Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på OKTOBERFEST!

OKTOBERFEST!

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Snärtiga kypare, skummande 1-liters sejdlar och mekaniska lejon som vrålar LÖWENBRÄÄÄU! Herregud vad vi saknar Oktoberfesten i München, som av förklarliga skäl ställts in. Men, vi är givetvis inte sena på att avnjutna det hela här hemma - kan inte du komma till Wiesn, ser vår oktoberfestgudinna Maja Berthas till att Wiesn får komma till dig!

Då vår välkända pandemi slog till i början av året så förstod man kanske inte vidden av hur detta skulle påverka världen. Men med facit i hand så har vi sett fler och fler inställda evenemang och händelser. Min stora sorg såhär i september är att också årets högtid, Oktoberfesten i München, ställts in. De senaste åren har dessa inledande veckor av hösten ägnats åt att stryka blusar, leta halsdukar, putsa knappar, damma av hattar och inte minst kolla så att förra årets alla dirndls passar på kroppen. Med färgkoordinerad planering har sedan väskan packats och planet boardats inför den stora ölfesten. Men icke i år. Istället sitter jag uppklädd i soffan och lyssnar på tyrolermusik, äter schnitzel och gottar mig med några flaskor öl från Systembolagshyllan. Givetvis avnjutna i 1-liters sejdlar. Kan inte du komma till Wiesn, får Wiesn komma till dig!

Löwenbräu Oktoberfestbier, Tyskland, BS 11210, 23:-

Detta är ett av de sex bryggerierna, som ligger inom staden Münchens gränser och därmed får serveras under festligheterna. Det stora Löwenbräu-tältet är en av festens stora attraktioner då ett 4,5 meter högt mekaniskt lejon kröner den stora entrén. Med några minuters mellanrum vrålar densamma ut ett högt och nästan lite otäckt ”LÖÖÖWENBRÄÄÄUU” för att få några av de hundratusentals dagliga besökarnas uppmärksamhet. Alkoholhalten ligger på den normala oktoberfeststyrkan och stoltserar således med hela 6,1%. Smaken skiljer sig inte nämnvärt från den övriga ölen på området utan har en klassisk Märzen-karaktär i en maltig och relativt lätt stil.

Paulaner Oktoberfest, Tyskland, FS 1323, 22:50:-

Detta är ett av de tälten jag gärna besöker under festen då jag gillar stilen på ölet. Lite mer fruktig och med en behaglig rondör. Mitt i det stora festtältet är orkestern placerad under en klargul himmel och ingen kan missa den stora roterande ölsejdeln som pryder toppen av scenen. Och precis som i de andra tälten byts den traditionella bayerska orkestern ut mot något som närmast liknar ett after-ski-gäng när dagen börjar närma sig eftermiddag. Då är det hög tid att lägga ner besticken och ställa klackarna på bänkarna.

Spaten Oktoberfestbier, Tyskland, BS 11281, 23:-

Detta är i min värld kanske den tråkigaste av den öl som serveras på Oktoberfesten, men det är nog den jag också dricker mest av. Varför då, undrar man kanske? Jo, det finaste tältet på Wiesn är Marstall. Här möts man av snygga hovmästare och uppklädda, snärtiga servitörer och servitriser. Marstall har en egen merchandisebutik där man kan shoppa loss på allehanda saker med ”årets” motiv. Maten är snäppet bättre och när man tröttnat på öl kan man gå över och botanisera i den lilla listan av vin och champagne som givetvis erbjuds till gästerna. Men beställer man öl, så är det Spaten som gäller! Visserligen en lättdrucken karaktär, vilket kanske är den största fördelen hos en dryck som inmundigas i enliters format.

Augustiner Bräu, Weissbier, Tyskland, BS 88630, 44:60:-

Om Spaten är den öl jag tycker minst om, så är Augustiner dess motsats. Tack vare av den kännetecknande fatlagringen så får man en djupare och lite mera karaktärsfull smak. Det finns liksom en annan dimension här än i många andra Maß som man häller i sig under Oktoberfesten. Till Augustiner-Festhalle går jag på förmiddagen. Här är det mera familjär och gemytlig stämning och blir man lite sugen sådär strax innan lunch så kan man med ro sätta sig ner och beställa in en liten Weisswurst med senap, allt från den egna slaktaren. Ölet tappas givetvis direkt ur de gamla träfaten och har man tur kanske man lyckas pricka in när den dagliga hästtransporten anländer.  

Dessvärre finns inte Augustiners Oktoberfestöl i Sverige så ni får hålla till godo med deras Weissbier istället.

 

 

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.