Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i naturen

Vin i naturen

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

"Just nu sällskapar jag med Dalälven i Sverige, men inte bara den. Med mig har jag två andra buteljerade flöden". Från josig pinot noir till en jordnära känsla av Chinon –  Alexander Jansson följer vinet där floden flyter fram.

Med längre nätter och vattentemperaturer som har börjat att sjunka gör sig hösten påmind. Den här helgen i september har jag och mina vänner hängt på oss våra vadare och klivit ut i älven… Med ett skruvstädstryck pressar det kalla flödet ihop mina vadare och jag känner verkligen hur jag dånar med älven! Även älven har klivit in den nya årstiden, laxen som stått i sina djuphålor har blivit aktiv igen och den silverblanka havsöringen har börjat stiga.

Det är fisket som är anledningen att vi står här men jag kan ändå inte sluta tänka på älvarna och flodernas natur. För att citera Nina Burton i hennes mästerverk Flodernas bok: “Där de meandrar sig över kontinenter liknar de frågor. Att sällskapa med dem är att se förändringar och sammanhang. Vid dem hittar man nästan allt, för i dem flyter livets essens”, skriver hon när hon beskriver de stora floderna i Europa.

chinon_winetable

Chinon Garbare 2018, nr 90334, 199 kr

Just nu sällskapar jag mig med Dalälven i Sverige, men inte bara den. Med mig har jag två andra buteljerade flöden. Det första är från Viennefloden, ett biflöde till Frankrikes längsta flod Loire. Viennefloden har gett liv till staden och kommunen Chinon och fantastiska viner på druvan cabernet franc. Nicolas Grosbois har lyckats fånga livets essans i sin Gabare och de täta körsbärstonerna och mineraliteten ger en tydlig känsla av platsen!

Det andra vinet är från än mer sydliga breddgrader. Elands Rivier är döpt efter en flod i Cape South Coast, Sydafrika. Där odlas pinot noir som sedan vinmakaren Johan Meyer bemästrar på ett naturligt vis. Resultatet är en grumlig, saliverande tranbärsjuice som berättar om Sydafrikas svalare platser.

Du hittar en låda att beställa från denna goda producent här.

Under helgen lyckas vi alla kroka flera storslagna fiskar och njuter av de fina vin- och naturupplevelserna och när det väl är dags att bege sig hem gör sig Nina Burtons ord mig påmind… ”Det är vid floderna man nästan hittar allt, för i dem flyter livets essens”. Så fint och så sant!

Flodernas bok går att beställa här

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.