Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sätt nudlar på festbordet

Sätt nudlar på festbordet

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Hon är kokboksförfattare, mästerkockvinnare och TV-kock, och hon är dessutom utbildad sommelier. Jennie Walldén som just kommit ut med en hel bok om nudlar vet hur du gör nudlar lyxiga och hur du matchar de asiatiska och koreanska smakerna med rätt vin.

Gå bortom din traditionella meny och skapa en festmåltid med nudlar. Kokboksförfattaren, mästerkocksvinnaren och TV-kocken Jennie Walldén vet hur man imponerar med nudlar på matbordet och skapar en fest av smaker. Hon har just släppt boken Nudlar som tar dig genom nudlarnas förtrollande värld och hon uppmuntrar gärna till att laga nudlar till helgernas alla fester.

– Klart man kan bjuda på nudlar till fest. Jag tycker man kan göra nudlar lyxigt genom att tillsätta en lyxig råvara som vongole-musslor, räkor eller hängmörad ryggbiff. Men det kan också vara att få hemgjorda nudlar. Det enda du behöver då är vete och vatten. Gör du hemgjorda nudlar blir vilken nudelrätt som helst imponerande.

ponzunudlar med lax
Foto: Petter Bäcklund

I boken nudlar finns 160 sidor recept och Jennie hade kunnat skriva lika många till. Nudlar är precis som pasta något som finns i många olika sorter och former. Så många fler än de vi möter i Sverige.

– Många förknippar nudlar med studenttiden då man käkade snabbnudlar. Nudlar är så otroligt mycket mer än det. Jag vill visa min kärlek till nudlar och få människor att älska det lika mycket som jag. Det fina med nudlar är att det är snabbt och enkelt så länge man har vissa av basingredienserna hemma, samtidig som det kan vara festligt att bjuda på och enkelt att göra vegetariskt.

Under julhelgerna och nyår är vi ofta traditionella i vår matlagning. Jennie adderar gärna små asiatiska influenser på såväl julbordet som till nyår.

– Jag tycker ofta att folk är glada att få in asiatiska influenser. Som sashimi, tartar med japansk touch eller tataki. Det är jättehärligt att se.

Foto: Petter Bäcklund

Jennie Walldén är även utbildad sommelier och vet hur du lyfter asiatiska smaker med vin. Något som inte är helt självklart. Traditionellt så är de asiatiska länderna inga vinmakarländer och man dricker ofta öl, te och lokala spritsorter samt risvin till maten.

– Det som är  intressant är att en del viner lyfter de fina små nyanserna som är typiskt för asiatisk mat, medan vissa viner kör över dem så att rätten i stället smakar europeiskt. Till exempel lyfter en riesling en tuppterrin med smaker som miso, soja och sesam medan ett garnacha eller gamay tog bort alla de smakerna så att rätten smakade som vanlig fransk terrin.

På sin restaurang Namu har Jennie provat flera hundra viner för att matcha de olika rätterna och vet exakt hur vin kan hjälpa eller stjälpa en rätt med asiatiska smaker. Hon ser vinet som en ackompanjör för att fullända hela smakpaletten och har velat lära sig hur man matchar mat och vin perfekt.

– Generellt brukar riesling och pinot noir fungera och bära de asiatiska smakerna. Men oväntat nog så fungerar många barbera jättebra till köttbaserade rätter med lite hetta och garnacha från Madridområdet, vilket man kanske inte tänker på. Även mencía och i vitt albariño även om det har lite grapefruktbeska som kan störa umami men det kan funka fint till fiskrätter. Sen måste jag säga, champagne som är en alldryck, säger Jennie och skrattar.

– Roligt är att även att en del Montepulciano d ́Abruzzo oväntat nog fungerar till sötsura rätter om de är köttbaserade. Jag tycker det är kul med otippade och oväntade kombinationer. Många tänker riesling och gewürstraminer när man pratar asiatisk mat men det finns andra spännande kombinationer. Många roséer funkar också bra med sin generösa fruktighet som passar kycklingrätter och vegetariskt.

Ta gärna del av Jennie Walldéns receptet på vongolenudlar nedan.

Foto: Petter Bäcklund

Ingredienser: 

400 g risnudlar
1 kg vongolemusslor (500 g små knappchampinjoner för vego)
4 st vitlöksklyftor, finhackade
2 stora schalottenlökar, finhackade 1–3 röda chilifrukter, tunt skivade
1 dl vitt vin
1 dl ostronsås (shiitakesås för vego) 3 msk sweet chili-sås
1 msk fisksås (japansk soja för vego) 2 st limefrukter, varav 1 i klyftor
och 1 pressad juice
2 nävar bladspenat
1 knippe koriander, grovhackad neutral rapsolja att steka i.

Gör så här

Skrubba och tvätta musslorna noga. Släng eventuella trasiga exemplar. Låt stå i kylen medan du förbereder resten.

Koka nudlarna 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt sedan rinna av.

Fräs vitlök, schalottenlök och chili i generöst med olja i 2 minuter. Lägg i musslorna och häll på vin, ostronsås, sweet chili, fisksås och pressad juice från 1 lime. Lägg på lock och låt puttra i några minuter tills musslorna öppnat sig. (Släng de som förblivit stängda).

Lägg i nudlar, spenat och grovhackad koriander. Vänd runt i pannan tills allt blivit genomvarmt och servera genast med limeklyftor vid sidan av.

Matcha gärna maten till ett vin med hög syra, till exempel en torr men fruktig riesling.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.