Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Gillar du bourbon? Testa rye – här är tre stänkare!

Gillar du bourbon? Testa rye – här är tre stänkare!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Lite kryddigare, lite stramare, lite torrare i känslan. Jovisst älskar vi bourbon med sin rika och aningen söta känsla, men vill du bjuda smaklökarna på en ny fräsch upplevelse är det dags att uppdatera barskåpet med en välgjord rye. Andreas Grube tipsar om tre prima val.

Både bourbon och rye är amerikanska whiskeysorter (japp, de stavar med ”ey” over there…), där bourbon måste göras på minst 51 procent majs och rye på minst 51 procent råg. Där har vi också hela skillnaden i smakprofil: Majsen ger en rund, söt och fyllig profil medan rågen snarast bjuder en torrare feeling och lite mer kryddighet som ibland nästan drar mot det peppriga hållet, samtidigt med en fin rondör i avslutet.

Båda stilarna är underbara tycker jag, men olika tillfällen tarvar olika sprit och har du ännu inte upplevt den underbara smaksensationen och njutet som en rye kan ge är det hög tid att prova. Även när det är cocktail time kan det vara kul att byta bourbon mot rye, just för att få fram en kryddigare överton i anrättningen.

Här har jag valt ut tre finfina favoriter – en i fasta sortimentet, och två att beställa.

Bulleit Rye, nr 495, 419 kr

Härlig gammal favvo i min bok som lyckligtvis också ligger i det fasta sortimentet – dessutom till klart bra prislapp! Här ligger andelen råg på hela 95 procent så det är också en whiskey som ger en tydlig bild av vad rye kan vara. Doft och smak bjussar på både färsk apelsin och lite skal, pepprig krydda, knäckebröd, vaniljkola och aningen torkad tropisk frukt. Skolbok!

Michter’s US*1 Kentucky Straight Rye, nr 99904, 599 kr (BS)

Suverän beställnings-rye från klassisk kvalitetsproducent. Termen ”straight rye” betyder bland annat att whiskeyn lagrats på nya ekfat i minst två år, vilket också ger ett ännu större djup och bett i smaken. Här serveras riktigt skön kryddighet, gott om rostade nötter, aningen lakrits, vaniljkola, bränt hö, sirap och torkad aprikos. En riktig smakresa, kort och gott.

Hudson Manhattan Rye, nr 84198, 699 kr (BS)

En verklig stänkare i klassen, gjord på 100 procent råg. Den här wirren bjuder på en kul kombination av just den rye-typiska kryddigheten och samtidigt en distinkt blommighet och mjuk fruktighet. Tänk päron, körsbärsfrukt, lite lakrits och en tydlig nötighet. Den här har också något högre alkohol, 46 procent, vilket ger skön skjuts i eftersmaken.

 

Läs mer: fler tips på bra whisky!
Fem rökiga whisky i fast sortiment
Tre bra whisky från Irland

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.