Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner i ljuset av juni

Viner i ljuset av juni

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Växtkraft. Ljusa dagar. Tro. Förtjusning. Goda nyheter. Pär Strömberg listar favoriterna ur sommarens första nyhetssläpp. Varsågoda!

Deltog nyligen i en onlineprovning med vinmakaren Laurent Miquel som i sitt inledningstal berättade hur han fortfarande, del av åtta generationers vinmakare, känner en otrolig fascination över att vin endast görs en gång per år. Orden fick mig att reagera och fundera. Böndernas leverne hänger på silkestrådar av klimat. Jorden de brukar står i skuld till vädrets makter och ingen mänsklig hand kan påverka detta. Laurent är vinmakare, i hans fall, i det varma södra Frankrike, ett område som heter Languedoc. Här görs till största delen vin av blå druvor och således är lejonparten vin med färgen rött eller rosa. Laurents fascination över att endast göra vin en gång per år har fått honom att vida överträffa sig själv och förvånat andra. Senare i sommar lanseras hans albarino, ja, du hörde rätt, albarino från södra Frankrike. Ingen trodde väl att det fanns en marknadsandel att fylla, ändå trodde Laurent så hårt på sin favoritdruvas existensberättigande i hans hemman jord. Att bara göra vin en gång om året kräver en del dedikation, en övertro på tings väl och på människans möjlighet att tämja moder jord. Recension av hans albarino kommer med tiden men med egen fascination för böndernas envetna strävan att förse våra nordiska bord med livets dryck ger jag mig in i juni månads första lansering av tillfälliga sortimentet. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Tète Nat’ 2018, Frankrike, TSE 97064, 179 kr

Spännande ekologiskt kompisbubbel, ett sånt som man vill ha i bakfickan en solig sommardag. Klassisk Pet Nat (pétillant naturel på franska) på loin de l’oeil, semillon, mauzac, grenache från södra Frankrike men som vinifierats hos Nico Grosbois i Loire av fyra egensinniga vinbönder tillika vänner. Full mousse, friskt, fruktigt, rakt och tämligen enkelt, men ett vin som ger kraftiga sommarcravings. (Panache, 1800 fl.)

Alain Thiénot Stanislas Blanc de Blancs 2008, Frankrike, Champagne, TSE 93096, 759 kr

Lyxig cuvée från ett av de yngre vinhusen i Champagne. Stanislas är Alains son. Utvecklad mogen doft av brioche och citrus. Stor bredaxlad mousse, citrus och gula kex. (Flyttad från maj – The Wine Collection Sweden, 360 fl.)

VITT VIN

E. Guigal Hermitage Blanc 2017, Frankrike, Rhône, TSE 95601, 459 kr

Eftertraktad Rhônare som kommer att gå åt på stört. Stort och fylligt i stilen men pigg och frisk, kryddig och komplex på mestadels marsanne och en släng roussanne. Guigal vet hur man gör vin! (Wine Affair, 360 fl.)

Domaine D’Ardhuy Ladoix 1er Cru Monopole Le Rognet 2018,Frankrike, Bourgogne, TSE 95485, 449 kr

Biodynamisk Bourgogne med fatkaraktär. Områdestypisk nos med hasselnöt, vanilj och citrus. Krämig fet textur med hög syra, citrus och vita blommor i skön balans. (Divine, 600 fl.)

Mullineux Granite Chenin 2018, Sydafrika, Swartland, TSE 93073, 499 kr

Älskade chenin blanc är så gott, inte bara i Loire, utan även i Swartland. Bivax, lovikavante, citrustoner, skarp upplyftande doft. Kryddig och fullmatad med mineralrik efterton. (Terrific Wines, 240 fl.)

ROSÉVIN

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2018, Frankrike, Provence, TSE 90357, 249 kr

Återkommande favorit. Seriös och häftig Provencerosé med orangerosa färg. Utvecklad doft med mogna toner av nypon, nötter och honung. Plommon, nötter och skön sälta sätter dina andra roséreferenser på prov. (Robert Rask Vinhandel, 960 fl.)

Herència Altés Rosat Premium 2019, Spanien, Terra Alta, TSE 90452, 129

Enkel men god rosat. Något torr och dammig i doften men mineraler, bärkompott och avslutande sälta i en frostad flaska gör bra sommarintryck på mig. (Winepartners, 5000 fl.)

RÖTT VIN

Avondale Qvevri 2018, Sydafrika, Paarl, TSE 93042, 149 kr

GSM-blend från Sydafrikas pärla. Inledningsvis reduktiv på nosen, men det snurrar man enkelt bort ur glaset. Flirtig frisk och fin smak av röda bär. Örtigt och saftigt. Naturlig vinmakning tillverkat och lagrat på lerkärl. (Handpicked Wines, 4200 fl.)

Mullineux Granite Syrah 2017, Sydafrika, Swartland, TSE 93069, 699 kr

Mer från stilsäkra vinmakarfamiljen i Swartland. Sötlakrits, viol, mörkröda plommon och körsbär. Det är kryddigt med mineraliska toner av blod och järn, vampyrgott! (Terrific Wines, 240 fl.)

Mullineux Schist Syrah 2017, Sydafrika, Swartland, TSE 93068, 699 kr

Brother from another mother, syrah uppvuxen i schist istället för granit ger ett rakare, rödfruktigt och kryddigt uttryck. Torr med skapligt tanninbett till körsbärsfrukt och ett syrligt avslut. (Terrific Wines, 180 fl.)

Quarts Reef Loop Rd 2018, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 92922, 219 kr

Biodynamiskt pinot noir med toner av cigarr, ceder och fat. Massa röd frukt, hallon, jordgubbar och röda vinbär. Avslutet är som ett torrt skott av stenkrut.
(Divine, 2016 fl.)

Raúl Pérez Vizcaína La Vitoriana 2017, Spanien, Bierzo, TSE 92847, 269 kr

Bierzos Gimli gör alltid härliga viner. Här en mencía som fått stödben av bastardo, garnacha, doña blanca och palomino. Initialt volatil med rödbärig doft, torr och frisk med hög syra. Ungdomligt parfymig, fruktig och bärig där florala toner kittlar gommen. (Johan Lidby, 600 fl.)

Bonavita Faro 2017, Italien, Sicilien, TSE 90065, 368 kr

Djupt rubinröd med tung elegant doft av svarta vinbär, vulkanjord och mineralisk rökighet. Spikrak i ryggen, strukturerad men inte utan finess och stil. Frukt och bär, både mörka, blå, röda och svarta, örtig mineralrik umami, vulkanisk lava, aska och rök – en riktig månraket! (Dryckesbutiken, 240 fl.)

E. Guigal, Côte-Rôtie Brune et Blonde 2016, Frankrike, Rhône, TSE 93092, 495 kr

Guigal har ställt många skåp genom åren och fortsätter med otrolig habilitet. Kryddig med syrliga toner av rönnbär och subtila hintar av trä. Sköljs ned med kryddor och örter, mörka bär, blod och jord, runda tanniner och ekfat i avslutet. 96 % syrah och välavvägda 4 % viognier där namnet Brune et Blond refererar till att druvorna odlas på två olika slätter i Côte-Rôtie, Brune för syrah och Blonde för viognier. (Wine Affair, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.