Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Rioja – kärleken till Spaniens mest kända vinregion

Rioja – kärleken till Spaniens mest kända vinregion

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Maja Berthas tycker det är dags att svajpa höger på Rioja. Läs mer om historien bakom Spaniens mest kända vinregion, från vinlus och inbördeskrig till enorma framgångar och spännande modernisering.

Det finns många sätt att beskriva svenskarnas kärlek till Rioja. Från 80-talets flörtande till 90-talets passion. Från mera avsvalnande känslor under 2000-tal och nu till en liten nytändning. Rioja har följt oss i fotspåren och numera kan man verkligen prata om ett uppvaknande där gamla traditioner plötsligt tagit de mera moderna strömningarna i handen.

Från guldår till vinlus och inbördeskrig

Området är tveklöst Spaniens mest kända och det är inte för inte som Rioja också var först att prydas med såväl DOC som DOCG-status. Under slutet av 1800-talet upplevde Rioja en guldålder. Frankrike härjades av vinlusen och vinproducenter från bland annat Bordeaux flydde söderut i hopp om att finna nya marker att bruka. Flertalet av dessa hamnade i Rioja och med sig i bagaget hade man sin stora förkärlek till ekfat, vilket omgående skulle sätta sin prägel på den lokala vinproduktionen.

rioja vinregion spanien

Men även Spanien skulle få sin beskärda del av olycka och efter att vinlusen lyckats kräla sig in i de spanska vingårdarna i början av 1900, började en tid med stora motgångar. I det krigshärjade Europa sattes många länders vinproduktion åt sidan och det spanska inbördeskriget gick också hårt åt den inhemska vinproduktionen.

Ny luft under vingarna

Det är inte förrän på 60-talet som Rioja åter får luft under vingarna. Nya vinlagar, tekniska innovationer, internationella investeringar och ett större fokus på buteljerat vin fick snart fart på produktionen. Exporten ökade och Riojas rykte blev allt mer känt.

Svenskarnas kärlek till Rioja

Tillbaka till oss svenskar. Vi tog snabbt till oss den nya spanska vinstilen och under slutet av 80-talet blev vinerna från Rioja utan tvekan vårt förstahandsval för helgmyset. Vi älskade dessa mulliga och vaniljdoftande godingar och i mitten av 1990 stod Rioja för var 10:e inköpt flaska på Systembolaget. Men säg den kärlek som inte kan börja rosta? På grund av vikande kvalitet, höjda priser och den nyss påbörjade box-trenden, började svenskarna snegla annorstädes. Samtidigt som vi i Sverige lade fokus på annat håll påbörjade också Rioja sin stora modernisering.

Nya tider för vinregionen

Från att ha varit ett område där lagringstiden setts som det primära uttrycket på etiketten, har ord som Crianza, Reserva och Gran Reserva också fått sällskap av områdesspecifika tillägg. Från och med årgång 2017 kan inte bara underregionerna Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental skrivas ut på etiketten, utan nu har man dessutom banat väg för namn på byar och enskilda vingårdslägen. Man har också lagt större fokus på de vita vinerna och fler druvor har skrivits in som godkända i det nya regelverket.

rioja vingård

Det sjuder verkligen i de gamla vinerierna och aldrig förr har väl området varit mer spännande. Visst andas Rioja fortfarande klassisk luft men den unga, moderna vingenerationen har tagit ett fast grepp om taktpinnen.

Om svensken funderat på att återuppta flörtandet med Spanien igen så är det nu som gäller. Dags att mata fram Riojas profil, lägga fingret på skärmen och svajpa höger.

Annons

Faustino I Gran Reserva  2010

Faustino I Gran Reserva 2010

Land:Spanien, Rioja
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Faustino I Gran Reserva 2010

Land:Spanien, Rioja
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Det är inte så vanligt med viner i fasta sortimentet med ansenlig ålder på nacken. Faustinos Gran Reserv är från nådens år 2010 och ligger nu i en förträfflig drickfas. Både doft och smak vittnar om mognade med torkade frukter, nougat, vanilj och dilltoner. Klassisk Rioja Reserva som passar till både lammet och nötköttet, bäst passar det till ugnsbakade rätter och vilda grytor. Faustino är ett välkänt vin här i Sverige och vi har njutit av det i det fasta sortimentet sedan 1991.

NR: 2678

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.