Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Riedels exklusiva champagneglas för Dom Pérignon – äntligen i Sverige!

Riedels exklusiva champagneglas för Dom Pérignon – äntligen i Sverige!

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 3 minuter

Nu har tiden kommit för att lansera det perfekta glaset för en av världens mest kända champagner – Dom Pérignon från Moët Chandon. Maja Berthas har pratat med Jane Sandström, produktspecialist för den världsledande glasproducenten Riedel.

Den världsledande glasproducenten Riedel får ofta förfrågningar från olika dryckesproducenter om att tillverka glas specifikt för deras produkter. Genom åren har man tagit sig ann ett antal olika projekt och ett av de kanske mest spektakulära var när man tillverkade ett speciellt glas för dryckesjätten Coca-Cola.

Produktspecifika glas

– Riedel var skeptiska till att tillverka ett glas till ”världens största dryck”, men Coca-cola stod på sig och tillslut sa man ja, berättar Jane Sandström som är produktspecialist för Riedel i Sverige.

Samtidigt menar Jane att det givetvis är fantastiskt att dryckesproducenter runt om i världen ser ett värde i att skapa glas av den högsta kvaliteten för att profilera sitt varumärke.

riedel dompa

Världens mest kända champagne

Nu har tiden kommit för att lansera det perfekta glaset för en av världens mest kända champagner –Dom Pérignon från Moët Chandon.

Uppdraget var att skapa ett glas som i alla avseenden skulle lyfta och förstärka upplevelsen av Dom Pérignon och efter en mycket lång förädlingsprocess har man slutligen sitt mål.

En lång process

Jane berättar att när Riedel får uppdrag som detta så går man först igenom de glas man redan producerat för vinstilen, sedan börjar utvecklingsarbetet genom att man tittar på mycket små detaljer i glasets utformning.

– Det här är en process som kan ta flera år, säger Jane. Man håller helt enkelt på och ändrar tills alla inblandade är nöjda.

riedel glas dom perignon

Det här glaset gick igenom flertaliga tester och i det absoluta slutskedet konsulterades också den tidigare Chef de Cave på Dom Pérignon, Richard Geoffroy. Slutresultatet blev ett glas som lever upp till visionen om ”harmony as a source of emotion”. Med andra ord – ett glas för dig som önskar finna sann harmoni i din champagneupplevelse.

Rätt glas för drycken

Hur stor betydelse har glaset du dricker ditt vin ur? Större än man kanske först kan tro och det är egentligen inte tycke, smak och estetik vi pratar om här utan snarare fysik, kemi och vetenskap. Pär Strömberg på Wine Table förklarar:

Ett bra glas måste vara utformat för att förstärka och framhäva vinets harmoni samt vara ett instrument för att sammanföra beståndsdelarna i vinets personlighet; utseende, doft och smak. Servera samma vin i olika glas och du kommer att märka distinkta skillnader i doften och smaken.

Förstärker och framhäver vinet

Vinglasets primära uppgift är att förstärka och framhäva vinets angenäma dofter och egenskaper samtidigt dölja dess eventuella defekter och orenheter (ex. jästtoner, unkenhet från press och fat samt beska från kärnor mm). Form och glasmassa är otvivelaktigt viktiga komponenter för att framhäva och dölja. Tre viktiga aspekter spelar in: aromer, smaklökar och glasmassan.

riedel dom perignon

Höga djupa glas med mer öppning lyfter upp alkoholen och alkoholen lyfter fatkaraktären i vinet (om där finns). Glas med lite mer kupad form och smalare öppning bjuder doft och smaker i de mer finstilta regionerna, frukt, bärighet och andra mer nyanserade karaktärsdrag hos ett mindre kraftfullt vin. Kristall är naturligtvis att föredra. Om glasporerna är av sämre kvalitet fastnar tyngre aromer i glaset och medför att man inte upplever doft och smak som väntat.

Så upplevdes glaset

Vi frågade Jane hur hon själv upplevde glaset när hon fick chansen att prova det.

– Jag fick tillfälle att prova Dom Pérignon 2012 i de nya glasen under en provning tillsammans med NK Göteborgs och Stockholms kundklubb. Vi provade vinet i ett flertal Riedelglas och jag måste säger att det var ”outstanding” i de nya  Dom Pérignon-glasen!

Jane menar att det här glaset verkligen framhäver vinets fräschör och elegans samt ger den där härliga eftersmaken som förväntas av en prestigechampagne som denna.

– Man väljer ju givetvis själv vilket glas som man tycker ger vinet de optimala förutsättningarna, men jag kan verkligen säga att här har Riedel gjort ett fantastiskt jobb för just Dom Pérignon, avslutar Jane.

Glaset är ett måste för den som uppskattar en champagneupplevelse i dess mest luxuösa form. Champagneglaset säljs endast i exklusiv upplaga under begränsad tid, endast på NK och på sundqvist.se.

Maximilian Riedel

”It was an honor to work with Dom Pérignon and Richard Geoffroy, a visionary who has found ways to perfectly realize his ideas”– Maximilian Riedel.

Mer om Riedel

Riedel från Österrike har producerat glas av olika slag i 11 generationer sedan tillverkningen startade 1756. För ca 60 år sedan under Claus J. Riedels banbrytande ledning tillverkades det första Bourgogne/Pinot Noir-glaset, som till och med ansågs så revolutionerande att det upptogs i MoMa’s (Museum of Modern Art i NYC) permanenta samlingar. Ungefär 20 år senare kom den första Sommelierserien och något senare, under sonen Georg J. Riedels ledning kom Vinumserien, ett helt maskinellt tillverkat kristallglas som gjorde dessa tidigare exklusiva vinglas tillgängliga för en bredare publik.

Det optimala glaset

Varje glas i Riedels unika och ganska omfattande glas-serier har utvecklats tillsammans med en grupp internationella specialister på respektive druva/område. Upp till 20 olika prototyper testas innan man kommer fram till det optimala glaset och denna unika utvecklingsprocess tar mellan 1-2 år per glastyp och är unik i sitt slag. Riedel är i mångt och mycket en av marknadens absolut bästa tillverkare av vinglas.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.