Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Rött eller vitt? – Orange, tack!

Rött eller vitt? – Orange, tack!

Lästid: 1 minut

Att orange är det nya svarta slängs det ofta med i vinsammanhang. I och med hela naturvinsvågen har orange vin blivit mer och mer populärt. Men vad är det egentligen? Maria Sporre belyser nutidens gladaste nyans.

Orange vin är i grunden ett vitt vin som tillverkats som ett rött, det vill säg att skalen från de gröna druvorna har fått ligga kvar med druvmusten och macerera under jäsningen. Det är vad som ger orange vin dess karaktäristiska färg, intensiva smak och strävhet.

Metoden att tillverka vin på det här sättet anses ha funnits i över 7000 år och kommer från det område som är dagens Georgien. Där tillverkar man traditionellt dessa viner i amforor eller lerkärl, som bidrar med en oxiderad ton, nästan som suröl eller bokna äpplen.

Vilken mat passar vinet till? Tack vare dess höga smakintensitet och matvänliga tanniner passar det till många olika maträtter. Personligen korkar jag gärna upp ett orange vin tillsammans med asiatisk mat, som ramen och dumplings, eller helt enkelt en rustik charktallrik.


Nyfiken på att testa? Just nu finns det ett riktigt smaskigt orange vin på Systembolagets små partier från Ungerska producenten Horst Hummel. Lättare i stilen med tropisk frukt, honung och välbalanserad strävhet. Spana in här.

Befinner du dig i huvudstaden är Ambar i Vasastaden ett bra vattenhål. Precis som namnet antyder har de ofta ett bra urval av orange vin. Även nyöppnade Savant bar på Tegnérgatan häller gärna upp ett glas eller två.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.