ÖLK:arlek - FRÅN SVENSK HUMLE TILL EN TOUCH AV DUMLE

Syrligt, humligt och svenskt – på fredag väntar ett kanonsläpp för den öltörstige. Sanna Lindberg har plockat fram fem finköp.

Tilquin Oude Gueuze à l’Ancienne från Gueuzerie Tilquin SA, nr 11128, 73 kr / 37,5 cl, 7%

Belgisk geueze från tre olika årgångar av lambic – ljuvligt vinös med fin syra, integrerade små bubblor och flera dimensioner av dofter där röda äpplen, liten gräsighet och pigg grapefrukt visar vägen. En favorit. 

The Local Hops Grower’s Reserve från Remmarlöv, nr 11399, 79 kr / 75 cl, 7% 

Svensk humle är bland det exklusivaste som finns i ölsverige och något vi sällan får tillfälle att smaka. Remmarlövs årligen återkommande Local Hops är ett av få undantag, och i år är det bara en timme mellan skörd och ölkok. Resultatet en strong ale i totalt 1500 flaskor, som enligt bryggeriet själva ska vara bättre än någonsin. Tyvärr fanns ölet inte att prova under skribenternas provningstillfälle, men det hindrar mig inte från att både rekommendera och köpa denna raritet. 

K:rlek Höst/Vinter från Mikkeller, nr 11835,  30:90 kr / 33 cl, 5%

Framgångssagan K:arlek fortsätter att förgylla våra säsonger. Årets höst- och vintertolkning som Mikkeller gör tillsammans med importören Brill är en josig och hazy american pale ale fullproppad med citrus och örtig humle. Uppiggande törstsläckare.

Näktar DIPA från O/O, nr 11153, 55:90 kr / 44 cl, 9%

Uppskruvat ett par humlenivåer jämfört med Mikkeller, men i snarlik stil är Olle och Olofs Näktar Dubbel-Ipa med citrusfräshör, örtighet och mogen tropisk frukt. Humlen balanseras av honung och den påtagliga sötman drar ner beskan som sammanhanget är låg. 

Bötet Barley Wine 2018 från Nynäshamns Ångbryggeri, nr 11521 / 25 cl, 36 kr, 9,1%

Den här tiden på året är det alltid bra att haffa ett gäng småflaskor av Nynäshamns Barley Wine – några att njuta av under den mörka säsongen och några att spara till kommande år. Ett vinöst, karamelldoftande öl, med lätt fruktighet och försiktig kolsyra. Den runda lilla sötman mår särskilt bra till en salt, vällagrad hårdost.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

Beaujolais Nouveau 2019 - Il est arrivé!

En minut över tolv, torsdagen den 21:a november, öppnas lyckans dörrar för alla Beaujolais-fantaster. "Il est arrivé!" ropar fransmännen och årets upplaga av Beaujolais Nouveau släpps lös på gator och torg. Maja Berthas skriver om årets nyaste vin och vart du kan fylla glasen med det.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

ÖLK:arlek - FRÅN SVENSK HUMLE TILL EN TOUCH AV DUMLE

Syrligt, humligt och svenskt – på fredag väntar ett kanonsläpp för den öltörstige. Sanna Lindberg har plockat fram fem finköp.

DET BLÅSER UPP TILL NYHETER DEN 8 NOVEMBER

Med stor ödmjukhet inför personerna bakom vinet och dess hantverk har Pär Strömberg plockat fram såväl hipstermosel och en udda fågel som wow-vin och storstilad barolo.

Novemberöl – ladda lokalt!

Ölnyheter – Den första vardagen i månaden fylls Systembolagets lokala sortiment med hantverksöl. Sanna Lindberg listar åtta öl att lägga vantarna på.

”Först blev jag enormt förnärmad att han serverade mig skit”

Pär Strömberg pratar konst, historia, nytt album och naket vin med Kristian Espedahl. Han kallar sig Gaahl, känd som tidigare frontman i det norska bandet Gorgoroth.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

EN HALV FLASKA I FICKAN

Fyrtiotalister och viner som smakar som antiken. När dagar inte blir som man tänkt och du ändå får avsluta dem med en perfekt tempererad skvätt korallrött vin. Karin Faxén Sporrong skriver om vardagen och vinet.

Svensk Ölfest!

I helgen tar vi tempen på det svenska ölet! Äntligen är det premiär för den första helt svenska ölfestivalen. På lördag samlas hundra hantverksbryggerier i Slagthuset i Malmö.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!