Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vintipset del 6

Vintipset del 6

Bild på Dan Lepp
Dan Lepp Fotograf och vinskribent

Lästid: 1 minut

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.

Förra veckan var jag och provade nyheter hos importören @brixwine och hittade ett häftigt vin gjort på druvan gamay som ni måste prova! (finns i BS utan kollikrav. nr: 70742, 178 kr.) Det är inbjudande rödbärigt och syrligt men samtidigt med en kryddigare, mörkare och seriösare sida som försiktigt ropar efter höstig novembermat. Familjeföretaget Domaine Guillot-Broux håller till i byn Cruzille i norra delarna av Mâcon, Bourgogne och har brukat sin kalkstensrika lerjord ekologiskt sedan starten 1978. (certifierades 1991). Deras Mâcon Rouge görs på gamay från flera olika vingårdslägenlägen (både granit och kalksten). Druvorna handskördas, jäser med naturlig jäst, delvis med hela klasar, lagras sex mån på gammal ek och buteljeras sedan med minimala mängder svavel utan filtrering eller klarning. Detta är en riktig pärla till hantverksvin som gärna får serveras lagom svalt i stora kupor! Vill man ha mer av Domaine Guillot-Broux finns även ett 6-pack i BS med tre olika viner. (2 x chardo, 2 x gamay, 2 x pinot noir, nr.72016)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.