Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sommarens nyheter i fasta sortimentet

Sommarens nyheter i fasta sortimentet

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Från sommarminglets storpack och bärigt bubbel till Patagonia-kepsarnas och grillarnas mörkbärigaste rödpang. Pär Strömberg listar solglimtarna bland nyheter i fast sortiment.

Sommaren är äntligen här och Systembolaget fyller tidsenligt på i sitt fasta ordinarie sortiment. Det är inte alltid det mest roande jobbet att prova nya årgångar och nyheter i fast sortiment, men det är ofta väldigt lärorikt. Analyser och kundundersökningar, ligger till grund för att täcka in lokala druvor, platser och vinstilar så att alla får vara med. Det kommer ibland små roliga överraskningar, men mestadels är genomsnittet ganska generiska och trista historier. Med möda och visst besvär, Covid-19 har ju satt det mesta ur spår, så har vi i alla fall lyckats prova genom ett större antal av de viner som nu bereds en ordinarie plats på landets alla butiker. I morgon är redan en annan dag och de flesta av dessa nylanseringar kommer att falla i glömska ganska snabbt. Dagen efter ser dessutom junis första TSE-lansering där det finns desto mer spännande att hitta, men håll till godo, nu köööör vi!

MOUSSERANDE VITT VIN

cava_winetable

Castell d’Or Celebrandum Reserva Sec, Spanien, Cava, FSN 7574, 105 kr

Veganmärkt torr Cava Seco på xarel-Io, macabeo, parrelada. Sockerhalten ligger på 18 gr/liter. Krusbär, grön omogen melon, kiwi, söt frukt, men torr munkänsla. Festlig och bred mousse och sötfruktig eftersmak. Till kallskuret med salta tillbehör. (The Wineagency)

MOUSSERANDE ROSÉVIN

DeChancenyCrémantdeLoirerosé_winetable

De Chanceny Crémant de Loire rosé, Frankrike, Loire, FSN 7552, 119 kr

Kooperativ från Saumur Champigny med en sprudlande Crémant på lejonparten cabernet franc. Mild rödbärig doft, fyllig mousse, söt rödbärig smak, jordgubb, hallon och körsbär med en fängslande skalbeska i slutet. Servera väl kylt där många törstiga trängs. (The Wineagency)

VITT VIN BOX

soave_winetable

Corte Giacobbe Soave 2019, Italien, Soave DOC, Veneto, FS 6457, 249 kr (Box, 2000 ml)

Garganega med doft av granskog, kåda och lime. Massa äpple i smaken, helt torrt, frisk syra och svalkande vin för sommarminglet. (Carovin)

VITT VIN

ChâteauBouscassé_winetable

Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques, Frankrike, Pacherenc du Vic-Bilh, FSN 92702, 139 kr

Friskt vitt på petit courbu och petit manseng från udda appellation. Ananas, apelsinsezt och gula plommon, Kryddigt och nyanserat, fylligt men friskt. 1979 tog Alain Brumont över Château Bouscassé i Madiran efter sin far. (Vinunic)

crasto_winetable

Crasto Superiore White 2018, Portugal, Douro, FSN 2467, 149 kr

Vit Douro med tydliga fattoner. Fruktig nästan kartig gul frukt, fat, omogen nektarin och mycket lime på 60 % viosinho och 40 % verdelho från kvalitetsproducenten Quinta do Crasto. Grillad fisk och grytor kommer att trivas ihop med det här vinet. (Enjoy Wine & Spirits)

letargo_winetable

Letargo Rioja Blanco 2019, Spanien, Rioja, FSN 2533, 89 kr

Ungdomlig och alert doft. Vita vinbär, citrus, päron och örter. Torrt och syrligt på viura och tempranillo blanco – somrig vit Rioja till rimligt pris. (Wineworld)

RÖTT VIN

ramnista_winetable

Kir-Yianni Ramnista Xinomavro 2016, Grekland, Makedonien, Naoussa, FSN 2070, 129 kr

Frisk rödbärig och kryddig doft. Blå frukt, svarta oliver och tobak. Torr, fin tanninstruktur och lyft i syran, gott! Gillar grekiska viner och kul att det kommer fler in i fasta sortimentet. (Carovin)

zolo_winetable

Fincas Patagonicas Zolo Black Malbec 2015, Argentina, Mendoza, FSN 2761, 279 kr

Mendoza Malbec som heter nåt med svart i titeln betyder många timmar tandborstning efter ett par glas. Mörk blåsvart frukt, björnbär, plommon, blå toner. Svarta vinbär, fat och stinna men lena tanniner som kommer passa till i stort allt du kastar på grillen i sommar. Patagonia-keps och -väst är dessutom ett måste. (The Wineagency)

Teroldego_winetable

Cantina D’Isera Teroldego d’Isera, Italien, Trentino-Alto Adige, FSN 2343, 109 kr

Alpvin med bra kräng i syran. Blåfruktig och smekande lätt på tungan. Körsbär, lakrits och hallontoner, Örtigt avslut med spår av fat i svansen. Teroldego är en lokal blå druvsort, som i stort sett inte odlas någon annanstans i världen, kul att den nu finns i fasta sortimentet. (WineWorld)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.