Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sommarnyheter på whiskyhyllan

Sommarnyheter på whiskyhyllan

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Det är inte bara på vinfronten det släpps nytt och kul så här i sommartider, även whiskyhyllan har fått påfyllning med spännande nyheter. Här tipsar Andreas Grube om en somrig whiskytrio – två tillfälliga släpp och en fast lansering – som är mer än värd att spana in!

jura_winetable

Jura Two-One-Two 13 Years, nr 88099, 1 099 kr

Brukar ha en soft spot för Jura och deras whiskys, och så även här; den där balansen mellan rå kraft och finstämd elegans som de gör så sjukt bra. Det här är en whisky som känns som att krypa upp framför en öppen brasa efter en långpromenad i vindpinad kyla. Doften bjuder på gott om choklad, muscovadosocker, vanilj och smörkola. Smaken har finfin rondör med mer av chokladen och vaniljen, men också ett stänk sirap och en överton av mynta tillsammans med mogen citrus och en slöja av röda bär. Härligt rivig krydda från alkoholen på 47,5 procent. Summa summarum: stort, maffigt, eldigt, rikt – och grymt gott.

Släpptes som småparti i maj och finns kvar i ett antal butiker.

TheTottori_winetable 

The Tottori Blended Japanese Whisky, nr 40662, 459 kr

Riktigt kul whisky, och ett klockrent köp för den som är sugen på att få ett hum om vad Japan har att erbjuda i whiskyväg. Här bjuds på fenomenal finess och finstämd lätthet – utan att bli det minsta vekt. I doft och smak hittar du strama trätoner, marsipan, mogna äpplen och päron, tillsammans med både citrus, smörkola och lite jasminblommighet. Riktigt bra balans i smakerna från första sniff till utklingande eftersmak, och i mitt tycke en whisky som dricks allra bäst rakt upp och ner, utan vare sig vatten eller is. Trots en alkohol på 43 procent känns den len som en sommarvind i stilen.

Släpptes som småparti den 4 juni.

tamnavulin_winetable

Tamnavulin Single Malt Grenache Wine Cask Edition, nr 581, 309 kr

En whisky från Speyside i nordöstra Skottland som dök upp som en glädjande nyhet på den fasta whiskyhyllan nu i juni. Utöver den sedvanliga lagringen på amerikanska ekfat har den också fått några extra månader på fat som tidigare innehållit rött vin på druvan grenache. Slutresultatet är en kul whisky med gott om både rödbärighet, vanilj, apelsinskal och en lite småsöt överton av typ knäck och smält socker. Okomplicerad och charmigt rund i stilen, perfekt att plocka fram en av de där lite småsvala sommarnätterna när man ändå vill sitta ute med levande ljus och en filt.

Släpptes i fasta sortimentet den 1 juni.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.