Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Julölstips för sista minuten–handlaren

Julölstips för sista minuten–handlaren

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 2 minuter

Tre, men gärna fyra olika öl – det är vad som krävs för en komplett, traditionell julbordsupplevelse. Sanna Lindberg guidar dig genom serveringarna och fyller glasen med säkra kort med bred tillgänglighet över landet.

 

1. Sillen, laxen och snapsen

Sillar, laxar och ägghalvor – en mardröm för vinet och hallelujamoment för ölet. Här väljer du ett lättare öl där malten får tala. En mellanmörk/mörk lager eller lättare porteröl, med återhållsam beska är att föredra. Gillar du snaps kan du med fördel välja ett alkoholsvagare öl – utbudet på både alkoholfritt och folköl är stort.

kalasjulöl_winetable

Kalasjulöl från Nils Oscar , nr 11300, 19:90 kr/33 cl, 5,2%

Julölets julöl som år efter år levererar på hög nivå. En elegant mellanmörk lager som vars rostade malt snyggt tar för sig. Här finns rostat rågbröd, pomerans och knäck. Ett säkert kort att inleda med.

TheChristmasLager_winetable

The Christmas Lager från Remmarlöv Gårdsbryggeri , nr 10727, 19:80 kr, 33 cl, 5,3%

En snäppet mörkare lager där de rostade tonerna tydligare träder fram. Detta öl gillar särskilt de senapsinlagda sillarna och hovmästarsåsen till laxen.

2. Jansson, julskinka och vörtbrödet

Nu kan vi gå upp i smakintensitet. Det mörka vörtbrödet, krämiga jansson och salta julskinkan föredrar en mörkare ale där fruktigheten tar för sig utan att ta över.

julbrygd_winetable

Jenny Nyströms julbrygd från Ängöl , nr 11490, 19:30 kr /33 cl ,4,5%

En mjuk amber ale med en rund liten sötma som bjuder på torkade fikon, aprikoser och nygräddat bröd. En försiktig beska balanserar upp.

julöl_winetable

Jämtlands julöl från Jämtlands Bryggeri, nr 11382, 23:90 kr/33 cl , 6,5%

Något kraftfullare med tydligare maltrostning. Ett öl som nästan smaka av vört – med russin, bra kryddighet och grön touch av humle.

3. Köttbullen, kålen och korven

Dags att ta fram det tunga artilleriet och här för ölet gärna vara både kryddat och lite sött. Den varma julmaten är ofta salt, fet och söt vilket kräver ordentligt med smak på ölet!

winterale_winetable

Winter ale från Oppigårds Bryggeri, nr 11320, 27:90 kr/50 cl, 5,3%

Ett kraftfullt och snyggt välbalanserat öl. Både maltkropp och humlebeska tar för sig och resultatet är knäckigt med toner av tallkåda, apelsinskal och torkad frukt.

mysingen_winetable

Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri, nr 17732, 32:80 kr/ 50 cl, 6%

En favorit som är ett av få julköl som kryddas traditionellt  här finns muskotnöt, kummin, nejlika, vanilj, apelsinskal – och humle! Mycket av allt som lindas in av en rund sötma.

4. Osten och godisbordet

balticporter_winetable

Baltic Porter från Nils Oscar, nr 11377, 28:90 kr/33 cl, nr 7,5%

Krämig porter med stor kropp som rymmer choklad, kaffe, kola och lakrits som snyggt stramats upp med försiktig humlebeska. Njut till ostbrickan.

midvinterblot_winetable

Midvinterblot från Sigtuna Brygghus, nr 32180,  27:90 kr/33 cl, 8%

Ett nästan maltmättat öl med stor smak av choklad- och knäck, vilka förstärks av en rejäl portion muscovadosocker. Njut ur större kupa, gärna till en salt bit ost eller en mörk chokladbit.

5. Före, efter och mittemellan

ipa_winetable

Christmas Session ipa från Göteborgs Nya Bryggeri, nr 10721, 21:80 kr /33 cl , 3,7%

Friskt, humligt och alkoholsvagt. En citrusfrisk ipa med session-låga alkoholen är ett uppskattat komplement till julen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.