Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Julens mysigaste drycker och tonerna därtill

Julens mysigaste drycker och tonerna därtill

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Dofterna från en stillsam mörkröd jätte reser sig ur glaset till tonerna av O Helga Natt. Julstämningen är på topp. Traditionsbunden och fånigt känslosam. Samtidigt full av sväng! Här är julens godingar ackompanjerande av knäckande söta toner.

Mariah Carey’s första wailande toner hörs från musikanläggningen i hörnet av rummet. (Ja, jag har en musikanläggning. CD-skivor också för den delen.) På spisen sjuder glöggen vilket sprider en doft av pepparkaksdeg och julkryddor bland tomtar och julpynt. Jag älskar julen. Jag är romantisk, traditionsbunden, fånig, känslosam och känner mig lika gnistrande och överdådig som den spira som dagen innan julafton ska pryda toppen på min julgran.

Jag räknar dagarna till den 24:e som vilket barn som helst och kl 14:55 kommer jag att sitta bänkad för att se ljuset tändas och sedan följer Kalle Anka och hans vänner. Jag får liksom inte nog av detta. Givetvis är det inte bara julpynt, klassisk julmat och gamla seder som ska få plats under julfirandet utan drycken står också i centrum. På många sätt är jag klassisk även här: Öl, snaps, glögg, madeira… men med åren har jag börjat ta ut svängarna en aning. Här kommer mina bästa juldrycker för 2020.

Goder Aftonglögg, Röd Vinglögg, TS 96031, 85:-

Som inledningen på texten avslöjat så är glögg en stor del av julfirandet och den börjar intas redan första advent. Jag provar alltid igenom ett antal sorter och ibland försöker jag mig på att göra en egen variant. Bland årets utbud fastnade jag för denna. Klassisk i stilen, fyllig och smakrik utan att bli för sötkladdig – och med en vackert julig etikett. Den bjuder på en intensiv doft av kryddnejlika vilken bäddas in av en pust av nymald kardemumma. En lätt frisk fruktighet som minner om torkade pomeransskal och kladdiga fikon. Kan självklart värmas till perfektion, men den går lika bra att smutta på kall i ett värdigt vinglas. Servera med en kladdkaka toppad med vispad grönmögelost. Jullåt: Hey Ho, Freddy Kalas

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel, Tyskland, Rheinhessen, TS 92994, 229 :-

Det måste finnas en Riesling på julbordet. Gärna med lite sötma och en sådär härligt frisk syra som bara den här druvan kan åstadkomma. Den här typen av vin är nämligen en förträfflig kompanjon till sillarna, laxen, skagenröran, de rökta korvarna och skinkmackan. Fantastisk syrlighet som klarar av det mest feta på tallrikarna. En behaglig sötma som kan möta upp allt salt och kryddigt samt en ljuvligt honungslen, päronstinn stil med ett citrusartat bett som får saliven att rinna till under tungan. Fräscht och oemotståndligt!  Jullåt: Jingle Bells, Frank Sinatra

 Aalborg, Jule Akvavit 2020, Danmark, TS 11262, 299:-

Det är väl klart att det ska finnas en snaps på julbordet och vad passar väl bättre än en riktig ”Juleakvavit”? När prinskorvar, sylta, paté och revben har kladdat ner gommen så behöver man en liten munskölj för att fräscha upp sig en aning. I år faller valet på Aalborg. En klassisk akvavit med en stinn kumminkaraktär och en smula färsk dill i avslutet. Här finns också en fräschör vilken ger en kittlande citrussmak som killar gomseglet. Årets flaska är designad av bröderna James och Adam Price som i Danmark närmast får betecknas som gastronomiska kulturikoner. Denna snaps passar dessutom perfekt till en bit lagrad ost när julmaten gjort sitt. Men håll i hatten – här har vi med hela 47 % alkohol att göra.

Jullåt: Tomtarnas Julnatt (Tipp tapp)

Boekenhoutskloof Franschhoek Cabernet Sauvignon, Sydafrika, Franschhoek, BS 95035, 399:-

Ett gott rött är också ett stående inslag på julen. Visst kan man tycka att något vin av det lättare slaget kanske är att föredra till julmaten, men för mig får det gärna handla om ett riktigt kraftpaket. Allt annat är ju så mycket på julen och då finns det ingen anledning att spara in på krutet när det gäller kvällens rödtjut. Här har vi en stillsam jätte som inte lämnar någon oberörd. Trots den stora koncentrationen av frukt finns en särskild stringens som ger vinet en alldeles egen karaktär. Det har en klassisk struktur som byggs av ceder, svarta vinbär och körsbär, men mitt på tungan lyser frukten blåviolett. Som en ädelsten som släpper ut sitt skimmer genom den gedigna konstruktionen. Lufta ordentligt, häll upp i ett stort glas och njut! Jullåt: O Helga Natt, Jussi Björling

Palmer & Co, Vintage Brut 2013, Frankrike, Champagne, FS 7867, 379:-

När middagen är uppäten och resterna av julmaten har packats in i kylskåpet för att avnjutas i omgångar resten av veckan så är det dags för bubblet. I vår familj är det inte ovanligt att det dyker upp ett sällskapsspel eller en kortlek framåt kvällskanten. Vi röjer det stora bordet, delar upp oss i lag och sedan börjar fajten. Även om det emellanåt kan bli rätt högljutt så är det med kärlek vi höjer våra röster och vem kan bli arg på riktigt när bubblorna i champagnen fyller huvudet? Palmer är ett av kooperativen i området och man levererar alltid väldigt hög kvalitet, oftast för en struntsumma. Nu är det dags att lägga till några kronor för att få njuta av en ”vintage”. Häll upp vinet i en större kupa och låt smaken få blomma ut. Här vandrar tankarna mot inlagda mandarinklyftor med lättvispad grädde, smörstekt bröd toppat med anklever och lite rostade nötter. Köp två flaskor så har du en till nyårsafton också. Du kommer inte bli besviken!

Jullåt: Jag vill ha en gammal jul, Galenskaparna & After Shave

 Domaine Pouderoux, Frankrike, Maury, FS 7806, 106:-

Så lägger sig lugnet. Hunden har somnat, grannarna har släckt i fönstren och sista disken är undanstökad. Nu är det soffan som hägrar. Kanske tar man fram lite julgodis, lägger på sig en värmande filt och låter stillheten göra sitt. I den bästa av världar yr små lätta snöflingor utanför fönstren och det knäpper behagligt i husets knutar. Det finns inget bättre avslut på en julaftonskväll än ett glas sött och starkt. Madeira, portvin och andra klassiska drycker är givetvis lätta att ta till men man kan också våga kliva ett litet steg utanför julstrumpan. Det här vinet har länge varit en favorit för mig. Det kommer från Maury i södra Frankrike och är ett alldeles bedårande komplement till de mer vanliga dryckerna. Lite drygt 100 gram socker, en klädsam strävhet och en kavalkad av körsbär, choklad och kryddor. Som att äta en hel liten dessert i sig. Men skulle man vilja snutta på något till så funkar nog vad som helst från chokladasken.

Jullåt: Dagen är kommen, Göteborgs domkyrkas gosskör

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.