Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Septemberljus åt de återstående 114 dagarna av 2020

Septemberljus åt de återstående 114 dagarna av 2020

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Krusbärsfruktig mousse från Vinho Verde, vulkanosande jos från Teneriffa och en påve full av svarta vinbär. Pär Strömberg listar goda nyheter i dagens tillfälliga lansering. Skål!

Det är Andorras och Nordmakedoniens nationaldagar och dags för septembers andra lansering av TSE och TSV. Det är dessutom Carola Häggkvists födelsedag och lustigt nog samma dag, 1966, som den numera klassiska science fiction-serien Star Trek sändes för första gången i amerikansk tv på kanalen NBC. Det är också endast 114 dagar kvar på detta drakoniska pandemi-år vi kallar 2020. Skörden i Europa är igång och och vi saknar att inte besöka bönderna och vingårdarna för ta del av den fantastiska metamorfosen från jord till bord. Well, well, you trekkies, nästa år igen –  nu till vinerna!

Till största delen är det röda viner som flirtar med höstens antågande. Vi har valt ut en fin skara viner i olika stil och prisklass utav de som vi har haft möjlighet att prova. Flertalet viner som lanseras har vi helt enkelt inte haft möjlighet att prova och väljer således att inte ta dem i beaktning, även om vi både känner till tidigare årgångar, producenter och importörer. En glad nyhet är att systembolaget har beslutat at häva beställningsstoppet av TSE till butik, det var väl ändå på tiden?

“Tillfälligt sortiment blir åter beställningsbart online
Från och med den 22 september är det åter möjligt att onlinebeställa nyheter från Systembolagets Tillfälliga sortiment.
I samband med att pandemin bröt ut ökade Systembolagets e-handel kraftigt. I kombination med kapacitetsbrist gjorde det att vi behövde stänga av de mest resurskrävande sortimenten för beställningar online. Från den 22 september återgår vi till ett nytt normalläge och det blir åter möjligt att onlinebeställa nyheter från Tillfälligt sortiment. För att undvika risken för trängsel och köbildning i butik fortsätter lanseringar av Tillfälligt sortiment ske på tisdagar istället för fredagar.
I november återgår Systembolaget också till ordinarie distribution av sortimentet Lokalt och småskaligt, det vill säga distribution till högst 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten”.

Tillfälligt sortiment exklusivt och volym 8 september 2020

MOUSSERANDE VIN

Phaunus Pet Nat 2019, Portugal, Vinho Verde, Minho, TSE 91168, 229 kr

Biodynamisk Pet Nat från Vasco Croft som vi skrivit och tipsat om tidigare. Frisk fruktig doft av krusbär och gröna äpplen. Mjuk skön mousse, friskt och rent, hög syra med härlig citrusfrukt i avslutet. Lokala druvan loureiro med en liten andel arinto med kronkapsyl. (Johan Lidby, 1800 fl.)

Billecart-Salmon Sous Bois, Frankrike, Champagne, TSE 90560, 599 kr

Mörkt brödig i nosen med en skarp men mjuk fräschör. Ren fruktsmak, citrus och äpple och en elegant fyllig och krämig mousse. Chardonnay, pinot noir och meunier fermenterat på ekfat. Billecart-Salmon är beläget i den
pittoreska byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay.
(Lively Wines, 360 fl.)

Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru Blanc de blancs Extra brut, Frankrike, Champagne, TSE 97405, 495 kr

En favoritproducent i Champagne. Biodynamiskt odlad chardonnay har spontanjäst på ekfat och genomgått full malolaktisk fementering för att ge en fantastisk frisk syra och fruktig karaktär med citrus och röda äpplen. Druvorna till detta vin kommer från byarna Vertus, Oger, Avize och Cramant i Côte. Våga prova ett riktigt hantverksvin, du kommer inte att bli besviken kan jag lova. (Wine Trade, 1440 fl.)

VITT VIN

Olivier Riviere La Bastid 2019, Spanien, Rioja, TSE 90468, 229 kr

Vit ocertifierad ekologisk Rioja från händerna av en fransman. Glatt återseende av favorit från tidigare TSE-släpp. Denna årgång bjuder på gult äpple och annan gul frukt, behaglig syra och vibrerande mineralitet. Helt torr mouthfeel men ändå läskande och med ett elegant avslut. Störst andel viura med garnacha blanca och malvasia i ryggen. Jäsning och lagring på franska tonneau. (Brix Wine, 2400 fl.)

Adega Entre os Rios Komokabras Lias 2018, Spanien, Galicien, VdlT Barbanza e Iria, TSE 92779, 189 kr

Fyllig albariño från Rias Baixas nedklassificerat som bordsvin. Färsk citrus, havssalt, vita blommor och skön pigg mineralitet med fina fruktsyror. “A bit bonkers”, karaktärsfylld och lite annorlunda albariño värd att upptäckas, bara att slå till! (Words & Wines, 1200 fl.)

Vidonia Suertes del Marques 2018 Spanien, Kanarieöarna, Valle de la Orotava, TSE 92054, 309 kr

Vulkanosande gulfruktig listán blanco från Teneriffa. Strukturerad och fyllig med grapefruktig syra och beska och ett floralt avslut. Jonatan Garcia Lima gör mineralstinna viner med otrolig ursprungskänsla från sina vulkanjordar. (Wine Trade, 240 fl.)

Terra Costantino DeAetna Bianco, Italien, Etna, TSE 92574, 175 kr

Mer vulkanvin, denna gång på carricante, cataratto och minella uppfostrat i ståltank. Strax över 15000 flaskor har producerats varav en tredjedel kommer till Sverige. Ekologiskt certifierat sen 2002. Gul stenfrukt och floral doft med ananas och tropisk touch. Gula mogna plommon, krut och stenkross, skön mineralitet, bivax och ett örtigt avslut. (Valid Wines, 4800 fl.)

RÖTT VIN

El Lance Suertes del Marqués 2018 750, Spanien, Kanarieöarna, Valle de la Orotava, TSE 90215, 199 kr

Mer från Jonatan Garcia Lima. Reduktiv nos full av popcorn och vulkanrök. Torrt, stramt, rent och snyggt. Röd frukt, röda bär och läskande gott. Storasyskon till 7 Fuentes som ligger i fasta sortimentet. Ståtlig Teneriffa terroir! (Wine Trade, 1200 fl.)

Vina Bosconia Reserva 2007, Spanien, Rioja, TSE 92766, 249 kr

Rioja på tapeten igen, denna gång en röd åldrad sådan med utvecklad mjuk doft av röda bär och välintegrerade fat. Torr, kryddig och tanninrik samtidigt syrligt josig med körsbär och anade toner av vanilj. Ger ett oväntat ungdomligt uttryck presenterat i klassisk kostym. Från ett av de äldsta vinerierna i Rioja. (Janake Wine Group, 3504 fl.)

Domaine Coursodon Saint Joseph Silice 2018, Frankrike, Rhône, TSE 95299, 339 kr

Örtig pepprig syrah med köttig doft av mörka körsbär, björnbär och järn. Stort och elegant, fokuserat och stramt men med livlig och energisk frukt. Lagra några år för ett lite jämnare uttryck i balansen. (Provinum, 360 fl.)

Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2018, Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape, TSV 91172, 349 kr

Påve full av svartvinbär, körsbär och örter i nosen. Fin syra i balans med torra med mjuka tanniner, fylligt och kraftfullt elegant. Druvsammansättningen är 75% grenache, 12% mourvèdre, 10% syrah, 3% vaccarèse, counoise, cinsault har gett kvalitet före kvantitet. 2018 är redan en tillgänglig årgång i CndP, så köp och njut. (Johan Lidby, 4800 fl.)

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2015, Italien, Toscana, TSE 92073, 379 kr

Strålande Brunello med 5 år på nacken som drar åt det tegelröda i mitt glas. Doftar jord, körsbär och mineraliska metaller. Torr, syrlig och intensivt maxad sangiovesefrukt, mjuka tanniner med fin struktur och bra längd. Noggrann selektering och jäsning i temperaturkontrollerade stål- och betongtankar. Lagras därefter i stora slavonska ekliggare. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2017, Portugal, Douro, TSE 90671, 289 kr

Kryddig doft med röda bär och tallbarr. Torrt och tanninspäckat med koncentrerad frukt. Riktigt bra längd med tydliga fat, mogna plommon, björnbär och kryddor. Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, sousao och tinta barocca är en brokig men idel samling lokala favoriter i ett vin som kommer må bra av en tids lagring. (Enjoy Wine & Spirits, 480 fl.)

Francois Raquillet Mercurey Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90436, 319 kr

Inbjudande karaktäristisk pinot-doft med mörka bär och karamelliserade hallon. Skön stil, mjukt men ändå kaxigt, mycket söt frukt men ändå balanserat med syra och tannin. Avslutet ger friska röda bär, gott! Francois började jobba i vingården med sin far 1984. Idag producera man vin från 14 ha i Côte Chalonnaise. (Vintedge, 540 fl.)

Thierry German Domiane des Roches Neuves 2019, Frankrike, Loir, Saumur Champigny, TSE 90456, 199 kr

Mogna jordgubbar och krossade stenar. Grönkvistigt värre med syrlig och mörkt röd frukt. Ungt, vilt och galet sirligt, ett vin med stort potential men som dock behöver tämjas lite. Unga stockar i kalksten och lera. Thierry Germain visar ett okomplicerat och ystert vin med en stolt demonstration av druvan cabernet francs kapacitet. (Vintedge, 960 fl.)

Weingut Umathum Pinot Noir Unter den Terrassen 2016, Österrike, Burgenland TSE 90395, 399 kr

Biodynamiska legendaren Josef Umathum från Österrike presenterar åter stil och elegans. Syrliga röda bär i doften med insmugna fat och rönnbär. Ett syraspjut med smak av lingon- & hallonskog. Snyggt, rent, kryddigt och örtigt i avslutet.  Sval pinot från vingårdar som ligger under den kända terrasserade vingården Kirschgarten. (Johan Lidby, 360 fl.)

Michel Gassier Côtes du Rhône 2018, Frankrike, Côtes du Rhône, TSV 94566, 139 kr

Släppets bästa TSV, dvs volymlansering, till pressat pris. Utmärkt GSM med tyngdpunkten på G i delarna 65% grenache, 25% syrah och 10% mourvèdre. Mörka bär, hallon, lakrits, peppar, örter med kryddigt avslut. Mycket vin för liten peng. Gassier odlar sina vingårdar enligt ekologiska principer men utan certifiering. (Divine, 8400 fl.)

A Lisa Bodega Noemia 2019, Argentina, Patagonien, TSV 95527, 179 kr (FLYTTAD TILL 15/9)

Patagoniens stolthet, ett kraftpaket på malbec och liten del merlot. Josigt men strukturerat, intensivt men elegant och smakrikt. Svartvinbär, hallon, björnbär, körsbär med bestämda tanniner. Odlas enligt biodynamiska principer av en av landets mest kända producenter av seriös malbec. Lanseras även på Magnum, som TSE 8/9 för 379 SEK 1800 flaskor. (Valid Wines, 6000 fl.)

Orin Swift Papillon 2017, USA, Kalifornien, TSE 92971, 749 kr

Komplex doft, varmfruktig med inslag av söta kryddor och mörka mogna plommon. Sammetslena men kraftiga tanniner, läskande syra och komplexa mellanregister. Ett stort vin med mogna sexiga köttiga körsbär som styr örter och kryddor in i en mjuk famn av fat som ger en vital och lång livslängd. (Spring Wine, 120 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.