_charles_heidsieck

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut MV, Frankrike, Champagne, TSV 92118, 649 kr

Ett makalöst elegant vin, ett vin som skiner som en sömnlös sol, låt mig bara få börja så… initialt brödig i nosen, nygrillad brioche med grillad citron. Moussen ger direkt en känsla av exklusivitet i sin krämiga och fylliga textur med torrt avslut där en klingande syra och förföriskt koncentrerad frukt ger un rapport qualité prix. (Provinum, 3600 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_leitz_berg_schlossberg

Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels GG 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 95252, 359 kr

Ett stort vin från ett läge som är unikt i vingeografin. När man står i gårdarna precis ovanför slottet som bevakar triangeln som utgör korsningen mellan Rheinhessen, Nahe och Rheingau, ser branterna ner mot floden Rhen och kalibrerar in kompassen och koordinaterna så blir man ödmjuk inför lägets storhet. Berg Schlossberg har med sin något extra solexponering en mer flirtig exotisk frukt än övriga lägen. En rökig mineralitet i en torr, nästan tanninstrukturerad komplex textur med frisk syra som saliverar långt bak i gommen. Sammantaget rikt, fylligt stort och maffigt med tropiska inslag. Schweingott! (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_brundlmayer_altereben

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2019, Österrike, Kamptal, TSE 94105, 299 kr

Ekologiskt grüner skördat från gamla stockar, sk Alte Reben. Äldre vinstockar är mindre produktiva och producerar färre och mindre druvor. Det väl utvecklade rotsystemet når djupt i marken och förser druvorna med näring som bidrar till extremt smakrika viner med stor koncentration. Här får vi ändå ett ungdomligt vin med fräsch doft av krusbär och vitpeppar, något som genast återfinns i smaken. Hög syra och bra längd. Vinet har delvis jäst i gamla österrikiska ekfat samt i ståltank med efterföljande lagring i stora ekfat. (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_chateaurahoul

Château Rahoul Blanc 2018, Frankrike, Bordeaux, TSV 90629, 199 kr

Alla borde dricka mer vit Bordeaux. Ett av mina favoritområden för vita viner är Graves där detta vin under reglementen från Terre Vitae sett till att gårdarna är friska och mår bra. Reduktiv till en början med inslag av hö och nässlor men där en frisk syrlig gul frukt förgyller en fyllig textur med komplexa toner av generös frukt, exotiska inslag med inslag av kokos i en bivaxigt avslut. Sauvignon blanc och semillon är värdarna för denna komplexitet. (Carovin, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_soalheiro

Soalheiro Primeiras Vinhas 2020, Portugal, Melgaço, TSE 94214, 179 kr

Alvarinho från en solig plats i nordvästra Portugal. Utvalda druvor från 40-åriga rankor som fått ligga på sin jäst en tid för att ge ett fylligare och mer komplex uttryck. Inbjudande frisk doft av gul stenfrukt, exotisk frukt och salta mineraler. Härligt driv i syran, pigg och flirtig. Prisvärt med tanke på vinifieringen och deras praktik för en hållbar framtid. (Ward Wines, 3000 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_salwayRS

Weingut Salwey RS Spätburgunder 2018, Tyskland, Baden, TSV 90427, 229 kr

Jag besökte nyligen Baden och Kaiserstuhl men andra producenter. Lärdomen är dock tydlig, vilket enormt underskattat område det är. De branta terrasserna i Kaiserstuhl, som liknar många fler kändare områden, har makalöst bra förutsättningar för att odla pinot-varianter. Många pratar om den negativa effekten av global warming och även om det är ett globalt problem så är inte vinodlarna i Baden de som oroar sig mest. Denna spätburgunder ger ett rökigt och krutigt mineraliskt intryck med tydlig mörkt röd frukt. Torr och stram men välbyggd och med lugna fatinslag. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_chateaularoze

Château Laroze 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 92345, 399 kr

Varför inte lite drickfärdig Bordeaux? Allokeringarna från negocianter i Frankrike ger via pigga importörer möjligheten att köpa riktigt bra vin till riktigt bra pris. Under hösten har jag samlat på mig många fina exemplar från de senaste årgångarna och från slott som lirar högt i klass och kvalitet, men inte lika högt i beryktelse. Denna pjäs bjuder prisvärd merlotdominans med svartvinbär/cassis, blåbär, ceder och blyerts med torr tanninrik struktur och läskande syra i härlig längd med ekinslag och humidorfuktig cigarrlåda. (Tryffelsvinet, 240 fl.)

winetable_nyprovat_chateaucanon

Croix Canon 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 90668, 459 kr

Mer sånt som ovan, Chateau Canon Croix bjuder svartvinbär och plommon med ekfat, blyerts och torra strama tanniner med fyllig fläskig frukt i avslutet. Även här med merlotdominans där en fjärdedel är cabernet franc och där vi alla önskar att vi visste mer men samtidigt skiter i det och bara köper gott vin för att det är värt det! (Tryffelsvinet, 240 fl.)

winetable_nyprovat_cuveeduvatican

Châteauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican 2018, Frankrike, Rhonedalen, TSV 95278, 269 kr

Syltsyrlig doft av skogsbär och tranbär, rönnbär och mogna körsbär med fyllig textur i stram struktur. Galet gott där mjuk sötfruktig fyllig stil mjukar upp strama svarta bär, mörkt lakrits-hallonskallar och örtig garrigue. Solvarmt och omhuldande i en vacker och redan nu tillgängligt drickvänlig symbios! (Budbreak, 6600 fl.)

winetable_nyprovat_costabassa_sandrofay

Sandro Fay Costa Bassa Rosso di Valtellina 2018, Italien, Lombardiet, TSE 94231, 199 kr

Kultproducent från Valtellina som jag följt en längre tid. Ett otroligt prisvärd vin med bra allokering, den smarte langar in ett gäng i källaren och dricker ett par direkt nu och flashar på instagram. Så funkar det om man har koll, och har man inte det så får man det nu. Örtig doft med blå och svarta bär omhuldat i mjuka fat. Koncentrerat och fylligt med fin syra i balans med mjuka tanniner. Mörk frukt, rosor, inte så blyga violer, färska gröna örter och smörkola i koncentrerad längd. (Budbreak, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_laspinetta_langhe

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2019, Italien, Piemonte, TSV 90219, 229 kr

En klassiker bland klassiker från en producent med så otroligt mycket pondus och klass i bagaget. Endast då kan man göra ett folkligt och enkelt vin med så mycket koncentration och fokus. Syrlig doft av friska körsbär och mogna jordgubbar. Syrlig och välbyggd med torra tanniner i ett härligt örtbärigt avslut. Klass i en jätteallokering så att det räcker till alla som vill! (Enjoy Wine & Spirits, 13200 fl.)

winetable_nyprovat_castellodeverduno

Castello de Verduno Barbaresco 2018, Italien, Piemonte, TSE 95338, 349 kr

Castello di Verduno är en historisk gård som har några av de finaste lägena i både Verduno och Barbaresco – Verduno från moderns sida av familjen och Barbaresco från faderns sida av familjen (en egendom som tidigare var känd som Luigi Bianco). Friskt rödbärig torr stram och syrlig. Lingon tranbär, körsbär med fyllig eftersmak av koncentrerad frukt. (Terroir, 600 fl.)

winetable_nyprovat_benevelli_Barolo

Piero Benevelli Barolo Ravera di Monforte 2017, Italien, Piemonte, TSE 92587, 449 kr

Boy oh boy, vad 2017 ger oss bevis på hur bra de bästa av vinerna från Piemonte är och kommer att bli. Benevellis Ravera di Montforte från som ni hör, urklassiska jordar, har gett mörka bär, svarta körsbär, fullblommande rosor och mogna toner av undervegetation och svamp. Mjuka tanniner ger plats åt en kickig syra som med örtiga och florala inslag som vanilj och körsbär hänger kvar längre än en hockeymatch. (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_caparsino

Caparsino Chianti Classico Riserva 2015, Italien, Toscana, TSE 94223, 269 kr

Ekologisk sangiovese från en egensinnad och fantastisk producent. Jag har skrivit om Caparsa tidigare och det är en ärlig och pålitlig vision som präglar vinerna. Mognadstoner i doften och med köttiga körsbär med jordig mineralitet. Sträv och kraftfull med frisk syra och mjuk frukt. Inslag av grönstjälkighet och fat tillsammans med mineralisk jordighet i avslutet. Ett riktigt toppvin! (Agrell & Hartley, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_fattoria_poggerino

Fattoria Poggerino Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, TSV 93326, 199 kr

Om ni följt mig här genom åren har ni förstått min fäbless för bra sangiovese från Chianti Classico. Poggerino är inget undantag och priset en riktig hit! Mogna körsbär och jordig mineralitet som sig bör med stram och torr struktur där frisk syra och färsk frukt dominerar innan körsbärskärnor och gröna örter gör gott. (Tryffelsvinet, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_dominiodelaguila

Dominio del Aguila Reserva, Spanien, Ribero del Duero 2017, TSE 92307, 599 kr

Skickliga vinmakare med naturen och en hållbar framtid i fokus. Reduktiv till en början, pruttig nos, vulkanosande umami. Sen kommer en torr kraftfull och örtigt spicy frukt med mörka bär, svarta bär – ett häftig vin med mycket smak och fokus på i huvudsak tempranillo. (Terroir, 360 fl.)

winetable_nyprovat_roda

Roda 2017, Spanien, Rioja, TSE 95211, 289 kr

En traditionalist bland modernisterna. Varje år identifieras de 17 vingårdslägen som har bäst potential. Druvorna skördas med största omsorg och vinifieras separat i 17 stora trätankar. Stort och runt med klassiska markörer för Roda. (Primewine/Solera, 4560 fl.)

winetable_nyprovat_rodaI

Roda I 2016, Spanien, Rioja, TSE 95742, 459 kr

Efter en noggrann blindprovning avgörs vilka viner som uttrycker en rödaktig, ungdomlig frukt och de som är mörkare med tätare struktur – de första går till Roda och de andra till Roda I. De båda vinerna blir ett sätt att spegla tempranillodruvans olika sätt att mogna på. 2016 års årgång har gett mörkt röd frukt med vanilj och torra fat i en torr stram och maffigt strukturerat stil. De båda vinerna blir ett sätt att spegla tempranillodruvans olika sätt att mogna på. Mogen torkad frukt solmoget varmfruktig mörk frukt med avslutande sandiga tanniner. (Primewine/Solera, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_corimbo

Bodegas La Horra Corimbo 2016, Spanien, Ribera del Duero, TSE 95748, 259 kr

Efter tjugo år i Rioja var tiden inne att ta Roda’s filosofi vidare till en ny plats, en vinregion på uppgång: Ribera del Duero. De insikter man nått kring tempranillodruvan i Rioja har nu applicerats i en annan region där denna druva har sin hemvist. Plommon och mörk frukt, stenig mineralitet, grusig tannin, bra syra och frisk fruktighet. På 800 meters höjd ligger La Horra, och där finns den svalka som behövs för att balansera kraft med harmoni och balans. (Primewine/Solera, 2100 fl.)

winetable_nyprovat_corimboI

Bodegas La Horra Corimbo I 2015, Spanien, Ribera del Duero, TSE 95750, 459 kr

Vinerna Corimbo och Corimbo I kommer från stockar med en snittålder på 20 respektive 50 år. År 2016 blev Corimbo I utsedd till världens vin gjort på spanska druvsorter av tidningen Decanter. Fyllig koncentrerad och maffig frukt, mörkt bärig, mörka plommon och blåbär med andiga tanniner i kraft och lust! (Primewine/Solera, 600 fl.)

winetable_nyprovat_Marsyas

Chateau Marsyas B-Qa de Marsyas Rouge 2017, Libanon, Bekaa Valley, TSV 91902, 199 kr

Hyllad och omskriven i naturliga kretsar, en ny bekantskap för den svenska publiken. Med en rökig mineralisk doft under färska körsbär med torra tanniner och fläskigt fruktkött med rödbärig och solvarm söt eftersmak på internationella druvkombon cabernet sauvignon, syrah och mourvèdre. (Enjoy Wine & Spirits, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_geyserville

Ridge Vineyards Geyserville 2019, USA, Kalifornien, TSE 92540, 419 kr

Jag är inget jättefan av den här typen av vin men jag böjer mig alltid för kvalitet. Fokuserat och syrligt med flirtig frukt i blåröda ränder, pigg fruktig längd på i huvudsak zinfandel, backat av carignan, petite sirah och alicante bouschet, direkt från gårdarna i Alexander Valley. (Wine Affair, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_domainedelacote_pure

Domaine de la Côte Pure Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 93691, 389 kr

Från Sta Rita Hills kommer Rajat Parrs friskaste och fräschaste uttryck. Inbjudande doft av jordgubb och sandelträ, syrlig med stram struktur och örtig textur, vibrerande munkänsla. Helt torr med bra frukt, lingon, körsbär, jordgubb och tranbär i avslutet. Låt inte priset skrämma dig, lätt värt varenda krona per droppe. (The Wine Agency, 240 fl.)

winetable_littorai_les_larmes

Littorai Les Larmes 2019, USA, Kalifornien, TSE 93839, 579 kr

Exklusivt och elegant, inbjudande parfym av friska jordgubbar och röda bär och sandelträ. Härligt mjuk sammetslen textur, mjuka lena smaker med fokus och koncentration, fint!  Littorai är kvalitet ut i fingerspetsarna, men kanske inte för alla. Väl värda investerade pengar, göm undan eller njut ren hedonistiskt redan nu. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_gillmore_hacedor

Gillmore Wines Viña Tabontinaja “Hacedor de Mundos Cabernet Franc” 2015, Chile, Maule, TSE 94030, 239 kr

Mörkt rödbärig doft, torr stram och örtig, blommig, tjära och asfaltstydliga tanniner men med fräsch syra. Del av MOVI – Independent Winemakers Movement med egna gårdar i Loncomilla Valley där man praktiserar dry farming, handskördar och jäser på ståltank innan man låter vinet mogna på fransk ek. MOVI håller fokus på terroir och personlighet och dessutom hållbara principer. (Valid Wines, 5000 fl.)

STARKVIN

winetable_nyprovat_guimaraens

Fonseca Guimaraens Vintage Port 2001, Portugal, Douro, TSE 93882, 209 kr (375 ml.)

Mörkt djupt röd halvpanna som man bör dekantera. Örtig och kryddig doft, torkad frukt, dadlar, fyllig och maffig, koncentrerat eldigt avslut. Druvorna här är främst, well, en hel samling av dem, som touriga francesa, touriga nacional, tinta roriz, men även tinta barroca samt mindre andelar tinta cão och tinta amarela. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.