SEPTEMBERNYHETER

Pär Strömberg
Vinskribent och konstnär
Fler inlägg
Hösten bjuder på vinnyheter som både valts och kvalat in i Systembolagets fasta sortiment. Kvaliteten skiftar här men Pär Strömberg har plockat ut elva goda uppstickare.

Det finns mycket att önska i Systembolagets fasta sortiment där utvärderingsperioderna avlöser varandra och avgör en varas vara eller icke vara. Importörer med både fingertoppskänsla och muskler i marknadsföringen har haft möjlighet att trycka in produkter från beställningssortimentet som på så sätt slagit ut tidigare säkra kort. Jag har absolut inget emot att det sker förändringar på Systembolaget och i dess sortimentsmodeller, vilket vi snart återigen kommer att få uppleva när TSE (Tillfälligt Sortiment Exklusivt) får en ny kompanjon kallad TSV (Tillfälligt Sortiment Volym). TSV blir en ny viktig spelare för alla oss som gillar de mer udda fåglarna i skogen.

Några av de nya uppstickarna i Systembolagets fasta sortiment och några som kvalat in genom BS finns att upptäcka nedan. Utvärderingsperioderna får senare visa huruvida dina nya favoriter får vara kvar eller kommer att slussas ut, till fördel för nya produkter skräddade efter marknadens sug.

Vita viner

Villa Wolf Grauburgunder 2018, Tyskland, Pfalz , nr 2164,  79 kr

Doftar svagt av äpple och har en kryddig smak, citrus och äpple, OK syra och bra balans i frukten. Fin längd. Prisvärd – Grauburgunder är tyska för Pinot Gris/Grigio.

Gnarly Head Pinot Grigio 2018, USA, Kalifornien, 6946 , 79 kr

Svag äppledoft även här, sval, mineralig, enkelt och gott sommarvin för bra pris på en druva som trivs bäst i svalare klimat.

 

Röda viner

Mas de l’Alba Classic 2017, Spanien, Priorat, nr 2318, 149 kr

Plommon och annan blå frukt, viol, söt primärfrukt, svartpeppar, bra struktur, sträv och bra längd. Enkelt men till OK pris för att vara Priorat.

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018, Australien, King Valley, nr 2481, 119 kr

Rökiga fat, röd frukt, plommon, mörka körsbär, syrligt avslut, perfekt till lamm och fläsk.

Grape Gambler GSM 2018, USA, Kalifornien, 6252, 99 kr

Kryddig rödbärig nos, fyllig mjuk rund smak av syrliga bär och syltade jordgubbar. Bra längd, kul etikett och lättare glasflaska på denna kaliforniska ”södra Rhône-blend” av Grenache, Syrah och Mourvèdre.

3 Finger Jack Cabernet Sauvignon 2017, USA, Lodi, nr 3528, 149 kr

Rökiga fat, mörk frukt, svarta vinbär i näsan. Fat, söt frukt, svart vinbär, björnbär, plommon, vanilj och cigarrlåda, avslut med bra tannintryck som vill vara med på grillkvällen.

 

Några viner som kvalat in från beställningssortimentet:

Mousserande viner

Nyetimber Classic Cuvee, Storbritannien, nr 96018, 399 kr

Äntligen får vi se Nyetimbers bubbel från England på hyllorna igen. Härlig doft av bröd och nybakade bullar. Fin mousse som är riktigt behaglig i munnen, blodapelsin, citrus och en halkig mineralstinn karaktär som avrundas med mjuka fina äpplen och päron, mums!

Röda viner

P.Lex Langhe Nebbiolo 2016, Italien, Langhe, nr 74890, 139 kr

Petters druvor kommer från Cantina Terre del Barolo och är en Lange Nebbiolo av helt OK snitt. En tegelröd historia med rosor, nypon, viol och fat, bra längd och struktur.

Rosetta Saffirio Barbera d’Alba 2016, Italien, Barbera d’Alba, nr 75566, 389 kr (Magnum)

Tomtevinet på magnum. Mustig doft, sirlig smak av körsbär och kryddor, bra syra, tannin och längd men kanske inte riktigt i fas än. Bra köp till festligheter kommande år!

Les Sorts Selecció 2016, Spanien, Montsant, nr 70217 , 115 kr

Carignan och Grenache från Katalonien tillhör mina favoriter och här får man ett rödbärigt vin med fat, tobak och bra fyllighet. Torrt medelsträvt avslut.

Substance Cabernet Sauvignon 2017, USA, Columbia Valley, nr 74083 , 179 kr

Fullmatat med svarta vinbär och massor av mörk frukt, skön sträv struktur, fin längd.

 

 

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.