Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fantastiska vinbarer i Sverige

Fantastiska vinbarer i Sverige

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 3 minuter

Vi har tidigare besökt och tipsat om vinbarer och unika vattenhål för dryckesälskare i Köpenhamn och Malmö, i Göteborg och Stockholm. Turen har nu kommit till övriga delar av vårt avlånga land Sverige. Följ med till några av Sveriges bästa vinbarer!

Deilig

Västra Vallgatan 8F, Varberg

Ibland stapplar man in i en vinbar som har det där lilla extra: stämningen är skönare, musiken är bättre, vinet smakar bättre och skratten ekar högre. Det här är precis ett sådant ställe. Kul vinlista i ständig förändring, kul grejer på glas och alltid något spännande på flaska som inte står på listan, om man frågar. Dessutom smarriga rätter och snacks, och en riktigt bra cocktaillista.

deilig media
Foto: Deilig Media

Brasserie Storan

Stora Torget 9, Linköping

Storan, på Stora Torget mitt i Linköping, är en institution i staden och här har man en vinlista med goda grejer från de flesta av jordens hörn. Har du spenderbyxorna på dig och vill slå på stora trumman finns gott om exklusiva rariteter att hitta, men givetvis också bra viner i mer modesta prisnivåer.

Amano

Kungsgatan 1, Örebro

Egentligen en italiensk restaurang men Dan och Ola i restaurangen brinner för sitt vin och de sitter på en gedigen vinlista och djup vinkällare. Här kan du slinka in i baren vid köket för ett glas eller en flaska om du inte vill sitta ned till bords för en hel middag. Amano organiserar winemakers dinners och erbjuder lokala ölsorter. Kolla gärna in vad de har i sitt vinskåp för kvällen, där finns spännande små smakprover att upptäcka!

Bistro Vinoteket

Karlsgatan 4, Västerås

Vinoteket är ett ställe som under många år nu serverat kvalitetsvin till stadens invånare (och faktiskt även invånare i närbelägna orter). Härligt avslappnad bistrokänsla med väldigt bra bredd vad gäller ursprung och stilar.

Love Coffee Naturvinsbaren

Clemenstorget 4, Lund

På Clemenstorget har det kultiga kafferosteriet Love Coffee öppnat upp en vinbar i en äldre tegelbyggnad och inrett enkelt med fransk bistrokänsla, ljusa trädetaljer, små kafébord och cognacsfärgade skinnsoffor. Här är filosofin för vinet (liksom kaffet) kvalitet, terroir och mångfald. Sortimentet är rakt igenom naturligt med namnkunniga producenter i vinkylen och gästmixen är ung och medveten. Här trivs den som gillar sitt kaffe perfekt ljusrostat och sitt vin okonventionellt, med små naturnära rätter till.

Love Coffee Naturvinsbaren
Foto: Love Coffee Naturvinsbaren

Harlequin

Rådhusesplanaden 2E, Umeå

Umeå har de senaste åren seglat upp som en toppenstad inte bara vad gäller vin utan även öl och cocktails. Men är det vin som du är ute efter är ett stopp på Harlequin i centrala Umeå ett absolut måste. Högt i tak, en vinlista med det mesta av det bästa, gott om goda grejer på glas och även ett hyfsat bra årgångsdjup. Personalen är kunnig och hjälpsam som få. Ett ställe där man lätt kan slå ihjäl en helkväll.

PM & Vänner

Västergatan 10, Växjö

Växjös enstjärniga krog har en av landets största kommersiella vinkällare. Även om den prisvinnande sommelieren Rubén Sanz Ramiro arbetar service i matsalen så spiller hans vinkunskap över i hela huset. I bistrons bar på nedervåningen så finns en diger lista, inte minst har man samlat på sig en hel del Beaujolais på senare år. Men bredden är grejen här…

vinbaren i åre
Foto: Carolina Manfresson, Vinbaren i Åre

Vinbaren i Åre

Stationsvägen 11, Åre

I källaren på hotell Åregården ligger Vinbaren liksom utspridd i skrymslen och vrår. Maten som serveras i halvportioner är alldeles för god här. Vilket medför att Vinbaren blivit lika mycket restaurang som den är ett ställe att dricka vin på. Men sikta på barplatserna framför bardisken för det mer spontana vinhänget. Mycket går att få på halvt eller helt glas, krögaren Sonny Gustafssons devis är att flaskorna ska öppnas, inte samla damm på hyllan. Listan bjuder på många val när det kommer till mousserande och överlag är Frankrike ett favoritland, därefter finns en hel del från USA. Dessutom beivras hotshots i sann afterski-anda!

Ànima

Gamla Rådstugugatan 26, Norrköping

Norrköping för tjyven! Javisst, den här charmiga gamla industristaden bjuder på ett flertal vinbarer av mycket hög klass, varav den här är en fin favorit. Välfylld källare med fin mix av framför allt Frankrike, Italien och Kalifornien. När du ändå är i stan ska du absolut ta dig över till det renoverade industriområdet och slinka in på Enoteket för ett glas eller två.

ánima
Foto: Ánima

Volare

Strandgatan 20, Visby

En charmig pärla mitt i Visby som fullständigt osar av passion och vinglädje. Listan drar åt det mer naturliga och okonventionella hållet, men här finns något för alla smaklökar. Så här vintertid sitter man skönt under de gamla stenvalven och på sommaren finns även platser ute på gatan. Håll utkik efter någon av deras temaprovningar!

Verovin

Norra Kungsgatan 11, Gävle

En vinbar som startats av en sann entusiast och samlare, vilket bland annat gör att man kan hitta viner med riktigt bra årgångsdjup på listan. Det är en fröjd att bläddra i vinmenyn, och det härligaste är att vinerna är så blygsamt prissatta att det utan vidare går att beställa in två pavor om man är på det humöret. Dessutom god, ambitiös och vällagad mat i vinvänlig bistrostil.

verovin
Foto: Alexander Holmqvist, Verovin

Mer läsning

Du har väl inte missat att vi även tipsar om fantastiska vinbarer du inte vill missa i Stockholm – och ännu fler vattenhål att släcka törsten på i Köpenhamn eller i kontinentala Malmö. Läs, inspireras och njut!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.