Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Paul John – kryddig kraft och förförisk frukt från Indien

Paul John – kryddig kraft och förförisk frukt från Indien

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Det indiska whiskydestilleriet Paul John har på bara åtta år tagit whiskyvärlden med storm – och i september lanserades deras Bold Peated i Systembolagets fasta sortiment. Andreas Grube fick en intervju med destilleriets grundare Paul P John.

Många kanske inte tänker på Indien som ett whiskyland, men faktum är att sju av världens tio största whiskymärken är indiska. Visst, den inhemska marknaden är enorm och länge var det mesta som producerades fränt rävgift snarare än njutbar ädel dryck, men mycket har hänt. 

Producenten Amrut gick i bräschen för att ställa om produktionen med sikte på export – och att kunna konkurrera med de bästa skotska producenterna. Och sedan 2012 är Paul John en av de efterföljare som håller kvalitetsfanan högt och har nått ut i världen med sin whiskygospel.

– Det har varit en spännande resa och vi har kommit en lång väg på bara åtta år, och lärt oss en massa på vägen. Vi har till exempel insett att på grund av klimatet mognar vår whisky fyra gånger snabbare än i svala klimat. Samtidigt har vår whiskyportfölj vuxit i snabb takt, säger grundaren Paul P John.

Paul John har redan dykt upp på den svenska marknaden med några släpp under åren, men den 1 september gick Paul John Bold Peated in på den fasta hyllan. 

Beskriv Paul Johns stil för någon som inte har provat?

– Honungssötma längst fram, tropisk frukt och kryddighet på mittpaletten och nötighet i eftersmaken.

Ni använder sexradigt indiskt korn i produktionen, vad har det för påverkan på smaken?

– De är lite kraftigare, med mer protein och enzymer, och med mindre stärkelse. Det innebär att man får fram mer tanninkänsla som ger en robust karaktär och mer viskositet, smörighet och nötighet i spriten.

Vilken typ av ek använder ni vid lagringen?

– Vi kör amerikanska fat över hela serien, men vi har också whisky som har fått en finish på ek från Spanien eller Portugal.

Ni kylfiltrerar inte som många andra gör – berätta varför?

– Kylfiltrering skyddar spriten från att bli grumlig genom att man tar bort fettsyror, men de här syrorna ger både smak och textur. Vår filosofi är att göra whisky med så lite påverkan som möjligt och vi tycker att man tappar signumet från de indiska ingredienserna om man kylfiltrerar.

Vad händer framåt för Paul John, vad är på gång?

– Vi är på en spännande plats just nu, där vi upptäcker möjligheter och förfinar processen hela tiden, och jobbar också på att bygga upp närvaron på de marknader där vi finns. Vi har nyligen också lanserat vår Oloroso och vår PX – de första med vinfat i Select Cask-serien. Och till jul släpper vi en Christmas Edition 2020.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.