Grab a Bottle – Sydafrikanska pärlor

Maja Berthas Vinskribent, liveprovare

Även om avstånd och sunt förnuft på många sätt fortfarande präglar vår vardag så får man väl ändå säga att ett visst mått av socialt festande äntligen känns legitimt. Själv bjuder jag gärna in mina fina grannar på landet till en liten kvällssittning eller kanske till ett kort utomhusmingel vid eldstaden i trädgården. Min mormor sa alltid, ”Det finaste man har ställer man på bordet” och här kommer tre riktigt smaskiga snyggingar från Sydafrika som får ta plats i mina vinglas.

winetable_grababottle_simonsig

Simonsig Cuvée Royale Blanc de Blancs, 2017, Nr 95048, 189 kr

En Cap Classique som verkligen inte skäms för sig! En mysigt utvecklad Blanc de Blancs som mer än gärna får inviga middagsbjudningen. Ur glaset sipprar toner av sprödbakad brioche, vaxiga gula äpplen, solmogna aprikoser samt en snygg mineralisk rökighet. Den kittlande syran och långa eftersmaken får gommen att kräva mer och jag bjuder gärna denna till små smörstekta snittar med uppvispad anklever och färska fikon.

winetable_grababottle_springfieldwildyeast

Wild Yeast Chardonnay, Springfield Estate, 2020, Nr 90259, 185 kr

Det här vinet får de flesta av mina gäster att dra på munnen av välbehag. En säregen och matig stil som levererar en vaxig fetma samtidigt som syran är frisk och läskande. Smaken är närmast att beskriva som en fruktcocktail med färsk mango, ananas och stråk av parfymerade blommor. Vinet har inte sett tillstymmelse till ekfat och som namnet antyder sker jäsningen med den naturliga jäst som återfinns på druvornas skal. Här kommer lergrytan väl till pass. Den fylls med höstens rotsaker, en välgödd majskyckling samt mängder av citron, örter och vitlök. Medan maten lagar sig själv så kan du hälla vinet på en snygg karaff för lite luftning.

winetable_grababottle_chocolateblock

The Chocolate Block, 2019, Nr 2086, 249 kr

Det är klart man vill ha ett vin som heter “The Chocolate Block”! Etiketten är lika självklar som vinet i flaskan och med en spännande blandning av Syrah, några medelhavsdruvor och en gnutta Cabernet kan inget gå fel. Smaken är kryddig med inslag av lakrits, en hint av kakao, torkade örtkryddor och ett stort mått mörka bär. Jag slår på stort med en av mina paradrätter – Cheddarostfyllda dovhjortsbiffar med en krämig grönpepparsås och några perfekt snittade hasselbackare. Sedan är grannsämjan fixad.

Annons

District7
Produkt

District 7 Pinot Noir 2018

Land

USA, Kalifornien, Central Coast, Monterey

Pris

139 ,-

Med största fokus på kvalitet och hållbarhet producerar Scheid Family Wines viner med stor charm och generöst fruktigt djup. Druvorna odlas i Central Coast och Monterey, vilket är det sjunde av Kaliforniens 17 vindistrikt. Det här är en charmerande pinot noir som ger mjuka toner av solvarma vildhallon och sötsyrliga körsbär tillsammans med en lätt kryddighet och finstämt inslag av fat. Sunshine State på flaska som gör sig strålande till Bbq-glaserad kyckling med grillad färsk majs, gräddfil och lime.

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - en festlig helg
Grab a Bottle – röda rubiner från Bordeaux
Grab a Bottle - tre ostviner
Grab a Bottle –tre klockrena viner från Loire
Grab a Bottle - en trio chenin blanc

Du missar väl inte dessa godingar


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.