Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vintips till havets goda – It's a Bargain

Vintips till havets goda – It's a Bargain

Bild på Wine Table
Wine Table
Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Vintern är här med frost och kyla – en härlig tid för oss som älskar havets goda. Frossa i hummer, kräftor, musslor och ostron – och matcha läckerheterna till riktigt gott vin. Här kommer vintips till skaldjur!

Det finns en gammal regel som säger att skaldjur är som godast under månader med bokstaven “R” i namnet. Det vill säga – från september till april. Under det kalla halvåret är vattnet härligt svalt och skaldjuren mår som bäst. Men vad kräver egentligen havets läckerheter för dryck?

Vin till havets frukter

Räkor, hummer, krabba, ostron och kräftor. Havets delikatesser passar det festliga buffébordet lika väl som en romantisk middag. Skaldjur innehåller både umami och sötma, något som går ihop med friska viner med lite sötma, så som ofatade vita viner eller mousserande viner med hög syra. Ett glas Chablis med inslag av mineral är en välkänd skaldjursvän – och en torr, aromatisk riesling gör sig vansinnigt bra till både räkor och havskräftor.

Två viner till havets läckerheter

Här kommer två vintips från Pär Strömberg, Chefredaktör på Wine Table.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs 

Frankrike | Nr 88914 | 395 :- | 12,5 %

Mycket prisvärt på uteslutande chardonnay från Cuis, Chouilly och Épernay. Krispig mineralitet och sälta uppbackat av fräsch fruktighet, grön frukt, äpple, citrus, ananas, med skarp frisk syra, energisk och direkt. Ett underbart skaldjursvin men kanske främst till ostron.

riesling tyskland

Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2020

Tyskland | Nr 72449 | 119 :- | 12,5 %

Ekologisk torr Kabinett med aromatisk doft av fina rieslingfrukt. Kraftfull smak av äpple, päron, persika och honung med tydlig mineralitet och avslutande sälta med hint av cirtuszest. Fyllig struktur, hög syra och klingande fruktig längd. Passar utmärkt till hummer.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.