Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Ostron på två sätt – Melanders på NK

Wine Table
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Ostron hör vinterhalvåret till och vi njuter dem gärna naturella. Men har du provat att tillaga dem? Fisk- och skaldjurshandlaren Melanders på NK delar med sig av två goda recept där vi står för dryckesmatchningen.

Enkel variant av grillade ostron

Ingredienser:
Ett dussin ostron
Kryddsmör
Torrt mousserande vin

Gör så här:

Öppna ostronen och lossa från skalen.
Spritsa på rumsvarmt kryddsmör (gärna smaksatt med citron och vitlök/ramslök).
Ställ ner ostronen direkt i glödande kol.
När ostronen och smöret börjar fräsa i grillen slår man på en svätt riktigt torrt, mousserande vin och låter det snabbt koka upp.
Lyft upp från kolen och servera direkt. Gärna när du står vid grillen tillsammans med ett glas av samma bubbel.

Supergott! Och enkelt.

Sandefjordssåsgratinerade ostron med caviar

Ingredienser för sex portioner:

6 st ostron
1,5 dl gräller
1,5 dl creme fraiche
150 g smör
Salt
Peppar
20 g caviar

Gör så här: 

Koka ihop en lagom mängd sandefjordssås (lika delar grädde, creme fraiche och smör, koka upp grädde och creme fraiche, vispa i smöret och låt det sjuda en stund. Smaka av med salt och lite peppar).
Öppna ostronen och häll av spadet/juicen. Lossa ostronen från botten.
Lägg på av såsen så det täcker ostronet.
Gratinera i ugn på hög värme (grill) tills det fått fin färg.
Toppa med caviar (en burk på 10 g fördelas på 2-3 ostron).

Servera direkt!

Gott i glaset

Här kommer två dryckesmatchningar till ostron signerade vår Chefredaktör Pär Strömberg.

brittiskt bubbel

Simpsons Chalklands Classic Cuvée 2017

England | Nr 75232 | 349:- | BS
Brit Fizz extraordindair – ett fruktig djupt och mineraldrivet mousserande vin av pinot noir och chardonnay. Röda äpplen, gul stenfrukt, citrus, grapefrukt och kexnougat full av elegans i klass med bättre champagne.

öl

Sigtuna Brygghus Midvinterblot

Sverige | Nr 36885 | 33:-
Oväntat gott till ostron, men den svarta koncentrerade ölen med angenäm liten sötma, smaker av sirap, lakrits, apelsinskal och mörk choklad gör sig mycket fin i matchning med den salta havssmaken av ostron.

Mer inspirerande läsning


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.