Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Personlighet, sinnlighet, kvalitet – bästa vinerna i tillfälliga släppet 8 december

Personlighet, sinnlighet, kvalitet – bästa vinerna i tillfälliga släppet 8 december

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Redan dags för december månads andra småpartisläpp, och den här veckan finns det gott om gnistrande vinterpärlor att plocka ur det digra utbudet. Här listar Pär Strömberg det mesta av det bästa – från svenskt kvalitetsbubbel och storslagen champagne till franska alpviner, åldrad Rioja och pampiga röda från Piemonte.

Det är redan dags för decembers andra lansering av nyheter på Systembolaget men den första när det gäller tillfälliga sortimentet. Det är en ohemul skara viner att ta sig igenom denna månad och även om man sållar och gallrar så är det många flaskor av mycket gott som landar på hyllorna inför jul och nyår. Framför allt om man gillar champagne och vin från norra Italiens pärla, Piemonte. Vi har valt ut våra favoriter i vanlig ordning och jag tänkte förklara lite om hur vårt urval går till.

När det kommer till att prova ett par hundra olika viner i veckan krävs en hel del, både uthållighet och fokus, koncentration och noggrann planering. Systembolaget har (tillfälligt) avsagt sig sitt ansvar att stå för journalistprovningarna på sitt huvudkontor, så saken har tagits i egna händer av ett par starka och företagsamma kollegiala vinskribenter. Elke Jung på Vinbanken och Gunilla Hultgren Karell på Expressen/Allt om Vin har dragit det tyngsta lastet med att arrangera skribentprovningar för sina kollegor. Maria Collsiöö från Vinmagasinet Törst har också varit mycket behjälplig med att se till att vinerna som lanseras i både tillfälligt sortiment och beställningssortimentet har provats och bedömts. Platserna för dessa tillfällen har varierat vilket också har påverkat situationen.

Att prova vin är egentligen en ganska enkel företeelse, vem som helst kan göra det. Att se på vinet, dofta på vinet och smaka på vinet är elementärt, även att beskriva vinets aromer, doft och smakintryck kan man lära sig med hjälp av en samling adjektiv och en bra associationsförmåga. Det trixiga kommer in när det gäller bedömningen av vinets kvalitet. Var befinner sig vinet just nu, vinmakaren/producentens intentioner och i viss mån även importören och inköparen på Systembolagets tankar och planer för vinet och dess framtid är också aspekter att ta i beaktning. Ytterligare är årgångar och årgångsvariationer, hur vinet kommer att växa och utvecklas och hur vinet kan komma till sin rätt, serveringstemperaturer och som sällskap till mat och isåfall om vinet lyfts eller lyfter maten ifråga.

Jag försöker alltid summera mina sinnesintryck först och sen väljer jag ut det som svarar direkt på min intuition. Beskrivningen kan vara enkel eller mer komplex, men alltid så nära min uppfattning av hela vinet som möjligt med den insamlade kunskapen från stycket ovanför. Tycke och smak är en sak, så även trender och preferenser i urvalet som erbjuds, men min förhållning är att så professionellt som möjligt bedöma vinet. De viner jag väljer ut och skriver om är de som jag finner mest intressanta och kvalitativt habila, alla aspekter intagna. En annan faktor är undantaget som bekräftar regeln som dock är av personlig prägel. Jag skriver heller inte om ett vin om jag själv varken skulle vilja köpa eller dricka det, kvaliteten åsido. Smak har alltså också en viss avgörande del och är en viktig faktor vilket gör att följare (i.e. vinkonsumenter) av dessa tips, väljer våra utvalda viner på grund av deras liknande smak och tillit till urvalet. Andra går vidare och hittar den smakpreferens en annan skribent på en annan plattform står för.

Det viktigaste vi vill förmedla är att alla viner vi skriver om har personligen, opartiskt och oberoende provats innan rekommendation – det är Vår kvalitetsstämpel som Du alltid kan lita på.

MOUSSERANDE VIN

Kullaberg Josefinelust 2019, Sverige, Skåne, TSE 92527, 299 kr

Servera svenskt kvalitetsbubbel på nyår? Från Kullabergs Vingård i Skåne och från händerna på Sveriges mest karismatiska vinmakare K Felix G Åhrberg. Lägg därtill en salig blandning av Kullabergs druvor muscaris, solaris, souvignier gris och donauriesling så har detta vin fötts fram genom den sk traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan och har sen lagrats tio månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering. Smak och doft av söta krusbär och fläder. Sirligt, syrligt och skirt, vita blommor, apelsinblom, kex och lime med hög syra långt upp i tinningarna och en mjuk fin mousse. Kullabergs Vingård arbetar hårt för att göra riktigt bra viner med komplexitet, aromatik och smaker som berör. Viktiga aspekter är nyfikenhet, fokus på detaljer och hållbara jordbruksmetoder. Josefinelust är namnet på en lokal utsiktpunkt uppkallat efter Oscar I:s gemål Josefina som älskade skönheten i naturen. (Kullabergs Vingård, 1000 fl.)

3 x Charles Heidsieck

Blanc de Blancs NV, Frankrike, Champagne, TSE 90648, 649 kr

Det formligen sprudlar energi ur Charles olika cuvéer, jag är som besatt av hans viner och denna är inget undantag. Fokuserat med brödiga dofter och hint av gula kex. Fin mjuk mousse, krämig textur, ihållande frukt och pangsyra. Så bra och så gott. (Provinum, 1800 fl.)

Millésime 2012, Frankrike, Champagne, TSE 90052, 799 kr

En till 12’a har dykt upp på marknaden och det är vi glada för. Här bjuds du lite mer mogna toner av brioche i nosen. Moussen är fullkomligt fulländad och den mjuka krämiga texturen med saliverande syror och balans i frukten är ren och skär magi. Magi som håller många år till om du inte vill smälla den direkt på nyår. (Provinum, 1200 fl.)

Blanc des Millénaires 2006, Frankrike, Champagne, TSE 90197, 1599 kr

En flirtig fjortis med mogna toner av rostad formfranska. Ungdomlig pigg och frisk mousse och syra sin ålder till trots. Smaken är mogen och komplex, syrlig och förförisk, med en exceptionell längd. Kan med fördel mogna ytterligare ett par år och fira Sweet Sixteen eller varför inte till studentskivan om fyra? (Provinum, 420 fl.)

Champagne Henriot Blanc de blancs Brut NV, Frankrike, Champagne, TSE 90634, 500 kr

666 kr/liter ger utpriset 500 kr på standardflaska, precis som det här kostar. Något dämpad dammig nos med krutrök initialt, sen kommer citrus och mogna gröna äpplen. Väl värd att låta vänta på sig en stud bjuder den upp med mjuk fin mousse, nougatmognad och lämnar efter sig ett långt syrligt avslut. (Solera/Prime Wine, 1800 fl.)

André Clouet Dream Vintage 2008, Frankrike, Champagne, TSE 91221, 479 kr

André Clouets drömårgång 2008 är ett pangvin som har gett mogna brödiga noter med bakad citrus och äpple. Bred och stor men finstilt mousse, skarp syra och citrusfrukt med vita vinbär i avslutet. Ett stort uttryck för ett humant pris och kommer bli en välkommen gäst på nyårssupén. (Wine World, 5000 fl.)

Izar-Leku Hondarrabi Zuri 2016, Spanien, Baskien, TSE 92584, 269 kr

Baskisk Txakoli de Getaria på lokala förmågorna hondarrabi zuri till största del och hondarrabi beltza en mindre del. Mogna autolystoner som bröd och kex, torr & stram, medelmjuk volymiös mousse, citrusfrisk, pepparmint och flintasten. Energisk, saliverade syra och skalbeska mot slutet. (Lively Wines, 1200 fl.)

VITT VIN

Kullaberg Immelen 2019, Sverige, Skåne, TSE 91216, 449 kr

Nya årgången på Sveriges kanske bästa vin bjuder på aromatisk fläder, krusbär och äppelblom. Friskt, fruktigt, citrus, lime, gröna äpplen, fläder, syrligt, fint strukturerat och bra längd med komplexa eftertoner. Franska & österrikiska barriques och ståltank har fostrat denna blend på solaris (86%), souvignier gris (7%)och en vingårdsmix (7%). 3300 flaskor totalt är producerade varav 1800 släpps på SB. (Kullabergs Vingård, 1800 fl.)

Kloster Eberbach Berg Schlossberg 2017, Tyskland, Rheingau, TS 92356, 379 kr

Koncentrerad, komplex och redigt generös klassiker. Gröngul, djup komplex doft, gråpäron, stenfrukt och petroleum. Fullsmockat, koncentrerat, fokuserat och balanserat. Ett mineraliskt och bombastiskt rieslingvin, kanske inte i den hippaste av stilar, men sjukt gott. (Provinum, 480 fl.)

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2012, Frankrike, Alsace, TSE 95708, 475 kr

Vinhuset Trimbach’s prestigefyllda signaturvin återkommer nu som exklusiv lansering. Ett gastrovin som balanserar mineralisk torrhet med aromatisk och koncentrerad doft och smak av petroleum, äpple, honung och vax. Bra tryck i syran men balanserat och mjukt fyllig munkänsla och bra längd. Tidigt mogen riesling, men redan väldigt gott. (Ward Wines, 1200 fl.)

Domaine de Chevillard Vin de Savoie Jacquère 2018, Frankrike, Savoie, TSE 95240, 225 kr

Fruktig alpfrisk doft, granbarr, kåda, päron, honung och bivax. Torrt och balanserat med fin längd och med burgundiskt krämiga inslag på lokala druvan jacquère. Naturligt och friskt, gott att dricka nu men lagra något år för lite mer explosivitet i glaset. (Pompette, 600 fl.)

Bodegas Albamar Albariño 2019, Spanien, Rias Baixas, TSE 90133, 185 kr

Fokuserad och stilren blend av egendomen Albamars samtliga vingårdar. Frisk syrlig doft med saltstänkta stenar och tropisk frukt. Koncentrerat och fylligt men slankt och svalt, syrligt, salt och sött – allt man kan önska sig, gött! (Johan Lidby, 3600 fl.)

ORANGE VIN

Honrado Talha 2019, Portugal, Alentejo, Vinho de Talha, TSV 93193, 199 kr

Brun flaska, orange vin, gul doft och grön smak. En naturlig regnbåge med dofter och smaker av lerjord, nötter, aprikos, kryddor, äpplen och gröna örter, torkad mimosa, kaktus och kåda. Amforajäst och -lagrat, udda och intressant på Alentejos lokala förmågor antão vaz, arinto, perrum och diagalves. Prisvärt att prova för dig som är nyfiken på skalmacererat orangevin. (Vinunic, 3600 fl.)

RÖTT VIN

Weingut Rings Saumagen Spätburgunder 2017, Tyskland, Pfalz, TSE 93136, 549 kr

Ekologisk exklusiv GG-lansering från prisbelönta Rings. En mörk atmosfär i vinet förvirrar lite, i områdets typicitet, med rökiga fat och mörka körsbär, varm frukt och kokta bär. Det är kryddigt och örtigt med ett intressant skalbeskt och atypiskt rökigt avslut. Gott men en udda fågel i Pfalz-holken. (Terrific Wines, 180 fl.)

Josetta Saffirio Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSV 91111, 309 kr

Det välbekanta tomtevinet visar mer prakt än tidigare när den presenteras i 2016-års tomtedräkt. Rödbärig med rosenknopp, josig och lättklunkad trots tät tanninstruktur. Hittar en del körsbär, bergamott och nypon med innan ett syrligt avslut. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. Hur julmysigt är inte det?  (Tryffelsvinet, 10200 fl.)

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2018, Italien, Piemonte, TSV 90219, 229 kr

Gioergio Rivettis stadigt återkommande noshörningsviner har glatt många vinälskare under decennier. Årets lansering av Langhe Nebbiolo, årgång 2018 bjuder fin parfym av nyponros och körsbär. Det är tätt med mörka bär, svartvinbär och mineraliska toner. Strukturerat, stramt och pang på med en utmärkt längd. (Enjoy Wine & Spirits, 10200 fl.)

Aldo Conterno Langhe Rosso 2017 , Italien, Piemonte, TSE 92134, 239 kr

Ett av mina favortvin i kategorin Langhe Rosso med ett härligt djup där man finner tydliga toner av röda bär, lila blommor och pillemariska kryddor. Len i tanninerna men med ett bett i kryddighet och ett hett avslut. Välpolerade fat hänger kvar tillsammans med mörk hög procentig choklad, rosor och mogna körsbär, stort och läckert! Vinet görs av en blandning av den lokala piemontesiska druvan freisa som blandas med merlot och cabernet sauvignon från olika vingårdar i Bussia. (Vinovativa, 360 fl.)

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2016, Italien, Piemonte, TSV 92601, 329 kr

Tegelrött från toppårgången 2016. Aningens reduktiv doft till en början, något som döljs snart efter en luftning och ersätts av röda och blå bär, rosor och nypon. Smakrikt med lakrits, bergamott, stenkrossad mineral och röda körsbär. Välpolerat, balanserat och snyggt som alltid hos Ratti. (Vinovativa, 6000 fl.)

San Fereolo 2012, Italien, Piemonte, Dogliani, TSE 95373, 229 kr

Skönsjungande biodynamisk dolcetto när den är som allra allra bäst. Vinmakerskan Niki Bocca hör till en av mina favoriter och hennes viner är alltid lika häpnadsväckande. Mogen djup och het mörk doft av körsbär. Energisk kraftfull med ett sexigt och köttigt strukturerat elektriskt moget mörker. Kanske är årgången inte riktigt lika klart lysande som tidigare, men oh vad gott det är! (Enjoy Wine & Spirits, 3000 fl.)

3 x Elio Sandri

Langhe Nebbiolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 95257, 219 kr

Instgramkändis med lätt frisk körsbärsfruktig doft, smak av körsbär, clementin, lingon och klarbär. Torra och stram cementtanniner men med ett krispigt och fräscht avslut. Riktigt bra och hög klunkabilitet som kommer flyga ur hyllorna. Vill du få ett insta-shot av denna flaska gäller det att inte vila på hanen kl 10.00 sharp. (BudBreak, 600 fl.)

Barolo Perno 2015, Italien, Piemonte, TSE 90279, 399 kr

Häng-på-låset vin från “professorn” som alltid håller på sina viner lite längre än kollegorna i samma by. Trots lite småtrubbig årgång bjuds en flirtig rosendoftande nyponbuske med violer och höstlöv. Kryddig, körsbärsfruktig och lingonsyrlig. Stramt men med fluffig frukt och ett pålitligt torrt och långt avslut. Tillgänglig redan nu även om lagring är att rekommendera. (BudBreak, 480 fl.)

Elio Sandri Barolo Perno Riserva 2013, Italien, Piemonte, TSE 90285, 599 kr

Sist men inte minst, Sandris Riserva från ’13. Med lite längre tids lagring har mer mogna frukttoner och fatkaraktär från stora bottis tagit plats. Stram och stilren kostym med flirtiga röda bär, mogna bigaråer, körsbärskärnor och järnig mineral i efterhängande avslut. (BudBreak, 480 fl.)

Tocca Stelle Chianti Classico 2018, Italien, Chianti Classico, TSV 90050, 179 kr

Att röra vid stjärnorna och Jupiters blod i kombination från gården Dievole med anor från 1000-talet. Då en liten gård, i dag ett företag med 900 ha vingårdar och ett 5-stjärnigt hotell med tillhörande restaurang. Ekologiskt odlad sangiovese med lite stöd av canaiolo och colorino. Områdestypiskt med grusig jord, blod, järnrik mineral och körsbärssylt. Uppstramad och tanninrik med körsbärskärnor och ren frukt men aningens kort och i rocken. (Iconic Wines, 4800 fl.)

2 x Luigi Oddero

Langhe Nebbiolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 92343, 199 kr

Finfin Langhe nebbiolo från byarna La Morra och Castiglione Falletto och från ena delen av en familj med celebra anor i området. Tegelröd, parfymerad av nypon, rosor, kryddor, kryddnejlika och körsbär. Ett stramt kraftpaket med mogna röda bär, körsbärskärnor, rosor, höstlöv och ett jävlar anamma. (Panache, 3600 fl.)

Luigi Oddero Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSE 92344, 349 kr

Stor lansering av en kanon-Barolo från kanon-årgången 2016. Drar åt tegel i färgen, lena rosor och yppiga körsbär i nosen. Vackert strukturerat, balanserat och stramt men med ungdomlig frukt som lovar gott för framtiden. Vinmakare är Francesco Versio efter att ha efterträtt Dante Scalgione, båda tidigare verksamma hos legendariska Bruno Giacosa. (Panache, 4800 fl.)

Gaja Sito Moresco 2018, Italien, Piemonte, Langhe, TS 92645, 399 kr

Mer Langhe, nu i form av en Rosso på druvorna nebbiolo, barbera och merlot. Sin husstil trogen trängs körsbär, tobak, fat, kryddor och svarta vinbär i nosen. Strukturerad och fyllig i smaken, ekfat och röda körsbär, nyponblad, gröna örter och kvistiga toner. Mjuka men unga tanniner och balanserad syra, ett elegant och matvänligt vin som inte mår dåligt av några år i källaren. Gott till en bättre lövbiffspasta med grädde, ädelost och konjak. (Lively Wines, 3000 fl.)

Cuvée du Vatican Chateauneuf-du-Pape Tradition 2019, Frankrike, Rhône, TSV 95278, 269 kr

Charmig och publikfriande påve som istället för att lajka lättklädda tjejer på Instagram bjuder söt solmogen frukt, fullt med örtig garrigue, bittra mandlar och mörkt rödsvarta bär. Smaken slår brett men koncentrerat av blåbär, björnbär, örter, svarta oliver, garrigue med ett fint långt avslut med mogna mjuka tanniner. Ett betydligt bättre val av vin för de som gillar det solmogna och värmande nu när hösten lämnat av för den mörka vinterns antågande. (BudBreak, 5400 fl.)

Domaine Breton Bourgueil Nuits d’Ivresse 2018, Frankrike, Loire, TSE 92670, 229 kr

Vem längtar inte efter berusade nätter med vänner på stökiga och fulla vinbarer? Mitt i pandemins andra eskalerande kommer passande nog ett vin med just det namnet och just den känslan. Biodynamiskt och naturligt odlad och vinifierad cabernet franc från en av urfädrerna i naturvinsrörelsens Loire. Inbjudande doft trots lite brett, hö och stall. Det är torrt och stramt, med sträva körsbär, svarta vinbär och slånbär, gröna örter och körsbärskärnor. Rejält påstruken klunkabilitet, juicy och läskande gott! (Panache, 2400 fl.)

Alain Brumont Château Montus 2016, Frankrike, Madiran, TSE 92208, 259 kr

Svårtyglat med tuffa tanniner och mörk frukt, hårt rostat kaffe, svarta plommon och kakao, allt enligt områdesmallen och Madiran- och Tannatstylie. Ett monster till vin som i första läget inte riktar sig till nybörjare men som formats till en fröjd för den inbitne av Herr Brumonts metoder. Släpps också en färdiglagrad 1994 för den som vill veta vad man ger sig in på när det gäller lagringspotential. Sök på Château Montus 1994, TSE 95356, 349 kr
(Vinunic, 8000 fl.)

André Brunel Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée 2019, Frankrike, Rhône, TSE 93194, 289 kr

Djupt och koncentrerat med doft av mörka körsbär, björnbär, svartvinbär och mörka plommon. Smaken är likaledes mörkbärig och köttfruktig men torra strama och tuggiga tanniner. Avslut är piggt kryddigt och grönörtigt. Största delen  grenache med ryggrad från syrah från 60-åriga stockar. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

Dominio de Pingus Ψ Psi 2017, Spanien, Ribera del Duero TSE 92317, 269 kr

Ψ Psi är bokstav nr 23 i  grekiska alfabetet och dess symbol är treudden. På flaskans etikett en treuddig vinranka. Ett sammarbete mellan Peter Sisseck och Pablo Rubio där de hjälper gamla vingårdsägare att ställa om till hållbart jordbruk och bevara deras gamla rankor. Fint projekt som i detta vin gett körsbär och drag åt mörk frukt som plommon. Stramt med knastriga tanniner, josig frukt fyllt av lavendel, vanilj, peppar och en härlig syra på tinta del país och garnacha. (Vinunic, 3600 fl.)

Viña Tondonia Reserva 2008, Spanien, Rioja, TSV 92688, 319 kr

Moget vin från klassiska producenten R. López de Heredia och världskända gården Viña Tondonia. Dillkrona, köttiga körsbär, mogna bär, torkade körsbär, russin, choklad och höstlöv. Energisk syra, livfullt, kraftigt, generöst och i allra högsta grad levande. Redo att drickas men klarar säkert än mer lagring. Idag är vineriet i händerna på fjärde generationens vinmakare i familjen, Mercedes López de Heredia. (Janake Wine Group, 6600 fl.)

Shafer One Point Five 2017, USA, Napa Valley, TSE 95246, 899 kr

Napa cab i högsätet. Elegant och exklusivt med röda bär, rostade fat, svartvinbär, choklad, ceder och plommon från två vingårdar i Stags Leap. Extra allt, drejat och mejslat ut i minsta sniff och sipp allt enligt Doug och Johns filosofi och med Elias Fernandez skickliga vinmakarhänder. (Vinunic, 1200 fl.)

Två viner som också lanseras men som av olika själ inte kunnat provas men som jag själv kommer att köpa:

Fuchs & Hase Pet Nat Rosé 2019, Österrike, TSE 92674, 169 kr (Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

Butteaux Chablis 1er Cru Pattes Loup 2016, Frankrike, Chablis, TSE 92253, 595 kr (Wine Trade, 168 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.