Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Australien

Smaka på Australien

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Landet down under är vinlandet där du kan surfa dig fram mellan klassisk shiraz och sval riesling till häftiga mousserande viner från Tasmanien och orange naturvin. Australien är allt annat än svalt även när det kommer till vinmakning och går alltmer mot kvalitet och utforskar nya druvor och terroir.

MOUSSERANDE VIN

winetable_australien_jansz_premium_cuvee

Jansz Premium Cuvée, Tasmanien, Nr 7957, 199 kr

Det mest trendiga från down under är mousserande från ön Tasmanien där de södra delarna kallas Sparkling Tasmania. Druvorna till Jansz planterades av champagnehuset Louis Roederer på 80-talet och du får här ett friskt gulfruktigt och kexigt vin på chardonnay och pinot noir döpt efter första upptäckaren som siktade ön 1662.

 

VITA VINER

winetable_australien_jimbarry_assyrtiko

Jim Barry Assyrtiko 2019, Clare Valley, Nr 54337, 275 kr (BS)

Assyrtiko från Australien. Dra mig baklänges den måste man ju korka upp en sommardag. Den fantastiska grekiska druvan matchas bäst med solsken och meze. Här är den frisk med både hög syra och hög mineralitet samtidigt som den är full av egen karaktär, gula frukter, passionsfrukt och ger lång eftersmak.

winetable_australien_the_money_spider_roussanne

d’Arenberg The Money Spider Roussanne 2018, McLaren Vale, Nr 52027, 139 kr (BS)

Här har du en australiensiskt tropisk sommarnatt som bjuder upp med läskande melon, gula plommon, honung och aprikoser med en hint av uppfriskande citrus och medelfyllig lite oljig munkänsla. In med helgrillad kyckling i ugnen.

winetable_australien_penfolds_maxs_adelaide_hills

Penfolds Max’s Adelaide Hills Chardonnay 2019, Nr 5789, 150 kr (BS)

Max’s är en hyllning till den tidigare vinmakaren Max Schubert som var med och gjorde vinhuset Penfolds till en australiensisk legend och det bjuds här på ett gräddigt vitt vin med tropisk stenfrukt på näsan, frisk syra och struktur från ekfat i glaset. Mums.

 

ROSÉVIN

winetable_australien_pretty_boy_Delinquente

Con-Greg Grigoriou, Delinquente Pretty Boy Nero d’Avola Rosato, Riverland, Privatimport, Byracka vin, 246 kr (Kolli om 3)

Soligt, somrigt perfekt till allt från tacos till sommarkvällar. Delinquente Pretty Boy är ett mörkt naturligt rosé som går att spotta på alla roligare vinbarer under sommaren. Gjord på den italienska druvan nero d’avola och fruktigt av röda smultron och jordgubbar i grädde.

 

RÖTT VIN

winetable_australien_ministry_of_clouds_tempranillo_grenache

Ministry of Clouds Tempranillo Grenache 2021, McLaren Vale, Nr 76859, 279 kr (BS)

Elegant och kryddigt med mjuka körsbär och integrerat fat. Här har du en så kallad Navarra Blend (grenache och tempranillo) från upp till 120 år gamla stockar. Druvorna skördas tidigt för att få upp syran och jäses i hela klasar innan de ligger på stål och gamla fat. Värmande för själen så drick vid en våreld!

winetable_australien_giaconda_pinot_noir

Giaconda Estate Vineyard Pinot Noir 2019, Nr 94107, 619 kr (BS)

En bättre pinot noir som dansar på tungan med mörka bär, viss fyllighet och en härlig elegans. Rick Kinzbrunner är vinmakaren som ses som ett stjärnskott och här bevisar han sig. Ett runt och mjukt pinot med ett långt njutfullt avslut. Som du inte vill ska ta slut.

winetable_australien_dandelion_lionsroarofthebarossa

Dandelion Lion’s Roar of the Barossa Cabernet Sauvignon 2018, Nr 2567, 139 kr (BS kolli om 3)

Glöm den tunga Barossan, här får du ett elegant cabernet sauvignon som trots sitt varmodlade klimat och bjussiga kompakta frukt är friskt och ljuvligt att dricka. Lättsam och härlig cabbe från gamla vinstockar down under. Burgare på grillen!

 

STARKVIN

winetbale_australien_penfolds_father

Penfolds Father Grand Tawny 10 years, Nr 8420, 299 kr

Penfolds grundades av ett läkarpar som behövde starkvin till sina patienter på 1800-talet. Idag säljer de några av världens mest ansedda viner och gör fortfarande fantastisk Tawny från 15 årgångar i ett solerasystem med 70 år på nacken. Förvänta dig utvecklad torkad frukt, choklad, nötter och farinsocker. Fram med chokladkakan!

Annons

Langmeil Valley Floor Shiraz 2019

Langmeil Valley Floor Shiraz 2019

Land:Australien
Pris:279 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:1,8 g/l
Volym:750 ml

Langmeil Valley Floor Shiraz 2019

Land:Australien
Pris:279 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:1,8 g/l
Volym:750 ml

En vackert producerat shiraz från Australien med doft av mullbär, söta kryddor, choklad och blommiga toner. Elegant och full med smak av björnbär, chokladmint och vaniljtoner i spetsen. Passar utmärkt till vårens första grillmiddag med såväl kött som grönsaker på grillen. 

NR: 72057
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.