Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nytt på fasta hyllan i mars – bästa vin– och ölnyheterna

Nytt på fasta hyllan i mars – bästa vin– och ölnyheterna

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Sorgligt nog blir det allt svårare att vaska fram guld i Systembolagets släpp av fasta nyheter. Wine Tables Andreas Grube har letat med ljus och lykta bland alla marsnyheter och har ändå lyckats hitta en del godsaker som sticker. Här guidar han till de bästa valen – både vad gäller öl och vin.

VIN:

rooted-grenache-blanc

Rooted Winemakers Selection Grenache Blanc 2022, Sydafrika, nr 13041, 90 kr

Vitt vin på tetra som, faktiskt, bland marsnyheterna ändå stod ut som ett av ganska få viner med balans och identitet. Fyllig och lite fet i munnen, med smaker av grillad citron, mogna gula äpplen, aprikos och ananas. Klart bra för pengen.

grw-saperavi

Saperavi 2019, Georgien, nr 2095, 99 kr

Saperavi är namnet på Georgiens mest kända röda druva, men här har man inte använt de klassiska amfororna, qvevri, utan istället lagrat vinet några månader på gamla ekfat. Doft och smak bjuder på blåbär, lakrits, björnbär, choklad, lite svartpeppar och en överton av kåda.

arbois-poulsard

Arbois Poulsard 2020, Frankrike, nr 2100, 155 kr

Här har vi rest till franska Jura, med en för området klassisk druva i glaset: poulsard. Stiltypiskt och härligt vin som bjuder på jordgubbar, körsbär och en örtig kryddighet. Bra harmoni och balans i lätt och finessrik stil. Ett av de bästa vinerna bland marsnyheterna i min bok.

wachau-riesling

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2021, Österrike, nr 6021, 209 kr (inkvalad)

Ett vin som nu går från beställningssortiment till fast sortiment, vilket är minst sagt glädjande! Det här är ett lysande snyggt österrikiskt hantverk med smakdjup och komplexitet. I doft och smakar hittar du gröna päron, mogen lime, krusbär och en läskande mineralitet, som av blöt sten. Lysande gott.

arcane-xavier

Arcane La Tempérance Cairanne Organic, Frankrike, nr 57106, 209 kr (inkvalad)

Också det här ett vin som nu kvalar in från beställningssortiment till fast. Rejält smakrikt och kryddigt från kul vinmakare som inte drar sig för att leka med såväl konventioner som med stilar. Här bjuds på rikliga mängder björnbär, choklad, svarta oliver, mogna plommon och nymalen svartpeppar.

 

ÖL:

smith-street-lager

Smith Street Lager Esther, nr 1092, 17,90 kr

Riktigt schysst och läskande lager som också har bra tryck och energi i smakerna. Här finns tydliga malttoner, stenfrukt, örtighet och en snyggt balanserad beska. Lång och härlig eftersmak.

 

train-station

Train Station Brewery IPA, nr 1094, 27,90 kr

Knivstabaserade Train Station har varit igång sedan 2012 och gör alltid pålitlig och bra öl, tycker jag. Som här, en IPA i klassisk stil med barrskog, aprikos, vanilj, apelsin och ett tydligt bett av beskan. Läskande och smakrik på samma gång.

 

italopils

Italopils, nr 11770, 24,90 kr

Ljus och hipstervänlig lager i lite mer modernt humledriven stil, med doft och smak av frisk citrus, örter, ljus formfranska, ananas och maltig krydda. Pigg och energisk med lång finish. Riktigt bra gräsklipparbärs.

 

konig-pilsener

König Pilsener, nr 1420, 21,90 kr

Klassisk pilsner, what’s not to like? För egen del är det här klockrent i sin rena och typiska stil. Här finns tydliga smaker av knäckebröd, rivna citrusskal, ett knippe färska örter, läskande mineralitet och samtidigt påtaglig beska.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.