Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Champagnes områden och druvor

Champagnes områden och druvor

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Låt oss ta en titt på ett av världens mest kända vinområden – Champagne. Maja Berthas berättar mer om regionens olika områden och druvor.

Champagne. Denna unika plats har varit känd för sina viner ända sedan medeltiden men det var egentligen inte förrän på 1800-talet som de mousserande vinerna på riktigt tog steget in i rampljuset. Champagne är förutom de världsberömda bubblorna, också känt för sina böljande kullar, kalkrika jordmånar, pampiga vinhus och småskaliga odlare.

Maritimt och kontinentalt

Champagne ligger beläget ett par timmars bilväg nordöst om Paris och har sedan 1936 en egen appellation i det franska AOC-systemet. Generellt sett kan man säga att Champagne har ett mixat klimat som är både maritimt och kontinentalt, något som inte är speciellt vanligt i resten av Frankrike. Temperaturen är relativt jämn över året men när det maritima klimatet plötsligt får konkurrens av de mer kontinentala influenserna kan köldknäppar och frost dyka upp när man minst anar det. Idag består det UNESCO-skyddade området av dryga 34 000 hektar och dessa är indelade i fem olika distrikt.

reims

Montagne de Reims

Detta Grand Cru-packade distrikt är det nordligaste i Champagne och ligger beläget mellan Epérnay och Reims. Det är ett varierat område, rent topografiskt, och de flesta odlingar ligger belägna på sydsluttningar för att maximera åtkomst av solens värmande strålar. Montagne de Reims är dedikerat till druvan pinot noir som står för över 40 % av odlingarna här.

Vallée de la Marne

Här ligger vingårdarna efter strandkanterna på floden Marne i som sträcker sig väster från de södra delarna av Montagne de Reims. De flesta av odlingarna ligger på flodens högra sida där solexponeringen mot söder är som störst. Epérnay är distriktets stora stad och anses på många sätt vara hjärtat i Champagne där flertalet stora vinhus är belägna. Även om pinot noir är mest planterad här så är meunier den druva som sticker ut, främst i de västligaste delarna. Aÿ är områdets mest kända Cru, och Hautvilliers (platsen där Dom Perignon verkade) ligger också belägen dalen.

Côte des Blancs

Det här området börjar strax söder om Epérnay och sträcker sig sedan i en båge åt sydväst. Här är chardonnay den dominanta druvsorten och de kalkrika sluttningarna ger också dessa viner ett exceptionellt och mycket unikt uttryck. De flesta vingårdar här ligger i östlig riktning vilket förmodligen också är en av anledningarna till att den lite mer solkrävande pinot noir aldrig blivit stor i området.

Côtes de Sézanne

Det här är egentligen en förlängning av Côtes de Blancs men räknas ofta som ett av de fem distrikten i Champagne. Även här är chardonnay huvuddruva men vinerna tenderar att ha en aning lägre syra i jämförelse med dom från Côtes de Blancs.

Côtes de Bar

Denna region ligger hela 15 mil sydost om Epérnay och trots närheten till det chardonnaydominerade distriktet Chablis, odlas här märkligt nog mest pinot noir.

Jordmånen är mycket lik den i Chablis och domineras av kalksten av Kimmeridgien- och Portlandianursprung.

vindruvor champagne

Tre huvuddruvor

När man talar om druvorna i Champagne nämns i huvudsak tre stycken: pinot noir, (pinot) menuier och chardonnay men i själva verket finns här sju godkända druvor. De andra fyra doldisarna får dock slåss om ett mycket litet utrymme av odlingsarealen då huvuddruvorna står för närmare 99% av vingårdarna

Chardonnay

Denna världskända druvsort är den som faktiskt är minst odlad i Champagne och de chardonnayspecifika vinerna kan närmast ses som en raritet i sammanhanget med endast fem procent av produktionen. Druvan är relativt anonym i sig själv men har alltid en hög och snärtig syra. Den påverkas mycket av själva vinifikationen och ger friska, lagringsdugliga viner med stor mineralitet. Några av de mest kända Champagnerna som endast görs av chardonnay är Comtes de Champagne från Taittinger och Krug Clos du Mesnil

Pinot noir

Detta är den mest planterade druvsorten i Champagne och har sina två huvudsäten i Montagne de Reims och Côtes de Bar. Faktum är att man odlar mer pinot i Champagne än vad man gör i huvudområdet Bourgogne! Man brukar säga att viner som innehåller en stor mängd pinot noir ofta får en blommig, lätt parfymerad stil men druvan bidrar även med textur och kropp. Kända viner på pinot noir är Krug Clos d’Ambonnay och Bollinger Vielles Vignes Française

(Pinot) meunier

Denna druva har traditionellt varit en blanddruva i Champagne då den bidrar med en viss rödfruktig rondör till vinerna. På senare år har det dock dykt upp en del druvrena viner på Meunier som tex från producenten Salmon och många ser mycket ljust på druvans framtid.

De övriga fyra druvorna som är tillåtna i Champagne är pinot blanc, pinot gris, petit meslier och arbane.

Annons

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Land:Frankrike, Champagne
Pris:699 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8 g/l
Volym:750 ml

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Land:Frankrike, Champagne
Pris:699 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8 g/l
Volym:750 ml

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut är ett riktigt toppvin. Mjuk brödig ton med fruktig äpple- och citrustouch, stor, syrlig men mjuk fyllig mousse, charmigt och krämigt. Syran är hög och läskande med välbalanserad frukt, citrus och vit nougat i avslutet.

NR: 92118
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.