Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner till höstsolens sista strålar

Viner till höstsolens sista strålar

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Biodynamik, lyckliga rödtjut och saliga syror! Pär Strömberg listar en underbar samling viner från veckans tillfälliga lansering. Låt oss njuta ömsom vin, ömsom vatten.

Precis hemkommen från Västerås där vattnet för en gång skull stod i fokus för mina förhandsstudier och sinnen. I detta fall var det inte i likhet med bröllopet i Kanan där den förmodade välgöraren Jesus förvandlade vatten till vin i en gest av härlighet mot värden och brudgummen. Eller som Kjell Höglund sjunger i sin sång Genesarets Sjö:

Jag ska göra några sista kalkyler
Och studera förloppet i ett experiment
Om förändringarna stöder teorin
Så kan vatten förvandlas till vin

Det har fokuserats en hel del kring vatten på redaktionen den senaste veckan. Både undertecknad och chefsredaktör Linda Pérez sitter nämligen med i juryn för årets upplaga av Sveriges kommuners kranvattentävling arrangerad av Svenskt Vatten. Att prova vin är en baggis i jämförelse med vatten. Ett gott vatten smakar ju egentligen ingenting, det är neutralt och det ska helst serveras kallt. De vatten vi provat har varit mer eller mindre rumstempererade och väldigt likriktade, vi har som bekant väldigt hög kvalitet på våra svenska kommunala kranvatten, från söder till norr. Det som sticker ut, är om vattnet uppfattas friskt, hårt, mjukt eller mineraliskt. Doft och smakupplevelsen blir mer anekdotisk poetisk och associativ, vilket inte är fel, men kanske inte lika nogräknat som i vinprovningens anteckningar och noteringar. Nedan följer mina noter om denna veckans lanseringar i tillfälliga sortimentet. Vinmakarna i texterna nedan gör inte vin av vatten, de gör vin av druvor och det är väl kanske bäst att det förblir så – håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre.

Tillfälligt sortiment 13 oktober

VITT VIN

Bründlmayer_winetable

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2018, Österrike, Kamptal, TSE 90331, 299 kr

Saliga syror förgyller denna vitpeppriga grapefruktbomb. Torrt med läskande skalbeska under vitpeppar, grapefrukt, vit persika. Frisk men djup struktur och längd under hållbarhetens lov. Till torskrygg och syrlig sås med forellrom. (Vinunic, 600 fl.)

Bodegas_winetable

Paraje de Riofrío alto, Spanien, Andalusien, 239 kr

Andalusisk sherry light på 100 % pedro ximenez. Spritig aromatisk oxidativ doft av fat och flor (jästtäcket som täcker toppen på tunnan vid jäsning av sherry). Fullt av nötter, kryddor, curry, mandel, vinteräpple och torkad aprikos. Spännande under radarn-vin som kommer lyfta ett och annat ögonbryn. Till charktallriken. (Divine, 480 fl.)

zarate_winetable

Bodegas Zarate Albariño 2019, Spanien, Rias Baixas, 179 kr

Favoritproducent i Rias Baixas som jobbar naturligt och biodynamiskt. Jäst på ståltank och vilat på sin jästfällning där även ca hälften av vinet genomgått en malolaktisk jäsning. Nosen bjuder malo-toner som smörkola, bivax och mogen gul melon. Frisk frukt, mycket sälta och mineralitet. En lite ovanlig och annorlunda albariño, men god likt förbaskat. Till höstsolens sista strålar och skaldjuren på tallriken framför. (Pompette, 5000 fl.)

chardonnay_winetable

Ten Minutes by Tractor 10X Chardonnay 2019, Australien, Mornington Peninsula, TSE 91145, 269 kr

Handskördad och “noninterventional” chardonnay från strax söder om Melbourne. Torr och stabil struktur, fruktig med balanserad ek och bra tryck i syran. Gula äpplen, citrus och ananas med ett värmande avslut. Finess och struktur. Namnet var från början ett arbetsnamn eftersom det tog 10 min med traktor mellan de tre olika vingårdarna som utgör TMBT. Till lax i ugn med rostade grönsaker. (Divine, 1200 fl.)

ORANGE VIN

Egesta_winetable

Aldo Viola Egesta 2018, Italien, Sicilien, TSE 95305, 289 kr

Siciliens gröna guld, druvan grillo och 100 % naturlig vinmakning, biodynamiskt certifierad med Demeter. Druvskalen har macererat i sex månader, därav den något ljust orangea färgen. Spontanjäst, inga tillsatta sulfiter, helt naturligt. Örtig, floral doft, gul stenfrukt, aprikos och mineralrik sälta. Aprikos dominerar även smaken med citrus, mogna persikor, lite grillrök. Härligt fyllig munkänsla, sköna syror och smakfullt tanningrepp. Havssälta i avslutet med kryddiga örter och gul mogen frukt. Härligt vin att bara sippa bort en kväll på. (Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

RÖTT VIN

AldoViola_winetable

Aldo Viola Saignee Rosso 2017, Italien, Sicilia, TSE 35061, 199 kr

Mer från Aldo Viola. Biodynamiskt rödpang med ungefär lika andelar perricone, syrah och nerello mascalese. Stilen påminner inte så lite om Cornelissens Contadino. Rödfruktig med moreller och friskt örtig doft. Ofiltrerat, josigt men med en orkester av balans mellan syra och tanniner. Ett lättare vin men med kryddigt avslut och sälta. Unset funk på rätt sida, kul etikett och helt utan sulfiter. Till fredagsmyset när ungarnas program är slut. ”To not use sulfites, you must have a microbiology that accompanies you like an orchestra. An orchestra made of grapes with its own bacteria and yeasts.” – Aldo Viola (Enjoy Wine & Spirits, 1800 fl.)

lepiane_winetable

Le Piane Maggiorina 2019, Italien, Alto Piemonte, TSE 95119, 169 kr

Favorit i repris, vino rosso på fieldblend av nebbiolo, vespolina, croatina och uva rara. Syradriven, ungdomlig rödbärsparfymerad doft. Frisk koncentrerad smak av syrliga röda bär, körsbär, rosor och lingon med vulkankryddigt avslut. Vinet är döpt efter den traditionella uppbindningstekniken där fyra rankor planterade på samma plats binds upp så de bildar en stor kvadrat. Favoritvin av mycket hög kvalitet trots den ringa kostnaden, till fest med bästis!
(Agrell & Hartley, 6000 fl.)

2 x Charles Joguet

chinon_winetable

Chinon Clos de les Dioterie 2017, Frankrike, Loire, TSE 92278, 469 kr

Expressiv och exklusiv doft av mörka körsbär och fat. Torrt och läskande på samma gång, fin struktur och elegant men tuff textur, röd frukt, grön paprika och härlig längd, en cabernet franc som kommer leverera magi efter några år i källaren. Till lagringshyllan. (Tryffelsvinet, 180 fl.)

chinon_winetable

Chinon Les Varennes du Grand Clos 2017, Frankrike, Loire, TSE 92248, 729 kr

Magnumflaska från samma producent med inbjudande uttrycksfull doft av rosor och röda bär. Ligger perfekt i munnen, svalt och grönkvistigt med fyllig röd frukt och torra tanniner. Riktigt gott nu men växer sig säkerligen enorm i källaren om du får tag på nån av de fåtal flaskor som släpps. For the love of Chinon. (Tryffelsvinet , 60 fl.)

pinotage_winetable

David & Nadia Pinotage 2019, Sydafrika, Swartland, 249 kr

Häromdagen var det internationella pinotagedagen, något man inte höjt ögonbrynen nämnvärt för under tidigare år. Men det händer mycket bra i Sydafrika nu och nationaldruvan är inget undantag. Renässans på G. Frisk rödbärig doft med lite syrliga toner. Ingen eldrök här inte, bara rena röda bär, knastertorrt, maxad syra och spännande vin. Till lövbiffsrullader. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

racines_winetable

Racines Sta Rita Hills Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, Sta Rita Hills, TSE 95133, 495 kr

Spännande unikt samarbete mellan vinmakare i Bourgogne, Champagne  och Santa Barbara på amerikanska västkusten. Elegant och parant rödbärig skrud, stram men sofistikerad med enormt lagringspotential. Torr och rödbärig med snillrika fat och stilrent avslut. Till källaren med den med först och sen till hel urbenad grillad kyckling. (The Wineagency, 600 fl.)

OrinSwiftPapillon_winetable

Orin Swift Papillon 2017, USA, Kalifornien, 749 kr

Kultvin från vinmakaren och konstnären Dave Phinney. Komplex doft, varmfuktig med inslag av söta kryddor och mörka mogna plommon. Sammetslena men kraftiga tanniner, läskande syra och komplexa konstnärliga mellanregister. Ett stort sexigt vin med mogna köttiga körsbär som styr örter och kryddor in i mjuka runda fat som ger lång livslängd. Till mustigaste grytan på de bästa av råvaror. (Spring Wines.)

OlivierRivière_winetable

Olivier Rivière Rayos Uva 2019, Spanien, Rioja, 149 kr

Ung modern Rioja på hälften tempranillo, hälften garnacha och graciano. Från vinmakarhänderna på en fransos som spelar ekologiskt utan cert i Spanien och som vi skrivit om tidigare. Fruktig och bärig doft med mineraliska rökiga toner och ceder. Kraftpaket, sprängfullt av smak men ändå josigt karaktärsfullt med kryddiga örter.  Röd körsbärs- och plommonfrukt, svartpeppar, lakrits och härligt örtig längd. Till höstsvampen. (Brix Wine, 6000 fl.)

Njut av fler vintips:

Berusande goda viner i tillfälligt sortiment

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.