Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – ”A Champagne Supernova”

Nyprovat – ”A Champagne Supernova”

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

I skrivande stund sitter jag på en balkong strax utanför Menfi på södra sidan av Sicilien. Några hundra meter bort ligger stranden där Europa slutar. På andra sidan havet ligger Afrika med Tunisien som närmsta destination. Nedanför min balkong växer vinrankor i långa rader. Kooperativet och organisationen som jag besöker engagerar här hundratals personer i trakten och det är inte bara vinbönder. Agriturismo (på italienska) betyder ungefär gårdsturism och även om denna, något bortglömda, del av Sicilien saknar de stora massorna av turister livnär sig byarna på det vinnäringen drar till sig. Ungdomarna flyr inte längre området tar de inte över familjegårdarna öppnar de istället boutiquehotel, små restauranger, vinotek, barer och caféer eller jobbar som guider, med PR och marketing för sin hemort. Mitt i den stillsamma varmt böljande lunken finns en energisk vibration av lust och fägring... vinet skapar detta och det är vackert att bevittna.

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_roederer_blancdeblncs

Louis Roederer Blanc de Blancs 2014, Frankrike, Champagne, TSE 91328, 789 kr

A Champagne Supernova! Citrus och friskhet direkt i nosen. Urläcker konsistens, syrlig textur i moussen, krämig, välbalanserad och mineraliskt genial. Årgången 2014 visar här upp sig i sin bästa skrud, ett vin redan tillgängligt men som även har många långa lagringsår framför sig där den tertiära utvecklingen spås bli än elegantare och vackrare. De knappa 700 flaskorna lär gå åt illa kvickt. (Vinunic, 678 fl.)

winetable_nyprovat_kung_fu_pet_nat

Kung Fu Pet Nat Rosé 2021, Argentina, Mendoza, TSE 94375, 189 kr

Riccitelli Wines är en seriös och väl ansedd producent som i en svit presenterar en tillgänglig och ungdomlig trio viner som de kallar Kung-Fu (inte att förväxla med Charles Smiths Kung Fu-Girl). Denna Pet Nat Rosé (även en orange och en röd malbec, men mer om dem senare i texten) har fruktigt bärig nos av jordgubb och grapefrukt. Moussen är bubbligt fyllig med frisk syra. Riccitelli går den naturliga vägen och söker en yngre publik, de uppger dessutom att vinet är veganvänligt. Inget fel med den ambitionen, men vinet avtar med en liten jolmighet i avslutet som tyvärr drar ned betyget något. Väl värt att prova. Drick det svalt och vila inte på hanen så ska du se att du får ett fint pet nat moment. (The Wine and Spirits Collective, 1200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_schäfer_fröhlich

Schäfer-Fröhlich Schiefergestein Riesling Trocken 2020, Tyskland, Nahe, TSE 93361, 265 kr

Jag gillar Schäfer-Fröhlich av fler anledningar än att de har en vingård som heter Stromberg. Deras viner innehar alltid en viss själ, kanske är det läget i underskattade Nahe, kanske är det dedikation och passion? Vilket som har vingården Schiefergesteins rieslingdruvor gett en pigg mineralisk saltstänkt doft av omogna krusbär och päron med citrustouch, frisk hög syra, struktur och välbalanserad frukt. Gott i både längden och på tvären. (Origo Wine Import, 984 fl.)

winetable_nyprovat_ururabo_flor

Fio Ururabo Flor 2018, Tyskland, Mosel, TSE 92279, 299 kr

Udda och annorlunda uttryck från Mosel. Nötter, curry och flor, jäst, ost och oxidation kanske inte låter så lockande? Men smaken vittnar om en annan uttrycksfullt oväntad upplevelse. Frisk syrlig frukt av vita vinbär och torkade äpplen i ett helt torrt och smakrikt avslut. För den äventyrlige som tröttnat på mellanmjölk. (Gullberg by Stockwine, 360 fl.)

winetable_nyprovat_portal_quars

Portal del Priorat Quars 2018, Spanien, Priorat, TSE 94317, 249 kr

Alfredo Arribas och Joan Asens vita Priorat kommer från garnacha blanca som vuxit ur kvarts och lera i branta terrasserade vingårdar på ca 500 meters höjd mellan byarna Cornudella och Poboleda. Örtigt och mineraliskt nyanserat med grapefruktsyrlig fruktdoft. Maxad frisk syra, torkade frukter, aprikos och äpple under ett högt lager av läskande citrus och grönörtig prakt – ett riktigt sommarvin. (Viña Española, 600 fl.)

winetable_nyprovat_dido

Venus La Universal Dido Blanc 2019, Spanien, Montsant, TSE 92698, 189 kr

Macabeu, garnatxa blanca och cartoixà (lokalt för xarel-lo) jäst och lagrat dels på amfora dels på ekfat från vinättade Sara Pérez (ihop med maken René Barbier av Clos Mogador). Naturligt med den typiska torra lätta oxidativa nötaktiga touchen, gör det här vinet till ett gastronomiskt mästerverk. Citrus, äpple, nötter och örter, frisk syra, fyllig och nästan fet textur, torr med mineralitet och avslutande bittercitrus och sälta. Ett riktigt grymt vin för pengarna, långt från det du visste om spanskt lantvin. (Vinovativa, 576 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_kung_fu_orange

Kung Fu Orange 2021, Argentina, Mendoza, TSE 94374, 189 kr

Skalmacererad sauvignon blanc från seriösa Riccitelli Wines. Buskul och ungdomlig satsning med “rida på vågen”-mässig paketering – lik förbannat är det riktigt bra. Djupt orange och guldfärgad med doft av svart thé, aprikos, apelsinzest, örter och persika. Mjuk mousse med friskt syrabett, fylligt men juicy. Eftersmaken är kryddigt eldig med röda bär som rönnbär, tranbär och en aningens smekning av granatäpple. Kul och värt att upptäckas. Producenten uppger att detta är veganvänligt. (The Wine and Spirits Collective, 600 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_tibouren_caroline

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2020, Frankrike, Côtes de Provence, TSE 92155, 299 kr

Ekologiska cuvéen Caroline på lokala druvan tibouren (- ett tionde grenache) är en omtyckt återkommande seriöst högklassig rosé. Fyllig och mörkorange-rosa till färgen, friskt örtig och smultrondoftande med inslag av jordgubb och grapefrukt. Välstrukturerad och torr med lätt tanningrepp in i ett komplext och saliverande syrligt avslut. (Robert Rask Vinhandel, 1020 fl.)

winetable_nyprovat_whispering_angel

Château d’Esclans Whispering Angel 2021, Frankrike, Côtes de Provence, TSE 90230, 209 kr

Namnet må vara lite tacky och påminner mest om nån rockballad signerad Scorpions eller dylikt som minne från ett svunnet och insomnat 80-tal. Vinet i flaskan är dock mer vitalt, ljust rosa med smultron och örter, grapefrukt och mineralisk sälta, friskt syrligt och aptitretande. Lätt i kroppen, men ack så fokuserad. Kuriosa är att en av Sveriges mest hyllade vinmakare, Lars Torstenson, tidigare ansvarat för vinerna på Château d’Esclans. (Moët Hennessy Sverige , 4800 fl.)

winetble_nyprovat_la_lupa

San Fereolo La Lupa 2020, Italien, Piemonte, TSE 94485, 199 kr

Ett kärt återseende från en av mina absoluta favoritroséer. Biodynamiskt och välstämnt av Nicoletta Bocca på San Fereolo. Rosé och rosé förresten, det drar mer åt ett lättare ljust rött vin med sin mörkt rosa-röda färg, doft och smak av blodapelsin, apelsinblom och vildvuxna örter. Härligt rund med frisk syra, bärig och josig trots den torra strama textur och det bittercitrus-skalbeska i avslutet. Drömmigt! (Panache, 1200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_ziereisen_tschuppen

Weingut Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2018, Tyskland, Baden, TSE 90568, 179 kr

Unikt vingårdsläge i Baden, toppen på kullen som utgör vingårdarna i Efringen-Kirchen. Mager jordmån bestående av mestadels kalksten och löss har gett pinotrankorna något att kämpa för. Hos Hanspeter och Edeltraud sker allt hantverksmässigt och det lilla familjevineriet är förvånansvärt driftiga och flitiga med alla sina projekt. Tschuppen 2018 bjuder rödfruktiga och bäriga dofter med skogstoner som barr, kåda och vilda örter. Nyanserad, tät och fruktig men med elegant och stram mineralitet sammankallad av högre makter. (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_fourcas_borie

Château Fourcas-Borie 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 94483, 249 kr

Merlotdominerat från Listrac-Médoc där Fourcas-Borie förfogar över ca 45 hektar mark varav 35 hektar är planterade med ett genomsnitt av 25-åriga vinstockar. Strukturerad, flirtig och full av svart frukt, mörka röda bär, stall och läder, ekfat, cigarrlåda, vanilj, hint av nyvässade pennor och melass. Stram och torr med knarriga tanniner. En frisk syra bringar frukten på benen igen efter den inledande torr’ma-attacken. Prisvärd Bordeaux! (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_olianas_le_anfore_cannonau

Olianas Le Anfore Cannonau 2020, Italien, Sardinien, TSE 93428, 219 kr

Ekologiskt kanonvin av amforajäst grenache från underbarnet Elena Casadei. Örtigt floral med söta röda körsbär, blåsvarta bär, sammansatta tanniner och frisk syra, riktigt, riktigt gott. Jag har skrivit om syrah från Italien tidigare och det är tydligt att fler och fler ser potentialen hos de icke inhemska druvornas anpassning i de italienska vinklimaten. Cannonau är den lokala synonomen för grenache och druvan står faktiskt för hela 20 procent av det vin som tillverkas på Sardinien. Köpläge max! (Brix Wine, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_hacienda_solano

Hacienda Solano SL Viñas Viejas 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93355, 279 kr

Familjeärvda småplotter, 50 till antalet över totalt 23 hektar av riktigt gamla stockar gör Cubillos och vinmakare Toni Sarrión (Mustiguillo) terroirdrivna viner, eleganta och egensinniga för området. Minimal intervention, traditionellt med respekt för lagring och utveckling och fokus på druva och terroir. Sammetslen mörkt röd frukt, viol, mineral och örter. Mjukt och värmande med torr och stram men mogen tanninstruktur och fyllig textur. Avslutet värmande sötfruktigt och koncentrerat med örter, lakrits, kaffe och mörk choklad. (LOMO International, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_anza

Bodegas Viña Magaña Anza 2019, Spanien, Rioja, TSE 92779, 239 kr

Vinmakaren Diego Magaña har tidigare jobbat med Raúl Peréz i Bierzo. Sedan starten 2014 har Diego utökat projektet till att omfatta Rioja. Hans familj har vingårdar i Rioja Basa, men Diego var ute efter de högre belägna odlingarna i Alavesa. Här är det svårt att hitta frukt, men 2016 gick drömmen i uppfyllelse då han fick tag i 2,5 hektar med gamla rankor. Modern ung och pigg naturlig Rioja i frisk rödbärig doft med örtig karaktär. Torr och stram med klättrande tanniner, välstrukturerat och balanserat men kanske något kort i fruktrocken. Diegos ledord “Mi receta es que no hayreceta” – (receptet är att det inte finns något recept). Årgången är den avgörande faktorn. (Valid Wines, 1002 fl.)

winetable_nyprovat_kungfu_malbec

Kung Fu Malbec 2021, Argentina, Mendoza, TSE 94369, 189 kr

Riccitelli Wines malbec är en uppvisning av en primärt fruktdriven karaktär, fylld av mörka röda bär, svarta körsbär och blå plommon. Sekundärt lurar rökiga fat och stenig mineralitet. Tät blå färg, tuggiga taninner och stram textur ger malbecen sitt tydliga signum, ändå mjuk och levande. Producenten uppger att vinet är veganvänligt. (The Wine and Spirits Collective, 4800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.