Fyra säkra kort till helgens middagar

Flirtig italienare till fredagspizzan, ett bättre hamburgervin eller friskt till de färska skaldjuren? Maria Brander Sporre har plockat fram fyra viner som gör helgen ännu lite godare.

Folklore Albariño 2018, Spanien, Rías Baixas, nr 6263, 99 kr

För några år sedan grundade Almundena Imhof projektet Vining i syfte att lyfta fram det unika med de spanska vinregionerna och presentera för världen det ”nya Spanien”. Folklore är gjort på druvan Albariño, eller som portugiserna skulle säga Alvarinho, som här har fått vila på sin jästfällning ”sur lie” i 4 månader för att ge vinet en större komplexitet. Som sig bör bjuds du här på ett fruktigt och friskt vin med en härlig mineralitet. Perfekt till skaldjur.

Brancaia Tre 2016, Italien, Toscana, nr  75501, 139 kr

Tre görs, som namnet låter, på druvor från Brancaias tre olika vingårdar i Toscana. Brancaia har sedan de första årgångarna på 80-talet förknippats med det moderna Toscana och Tre är inget undantag. Vingården drivs nu av Barbara Widner som ger oss ett vin med syrliga, röda bär, örter och mjuka tanniner. Vedugnsbakad fredagspizza är en given kombination.

Quara Single vinyard Malbec 2017 Argentina, Cafayate, nr 6551, 149 kr

Malbec är inget självklart val för mig men här visar sig druvan från sin mjuka och lättillgänglig sida och jag är såld. Höghöjdsodlat och lagrat i 12 månader på både franska och amerikanska fat. Matvänliga mörka bär och plommon med toner av mörk choklad, kaffe och vanilj. En grillad entrecôte och bilden är fulländad.

Black Stallion 2016, USA, Napa Valley, nr 6207, 229 kr

Vinerna från Napa Valley skjuter ofta iväg i pris men här har jag hittat en tillgänglig Cabernet Sauvignon som inte sticker iväg allt för mycket. För dryga 200 kronor får du ett balanserat och fylligt vin med härliga, solmogna bär och matvänliga tanniner. Servera gärna till en saftig hamburgare med sötpotatispommes.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.