Rosévin till mat med Maja Berthas
Lästid: 4 minuter
Våren väcker längtan efter rosé – när solen värmer börjar korkarna poppas. Med sina många stilar och fina matkompatibilitet är rosé det självklara valet för säsongens rätter och stunder.
Känner ni hur det spritter i kroppen nu när kvällarna börjar bli ljusare och temperaturerna sakta rör sig uppåt. Mitt i all denna spralliga våryra börjar också längtan efter rosé att göra sig påmind och så fort det börjar värma mot husväggen så börjar korkarna dras ur flaskorna – dessutom är rosévin väldigt matkompatibelt och då det finns ganska många olika stilar så kan man verkligen laborera med de rätter som man vill servera. På Systembolaget finns i skrivande stund 606 roséviner fördelade i de olika sortimenten. Matcha gärna rosévin till mat och då framförallt vinets intensitet med matens – rosé lyfter särskilt rätter med fräschör, sälta, syra eller grillton.
Här väljer jag ut några av mina favoritroséer och vad du skall äta därtill.
Men hur och till vad njuter jag mitt rosévin bäst?
Rosévin till mat
Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé 2024
-
- art nr 2363
- 750 ml
- 13%
- 89 kr
Det finns ju lite olika tillfällen då rosé liksom smakar lite bättre än vanligt. Den första värmande vårsolen, en uteservering eller en ranglig utemöbel i trädgården är ju svårslaget. Då vill man ju inte ha något särskilt komplicerat, utan mest bara lite läskande, rödbärigt och lättklunkat. Klart att man kan servera några rädisor, tunn grön sparris och en krämig dipp med vitlök vid sidan om man känner sig lite småsugen, men det här vinet klarar sig fint som solokvist. Det här vinet är ju ett riktigt superfynd, fullsmockat med smaker såsom smultron, ljuva persikor och med en ungdomligt fin känsla. Smaken är dessutom uppiggande frisk. Ett kanonvin till många tillfällen!
Brancaia Rosé 2024 (släpps 16/5)
-
- art nr 95006
- 750 ml
- 12.5%
- 159 kr
Denna klassiker har alltid varit lite av en favorit och funkar alldeles utmärkt som matvin. Tänk dig en bukett av somriga bär varvat med syrlig grape, mogna rabarber och söta hallonremmar, då har du det här vinet i ett nötskal. Eftersmaken är lätt örtig och att detta är ett seriöst vin är det ingen tvekan om. Vill man bjuda på något riktigt gott till detta så föreslår jag ett grillat kycklingbröst som man fyller med färskost, soltorkade tomater och färsk basilika. Till detta bjuder jag på pestofylld, grillad, gemsallad med grovriven pecorino.
Creation Rosé 2024 (släpps 23/5)
-
- art nr 95173
- 750 ml
- 13%
- 159 kr
Den här sagolikt vackra vingården ligger belägen i Hemel-en-Aarde ett stenkast från havet vid den lilla staden Hermanus. Spektakulärt turistmål med fokus på pinot noir och chardonnay, men just detta vin görs i huvudsak på grenache. Väldigt smultrondrivet med smak av vita vinbär, blodgrape och en touch av turkish delighht. Ett vin med mycket elegant svansföring som verkligen är en storfavorit hos mig. Tänk lättkokt grön sparris med en skummande hollandaise smaksatt med klippt krasse. Behöver inte vara svårare än så (om man inte har löjrom i frysen vill säga, för då klickar man på en rejäl sked sånt också)!
Simpsons Railway Hill Rosé 2023
-
- art nr 78937
- 750 ml
- 12.5%
- 199 kr
Men, kul med rosé från Kent i södra England! Dessutom är det ett väldigt läckert vin. Inte nog med att man får sig ett rejält nyp i kinden av den läskande syran, man får också en bred och fullmatad smak som inte bara levererar klassisk bärighet utan också en aningen fet karaktär. Detta känns väldigt matvänligt. Jag ser framför mig en biffsallad med pinjenötter, färska fikon, parmesan, massor av machésallad och hyvlad gotlandstryffel på toppen. Ja, det går självklart bra med tryffelolja också, men då kan det vara fint att utöka med råhyvlad skogschampinjon också.