Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Tyskland runt – karaktärsfull riesling i olika stilar

Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Inget vinland är väl så starkt kopplat till rieslingdruvan som Tyskland. Här växer och frodas den, och ger viner i vitt skilda stilar – vad gäller såväl kvalitet, prisklass, smakprofil och söthetsgrad. Här tar Andreas Grube med dig på en tur runt landet för att kika närmare på de olika regionernas karaktär!

Rüsselsheim i Tyskland brukar anses vara födelseplatsen för rieslingdruvan; de tidigaste dokumenten är daterade till 1435. Idag är riesling en av världens mest kända och populära druvor och det är inte svårt att förstå varför: Den är bra på att spegla sin växtplats, den kan producera viner i många olika stilar – från krispigt och snustorrt till sött och blommigt.

Än idag är riesling Tysklands stolthet och den produceras på många håll i landets 13 regioner. Några av dessa regioner står ut lite extra vad gäller just högkvalitativ riesling, nämligen dessa:

Mosel
Mosel ligger längs Rhenflodens västra delar och är känt för sina dramatiskt branta sluttningar med porösa skifferjordar. Vinerna härifrån har traditionellt varit de lättaste och sötaste bland tysk riesling, även om allt fler vinmakare numera går mot krispiga och snustorra stilar. Moselriesling brukar kunna kännas igen på sin ljusa färg, gott om blommighet i doften tillsammans, färsk päronfrukt, citrus och ibland en läskande liten spritsighet.
Exempel på bra producenter: Dr Loosen, Reinhold Haart, Clemens-Busch, Nik Weis

riesling tyskland mosel

Mittelrhein
Granne med såväl Mosel som Rheingau, också här med dramatiska sluttningar ner mot floden. De bästa vinerna kan utan problem tävla med Rheingau i kvalitet och stilmässigt får de ofta en uttalad syra som kan behöva lite tid för att runda av. En region att hålla ögonen på.
Exempel på bra producenter: Toni Jost, August Perll, Ratzenberger

Nahe
Nahe brukar pratas om som en region i vardande, men som kanske inte riktigt fått det där definitiva genombrottet. Här finns en del kooperativ – men också producenter som gör riesling i absolut toppklass. Nahe ligger söder om Rhen och längs floden Nahe. Vinstilen brukar kunna beskrivas som någonstans mellan Mosel och Rheingau.
Exempel på bra producenter: Emrich-Schönleber, Weingut Dönnhoff, Gut Hermannsberg

Rheingau
Utgör bara cirka tre procent av Tyskland totala vinareal, men är samtidigt en av de allra mest kända – och ekonomiskt starka. Rheingau ligger på flodens norra sida och har sydlig exponering med gott om soltimmar och torrt klimat. Regionen skyddas också av Taunusbergen i norr och druvorna får möjlighet att mogna ut ordentligt, vilket ger bra koncentration i vinerna. Rheingau-riesling kännetecknas vanligen av lite mer kraft, djupare färgintensitet, stram struktur, mogen frukt och något högre alkohol än exempelvis Mosel.
Exempel på bra producenter: Georg Breuer, Kloster Eberbach, Leitz

rheingau tyskland riesling

Rheinhessen
Ligger öster om Nahe och söder om floden Rhen – om man står på sluttningarna i Rheingau är det Rheinhessen man ser breda ut sig på andra sidan floden. Rheingau är det område i Tyskland med störst vinareal. Landskapet är kuperat och varierat, där de bästa vingårdslägena ligger närmast floden. Regionen var en gång i tiden hemvist för de bespottade liebfraumilch-vinerna, men idag produceras här riesling i absolut världsklass. Stilmässigt liknar de ofta Rheingau, men något mer avrundade, mjuka och breda i stilen.
Exempel på bra producenter: Weingut Wittman, Keller, Battenfield-Spanier, Dreissigacker

Pfalz
Ligger precis söder om Rheinhessen och kan rent geografiskt ses som en förlängning av Alsace. Pfalz är den näst största vinregionen i Tyskland och en fjärdedel av vinarealen består av riesling. Även klimatet påminner om Alsace med varma somrar, milda vintrar och med bergskedjan Haardt som skyddar i väster. Stilmässigt kan man generellt säga att vinerna får en ganska fyllig karaktär med mogen frukt och en något mer nerslipad syra.
Exempel på bra producenter: Dr. Bürklin-Wolf, Christmann, Von Buhl, Bassermann-Jordan

Franken
Ligger nordöstra Tyskland, nära München. Klimatet är milt och druvorna silvaner och müller-thurgau dominerar överlägset vad gäller planterad vinareal, men det görs också riesling av riktigt hög kvalitet, ofta med en tydlig mineralisk efterklang.
Exempel på bra producenter: Juliusspital och Horst Sauer

Franken Tyskland

Mer läsning

Intresserad av att lära dig mer om riesling? Ta del av Maja Berthas druvporträtt där hon beskriver mångsidigheten och uttrycksfullheten hos denna högst populära druva. Läs mer här

Annons

Kloster Riesling

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2020

Land:Tyskland, Rheingau
Pris:109 ,-
Alkoholhalt:8%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2020

Land:Tyskland, Rheingau
Pris:109 ,-
Alkoholhalt:8%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Lågalkoholhaltig vitt vin med angenäm restsötma och frisk genomträngande syra som balanserar upp det hela till en smakrik sensation på rätt sida. Doft och smak av mogna päron, citrus, Granny Smith äpple och honung med en lime twist. Vinet har en mycket mjuk och behaglig munkänsla med kittlande syra och värmande sötma. Efter en stund i glaset öppnar sig även en floral bukett av vårblommor och färsk melon Gott till rätter med liten eller någon sötma i sig och det passar utmärkt till sushi andra asiatiska anrättningar med lite hetta. Vill man istället gå på fisk och skaldjur med svensk eller mer internationell touch så sikta på skaldjur där sötman framträder fint, en råstekt hummerstjärt eller grillade havskräftor.

NR: 5810

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.