ÖLK:arlek - FRÅN SVENSK HUMLE TILL EN TOUCH AV DUMLE

Syrligt, humligt och svenskt – på fredag väntar ett kanonsläpp för den öltörstige. Sanna Lindberg har plockat fram fem finköp.

Tilquin Oude Gueuze à l’Ancienne från Gueuzerie Tilquin SA, nr 11128, 73 kr / 37,5 cl, 7%

Belgisk geueze från tre olika årgångar av lambic – ljuvligt vinös med fin syra, integrerade små bubblor och flera dimensioner av dofter där röda äpplen, liten gräsighet och pigg grapefrukt visar vägen. En favorit. 

The Local Hops Grower’s Reserve från Remmarlöv, nr 11399, 79 kr / 75 cl, 7% 

Svensk humle är bland det exklusivaste som finns i ölsverige och något vi sällan får tillfälle att smaka. Remmarlövs årligen återkommande Local Hops är ett av få undantag, och i år är det bara en timme mellan skörd och ölkok. Resultatet en strong ale i totalt 1500 flaskor, som enligt bryggeriet själva ska vara bättre än någonsin. Tyvärr fanns ölet inte att prova under skribenternas provningstillfälle, men det hindrar mig inte från att både rekommendera och köpa denna raritet. 

K:rlek Höst/Vinter från Mikkeller, nr 11835,  30:90 kr / 33 cl, 5%

Framgångssagan K:arlek fortsätter att förgylla våra säsonger. Årets höst- och vintertolkning som Mikkeller gör tillsammans med importören Brill är en josig och hazy american pale ale fullproppad med citrus och örtig humle. Uppiggande törstsläckare.

Näktar DIPA från O/O, nr 11153, 55:90 kr / 44 cl, 9%

Uppskruvat ett par humlenivåer jämfört med Mikkeller, men i snarlik stil är Olle och Olofs Näktar Dubbel-Ipa med citrusfräshör, örtighet och mogen tropisk frukt. Humlen balanseras av honung och den påtagliga sötman drar ner beskan som sammanhanget är låg. 

Bötet Barley Wine 2018 från Nynäshamns Ångbryggeri, nr 11521 / 25 cl, 36 kr, 9,1%

Den här tiden på året är det alltid bra att haffa ett gäng småflaskor av Nynäshamns Barley Wine – några att njuta av under den mörka säsongen och några att spara till kommande år. Ett vinöst, karamelldoftande öl, med lätt fruktighet och försiktig kolsyra. Den runda lilla sötman mår särskilt bra till en salt, vällagrad hårdost.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.