Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Riesling som sätter Finger Lakes på vinkartan

Riesling som sätter Finger Lakes på vinkartan

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 2 minuter

New York förknippas kanske inte i första hand med vinodlingar. Men i Finger Lakes finns en växande och vital vinproduktion. Och en av förgrundsfigurerna är svensk. Richard Sigray har träffat Oskar Bynke.

Oskar Bynke är agronomen från SLU i Uppsala som reste till USA för att avsluta studierna vid prestigefyllda Cornell University. Han blev kvar efter examen och gav sig in i den amerikanska vinbranschen. Efter några år återförenades han med Fred Merwarth, en kamrat från studietiden. Tillsammans tog de 2007 över vingården Hermann J Wiemer i Finger Lakes i västra delen av New York State på den amerikanska östkusten.

Det har odlats vindruvor i Finger Lakes sedan mitten av 1800-talet men under den amerikanska förbudstiden föll odlingarna i glömska för att åter väckas till liv först under 1960-talet. I området finns 11 avlånga sjöar där vinodlingarna är koncentrerade framför allt kring Seneca Lake. Det är också här som Oskar och Fred har sitt vineri och sina vinodlingar.

Riesling är den stora stjärnan i Finger Lakes, men även druvor som gewürztraminer, cabernet franc och chardonnay trivs i området.

Winetables Richard Sigray träffade Oskar över en lunch när han nyligen var på blixtbesök i Stockholm.

Varför passar riesling så bra för Finger Lakes?

– Vi befinner oss i ett område långt norrut med cool climate. Våra odlingar ligger i sluttningarna ner mot Seneca Lake. Sjön är närmare 200 meter djup och vattnet blir därför relativt kallt på sommaren och varmt på vintern. Det skapar luftströmmar och ett klimat som skyddar våra vinrankor mot den ofta bittert kalla vintern, vårfrost och förlänger dessutom växtsäsongen. Att låta frukten hänga länge innan skörd är på många sätt viktigare för oss än solexponering. Vår riesling får en fräschör med fokuserad frukt och hög syra.

Hur har klimatförändringen påverkat er region?

– Förr i tiden kunde det vara svårt för druvorna att uppnå rätt mognad. Det är sällan ett problem nuförtiden. Å andra sidan har vädret blivit mer oförutsägbart med mer nederbörd och extrema väderhändelser. Så det går inte att säga att vår vinregion vunnit på klimatförändringen. Det är mycket mer komplext än så.

Ni har nyligen fått en utmärkelse i USA?

– Det stämmer, min kollega Fred Merwarth blev utsedd till ”Winemaker of the Year 2021” av Wine Enthusiast Magazine. Det är fin bekräftelse på vårt arbete med att ständigt höja kvaliteten och det lyfter Finger Lakes som vinregion.

Hur upplever du den svenska vinscenen?

– Jag har bott länge i USA, men när jag besöker Sverige blir jag alltid imponerad över hur kunniga svenskarna är när det gäller vin!

winetable_nyprovat_hermann_j_wiemer

Hermann J. Wiemer Vineyard Riesling Reserve Dry 2019, USA, Finger Lakes, TSV 92554, 189 kr

New York State pang från distriktet Finger Lakes. Vingårdsvin från Wiemers olika topplägen med moget skördade druvor för rikt och kraftfullt uttryck. Gamla världens metoder i nya världens beklädnad har gett ett friskt, fokuserat och mycket välbalanserat uttryck av riesling. Ett komplext vin med fin smakbild av gul stenfrukt, päron, citrusfrukt och stenig mineralitet. Upptäck den östra sidan av USA’s vinskatt. Rent, snyggt och naturligt.

Vinet lanserades i tillfälligt sortiment på Systembolaget den 21 januari i år. Vinet har utgått online men finns i skrivande stund i 19 butiker.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.