Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Prosecco rosé – given succé eller en bubbla på väg att spricka?

Prosecco rosé – given succé eller en bubbla på väg att spricka?

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 3 minuter

Förra året sålde prosecco DOC 485 miljoner flaskor och den bubblande framgången verkar inte avta. Snart får den extra draghjälp av en ny produkt, en rosa prosecco. Åsa Johansson har provat 13 rosa nykomlingar och ställer sig frågan - är det här viner vi kommer vilja dricka?

”Vi räknar med att producera cirka trettio miljoner flaskor av prosecco rosato första året och att den så småningom kommer att stå för cirka 10 procent av den totala produktionen”, säger Luca Giavi från prosecco DOC-konsortiet.

Italien säljer mest mousserande vin i Sverige och har 40 procent av den totala marknaden av bubbel. Spanien ligger tvåa med 30 procent och Frankrike trea med 21 procent, men fransmännen säljer sina viner till högst pris.

Prosecco rosé kommer att vara en blandning av proseccos ursprungliga druva glera tillsammans med max femton procent pinot noir som ger färg till vinet. Det är den enda blå druvan som just nu är tillåten i prosecco men fram till nu vinifierad utan skalkontakt.

Prosecco rosé kommer att göras i prosecco DOC vilket utesluter områdena prosecco superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata och Garantita) som ligger på kullarna i Conegliano och Valdobbiadene samt Asolo, som alltså inte påverkas av förändringarna i reglerna.

För att göra en prosecco rosé krävs det att vinet får ligga och dra på jästfällningarna i 60 dagar, dubbelt så lång tid som för en vit prosecco. Rosé prosecco kan variera i stil från torr “brut natur” (0 gram restsocker) till “extra dry” (12-17g restsocker).

De mest kritiska rösterna menar att prosecco rosé är ren marknadsföring och att det inte finns någon tradition i området att producera ett rosa bubbel. De tycker att det här endast är ett sätt för de större producenterna att få nya marknadsandelar. Andra menar att det skulle ha varit bättre att satsa på inhemska blå sorter som raboso eller corvina – och inte pinot noir.

Men samtidigt, från producenternas synvinkel, varför inte fortsätta surfa på framgångsvågen så länge det varar? Speciellt som marknaden för både rosé och bubbel växer stadigt. Inte minst i Sverige.

För mousserande och roséviner är de kategorier som ökar mest i Sverige. Under 2019 ökade försäljningen av bubbel med 10,8 procent och rosé med 7,5 procent, medan röda och vita viner antingen minskade något eller stod still.

Det finns även de som redan tror att de druckit en rosa prosecco. I USA gjorde man en marknadsundersökning angående just mousserande viner från Italien. Det visade sig att 46 procent av de tillfrågade trodde att de redan druckit en rosa prosecco. Då kan det kännas logiskt att producenterna av prosecco vill ha sin del av kakan och inte låta andra dra nytta av proseccovinernas framgång.

Men är det här viner jag skulle vilja dricka? Av de tretton viner jag provat inför den här artikeln finns det tre jag skulle kunna tänka mig att dricka mer än ett glas av. Om jag blev bjuden. Men jag är inte heller den konsument som de här vinerna riktar sig till. Utifrån medelkonsumentens perspektiv, den som handlar vin från Systembolagets ordinarie sortiment och tar en flaska från hyllan utan att tänka efter så noga, så tror jag att det kommer att bli succé.

Rosa bubbel, många i kitschigt designade flaskor, betyder fest i bersån utan att det kostar mer än tre riktigt bra koppar espresso i Stockholm. Priserna per flaska landar mellan 79:- och 119:- Det här är viner som kommer att dissas av de flesta vinkritiker och älskas av den stora massan. Ska vi slå vad?

Info: Tolv viner fick jag från konsortiet Prosecco DOC för att de riktar sig mot den svenska och norska marknaden. Ett vin fick jag direkt från en svensk importör. Vinerna provade jag tillsammans med Emily O´Hare från den engelska vintidningen Decanter.

Så här smakade de:

 1. Terra Serena (Serena Wines) – Prosecco DOC Rosé Brut Millesimato 2019

Laxrosa till färgen, enkelt och rättframt med aromer av grapefrukt, friskt och rustika bubblor med ett kort avslut.

 1. Ruggeri – Prosecco DOC Rosé Brut Millesimato 2019 “Argeo”

En av min tre favoriter. Laxrosa, inbjudande aromer med citron och lime, blommiga toner, välintegrerad syra, runt fruktigt men samtidigt ett lätt och friskt avslut.

 1. Botter – Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato 2019 “Brilla!”

Laxrosa, nedtonade aromer, saknar precision i både doft och smak. Rustika bubblor och kort avslut.

 1. Casa Defrà (Cielo & Terra) – Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato 2019

Favorit nummer två. Laxrosa, aromatisk, fläder och jordgubbsaromer blandat med klementin och jasminblommor. Lätt, krämig mousse och friskt avslut.

 1. Botter – Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato 2019 “Botter”

Laxrosa, doft av hubbabubba och Gott & Blandat. Medelkort avslut som går åt det söta hållet.

 1. Ville d’Arfanta (Serena Wines) – Prosecco DOC Rosé Brut Millesimato 2019

Laxrosa. Favorit nummer tre. Massor av blomster och frukt i doften, rosenblad, persika, jordgubb, eleganta bubblor och en frisk syrlighet som ligger kvar i munnen.

 1. Bottega – Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato 2019 “Divici”

Laxrosa. Nedtonade aromer av granatäpple och persika, rustika bubblor, enkelt och medelkort avslut.

 1. La Gioiosa – Prosecco Rosé Millesimato 2019

Laxrosa. Aromatisk, granatäpple, rosor, jasmin, persika, grapefrukt, smak av mogen stenfrukt, krämig och välgjord.

 1. Le Contesse – Prosecco DOC Rosé Brut Millesimato 2019

Laxrosa. Torr, frisk och krispig, rustika bubblor, mindre söt och fruktig och drar mer åt citrus och lime. Rätt trevlig i all sin enkelhet. Trots extravagant flaska.

 1. Villa degli Olmi – Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato 2019 “Corte dei Rovi”

Mörkare rosa i färgen. Aromer som påminner om parfymavdelningen på NK. Smak av jordgubbstuggummi, persika och hallon, avslut som lämnar smak av sötma i gommen.

 1. Famiglia Cielo (Cielo & Terra) – Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato 2019

Laxrosa. Dofter av smultron och hallon, rustika bubblor, ej välintegrerad syra, saknar precision.

 1. Fidora – Prosecco DOC Rosé Brut Nature Millesimato 2019 (det enda vinet helt utan restsocker)

Laxrosa, torrt, friskt, rustika bubblor, enkel smak av hallon och citronskivor.

 1. Castelmare – Prosecco Rosé Extra Dry (finns redan i Sverige, Nr 70385, 79:- )

Den första prosecco rosé att börja säljas i Sverige. Doft av hallon och jordgubb, enkla fruktiga smaker och rustika bubblor, enkelt friskt avslut.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.