Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sannas Sexpack – "säsong för sommarbunkring"

Sannas Sexpack – "säsong för sommarbunkring"

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Fyra sorters ipa toppat av en frisk ekologisk lager och surisen för allas läppar. Vi listar försommarens piggaste törstsläckare.

Passion for me från Uppsala Brygghus, Uppsala, LS 33015, 33 cl, 4,5%, 29:90 kr

Ingen sommar utan passion for me. Återigen finns Uppsalas storsäljare i sortimentet, packad med syrlig och fruktig passionsfrukt. Fint balanserat och lätt att gilla – ett bra ingångsöl om du är ny på stilen.

Medium early lager från Gbg Brew, Göteborg, LS 36026, 33 cl, 4,5%, 17:90 kr, EKO

Nu är det säsong för sommarbunkring av lättsamma, törstsläckande lageröl. Och dyker det upp ett ekologiskt i sortimentet passar man på. GBG Brew, som är ett sidoprojekt till Göteborgs Nya Bryggeri, gör stilrena och välsmakande öl som i regel håller hög kvalitet. Detta är en lättsam lager med pigga citrustoner, ljus maltkropp och markerad beska.

Generation IPA från Adelsö Bryggeri, Stockholm, LS 35918, 33 cl, 6%,  24:90 kr

Ipa i brittisk stil är en personlig favorit – här får malten ta för sig, ofta mellanrostad och fylld med smak av stenfrukt och nygräddat bröd, som här. Och det hela fångas upp av en precis lagom bitterfrisk humlebeska som bjuder på lätt örtighet.

Boot Print från Hop Notch, Stockholm, LS 92637,  44 cl, 6,5%, 42:90 kr

Dessvärre är inte kvinnors plats i ölbranschen så självklar som den borde vara. Och ett av många initiativ till att göra den bättre är världsomspännande Pink Boot Socitey, där Jessica Heidrich och Sandra Lööv, är drivande svenska krafter. Normalt ses de och brygger årets Boot Print-öl tillsammans, men i år fick det ske på annat vis. Resultatet är fortfarande fenomenalt. En hazy ipa på fyra sorters humle som bjuder på en tropisk fruktcocktail snyggt sammanvävd av en len, rund och ljus maltkropp som fångar upp ölets markerade beska.

Business As Usual IPA från O/O, Stigberget, All in Brewing, Göteborg, LS 35909, 50 cl, 7%, 54:50 kr

Varför krångla till det? När tre av Göteborgs större bryggerier möts i en collab gör man en klassisk ipa där beskan är tydlig, maltkroppen fyllig och smaker av örter, stenfrukt och mogen citrusfrukt möts med läskande kolsyra. Liten avslutande sötma balanserar beskan.

Rödhaken från Wättle Bryggeri, Lerum, LS 36035, 33 cl,  5,6%, 31 kr

Det dricks för lite red ipa – här är maltkroppen och det kopparröda hållet som bjuder på karamelliga toner samtidigt som det inte snålas med humle. I det här fallet är det snyggt balanserat och ger apelsinfrisk frukt och torkade stenfrukter med en maltton som drar åt len nougat. Mums!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.