Glödheta grilltips till cabernet sauvignon!
Lästid: 2 minuter
Grilla igång försommaren med rökigt smör och eldig sallad. Här laddar vi med goda grilltips till tisdagens goda liveprovning, där Andreas Grube och Sander Vriend från Ste Michelle Wine Estates går igång på goda viner och hemligheterna bakom en av Washingtons States främsta producenter.
Vad sägs om en försommargrill till vår läckra liveprovning “På djupet och bredden av Washington State”? Här bjuder vi tre läckra tillbehör som matchar såväl grillat kött som grillade grönsaker.
Grillat smör
250 g smör rumstempererat (kan ersättas med rapsolja)
Grillkol eller ved
När känslorna för grillen väcks och du vill ha en twist på det grillade / eller inte just vill grilla kött så är det minst lika gott med grillat smör! Med öppen spis, braskamin eller den enklaste av grillar så är det enkelt att smaksätta både olja och smör.
Så gör du
Tänd grillen, eller gör en brasa i den öppna spisen och släng in ett par bitar grillkol.
Låt det börja glöda. Tärna smöret och lägg det i en vid kastrull med passande lock.
Lägg ner 1-2 bitar glödande kol i kastrullen (använd en grilltång) och snabbt på med locket.
Låt stå i ca 15 min tills att glöden har slocknat. Detta görs med fördel på balkongen eller under köksfläkten då det kan ryka lite.
När 15 minuter gått lyfter du på locket och plockar bort grillkolen. Rör runt smöret servera som det är eller smaksätt med färska örter och krydda – gott i är till exempel persilja, basilika, rökt paprikapulver eller estragon.
Syrad silverlök
(Håller tre veckor i kylskåp)
1 st silverlök
½ dl ättika 24%
1 dl vatten
1 dl socker
Så gör du
Skiva silverlöken i 0,5 cm skivor och lägg i en skål.
Koka upp socker, ättika och vatten. Låt svalna något.
Häll över löken och lägg på ett lock.
Låt stå och dra i minst 1 timme eller gärna över natten i kylskåpet.
Servera till nygrillat kött.
Grillad gemsallat
2 st gemsallat
2 msk kapris
2 msk persilja
2 msk olivolja
1 st lime, juice & zest
Svartpeppar
Så gör du
Tänd grillen eller värm en grillpanna/ stekpanna tills att den är riktigt varm.
Hacka kapris, persilja och blanda med lime och olivolja.
Smaksätt med peppar.
Dela salladshuvudet på mitten och stek salladen på snittytan.
Stek tills ytan är lätt sotad. Lägg upp på ett fat och skeda över dressingen medans salladen är varm.
Servera gärna till grillad entrecôte/ditt favoritkött/grillade grönsaker. Grilla alltid kött på hög värme och vänd ofta för att få en fin och gyllene stekyta. Smaksätt inte köttet allt för mycket, salt och peppar räcker fint!
Tips! Nästa gång du grillar fläskkött – testa att krydda med vitpeppar.
Givetvis kryddar du sedan hela härligheten med en läcker liveprovning där vi tar oss till Washington State, en region där vi hittar allt från krispig riesling till stöddiga cabviner.
Tid: Tisdagen den 25 maj klockan 19.00-19.45
Var: Wine Tables Facebook eller YouTube.