Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ölk:arlek – från svensk humle till en touch av dumle

Ölk:arlek – från svensk humle till en touch av dumle

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Syrligt, humligt och svenskt – på fredag väntar ett kanonsläpp för den öltörstige. Sanna Lindberg har plockat fram fem finköp.

Tilquin Oude Gueuze à l’Ancienne från Gueuzerie Tilquin SA, nr 11128, 73 kr / 37,5 cl, 7%

Belgisk geueze från tre olika årgångar av lambic – ljuvligt vinös med fin syra, integrerade små bubblor och flera dimensioner av dofter där röda äpplen, liten gräsighet och pigg grapefrukt visar vägen. En favorit. 

The Local Hops Grower’s Reserve från Remmarlöv, nr 11399, 79 kr / 75 cl, 7% 

Svensk humle är bland det exklusivaste som finns i ölsverige och något vi sällan får tillfälle att smaka. Remmarlövs årligen återkommande Local Hops är ett av få undantag, och i år är det bara en timme mellan skörd och ölkok. Resultatet en strong ale i totalt 1500 flaskor, som enligt bryggeriet själva ska vara bättre än någonsin. Tyvärr fanns ölet inte att prova under skribenternas provningstillfälle, men det hindrar mig inte från att både rekommendera och köpa denna raritet. 

K:rlek Höst/Vinter från Mikkeller, nr 11835,  29:90 kr / 33 cl, 5%

Framgångssagan K:arlek fortsätter att förgylla våra säsonger. Årets höst- och vintertolkning som Mikkeller gör tillsammans med importören Brill är en josig och hazy american pale ale fullproppad med citrus och örtig humle. Uppiggande törstsläckare.

Näktar DIPA från O/O, nr 11153, 55:90 kr / 44 cl, 9%

Uppskruvat ett par humlenivåer jämfört med Mikkeller, men i snarlik stil är Olle och Olofs Näktar Dubbel-Ipa med citrusfräshör, örtighet och mogen tropisk frukt. Humlen balanseras av honung och den påtagliga sötman drar ner beskan som sammanhanget är låg. 

Bötet Barley Wine 2018 från Nynäshamns Ångbryggeri, nr 11521 / 25 cl, 36 kr, 9,1%

Den här tiden på året är det alltid bra att haffa ett gäng småflaskor av Nynäshamns Barley Wine – några att njuta av under den mörka säsongen och några att spara till kommande år. Ett vinöst, karamelldoftande öl, med lätt fruktighet och försiktig kolsyra. Den runda lilla sötman mår särskilt bra till en salt, vällagrad hårdost.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.