Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sommarvinernas tid är kommen

Sommarvinernas tid är kommen

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Det är äntligen sommar på riktigt, som vi har väntat. Sommarvinerna dukas ut på vinbordet och det är svala vita solbrillepang, skira rosa bärkompotter och grillvänliga röda påkar som lanseras i kommande veckan. Planera dina inköp, Midsommarafton står för dörren.

Ett och annat undantag ska det ju alltid vara såklart då det släpps några spännande och udda fåglar. Ganska stort fokus på nya roséviner annars är det en skön sommarmix. Lanseringen är denna vecka uppdelad på två dagar, tisdag 9 juni och onsdag 10 juni (del 2 och 3 av 3).

Midsommar står för dörren och det här är sista två av en tredelad lansering. Planera dina inköp väl. Efter midsommar fylls det på igen inför högsommaren och ledigheter, hemestrar och staycations, husvagn, båt, tält och lata dagar på stranden. Men fram till dess, på med solbrillorna, smörj med solskydd, håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Tillfälligt sortiment 9 juni

VITT VIN

Failla Sonoma Coast Chardonnay 2018, USA, Kalifornien, TSE 93110, 359 kr

Elegant vin från Kalifornien. Djupt gul färg, koncentrerad doft av litchi och nötter. Balanserat i munnen, fylligt, läskande men med stor koncentration. Kraftpaket med finess och underbart sval stil. Uns eldigt mot slutet, men ack vilket vin! (Quaffable Wines, 720 fl.)

Weingut Joiseph Mischkultur 2018, Österrike, TSE 95671, 189 kr

Favoritproducent som går den naturliga vägen. Något reduktiv initialt men gul frukt som päron och krusbär träffar nosen fint. Härligt josig, fin och mjuk syra uppburen på en bädd av gula plommon. Ett somrigt skönt solbrillepang! (Wine Waves, 1000 fl.)

La Maison du Moulin Calcaires 2016, Schweiz, Vaud, La Côte, TSE 95882, 379 kr

Vi har inte varit bortskämda med viner från den Schweiziska vinskatten. Här ett från området La Côte vis Genevesjön. Friskt och somrigt med äpple och gröna toner av paprika. Mineralitet, hög syra ger ett välbalanserat och läskande vin med bett i tungroten. Citron, kamomill, bivax och vaniljtoner från druvan chasselas.
(Vintedge, 420 fl.)

Grace Koshu Private Reserve 2018, Japan, Yamanashi, TSE 93077, 189 kr

När drack du ett vin på koshudruvan sist? Det hör kanske inte till vanligheterna på våra breddgrader, men det görs inte bara sake i Japan. Det görs även riktigt intressanta och bra viner, som jag hoppas att vi kommer få se mer av i framtiden. Grace Koshu har ren doft, mycket mineral, sälta och grapefrukt. Torr med frisk syra, citrus, vitpeppar och mineral. Kul vin att blindprova på sommargästerna.
(The Wineagency, 1800 fl.)

ROSÉVIN

Jean Perrier & Fils Savoie Gamay Rosé 2019, Frankrike, Savoie, TSE 96509, 129 kr

Parfymig floral doft av syrén. Blå bär, hallon, friskt med kryddiga örter silat genom en sval salt vårbäck.  Serva kallt i stora kupor och klunk klunk i stora sväljar, smarrigt!
(Quaffable Wines, 2400 fl.)

Dominio del Aguila Clarete Pícaro 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSE 90679, 299 kr

Clarete från fieldblend på hög höjd. Visionärer som jobbat hos både Vega Sicilia och DRC. Det är rosa, det är inte en rosé, det är en Clarete. Röda och vita sorter skördas och jäses tillsammans. Druvorna i denna blend är tinto del país, blanca del país,  garnacha och bobal. Rödbärig, inbjudande doft, grapebeska och smörkola. Spännande och lite mer kraftfullt än de roséer vi är vana att se här i Sverige. (Terroir vin, 480 fl.)

Avondale Camissa Rosé 2019, Sydafrika, Paarl, TSE 94018, 159 kr

Vildblommig rosé från Sydafrikas pärla. Ja, ni känner kanske igen referensen, en annan Avondale släpptes för en tid sen. Vilda rosor, smultron, persika, frisk och fräsch med både struktur och längd. Grenache uppbackat av  mourvedre och muscat de frontignan.
(Handpicked Wines, 3600 fl.)

Leitz Assmannshausen Pinot Noir Rosé 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 92042, 129 kr

Favorit från Leitz. Rödbärigt med smultron, jordgubb och vaniljglass. Finstämd struktur, fyllig frukt, bra syra, friskt och läskande, superlativen kan fortsätta. Bra pris på gott sommarvin.
(Johan Lidby, 2400 fl.)

Garage Wine Old Vine Pale 2019, Chile, Maule Valley, TSE 90073, 199 kr

Reduktiv och funky till en början men det kan du lufta bort. Pencillin och ljust röd polka doft. Röda och blå bär i glaset, josigt och gott på carignan och mataró. Kul och lite annorlunda hantverksrosé för den som vill prova något nytt. (Handpicked Wines, 480 fl.)

Trediberri Langhe Rosato 2019, Italien, Piemonte, TSE 90092, 119 kr

Hajpad producent i Barolo bestående av tre vänner. Deras Rosato är rödfruktig med smultron och granatäpple. Sträv, strukturerad och torr med bra tryck i syran men aningens blek frukt. Svalkande matvin.
(Gullberg by Stockwine, 4800 fl.)

RÖTT VIN

Paltrinieri Radice 2018, Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara, TSE 93010, 159 kr

Ljus Lambrusco med pigg bärig doft, smultron och persika. Frisk pärlande mousse, rödbärigt med persika och grape, torrt och läskande. Gräsklipparvin nummer två är härmed presenterat. (Vintedge, 3600 fl.)

San Fereolo Austri 2011, Italien, Piemonte, Dogliani, TSE 93114, 229 kr

Dogliani är Nicoletta Boccas hemvist och hon är en av de som gör vin där som är svåra att glömma. Här får vi barbera och nebbiolo med 9 år på nacken. Mogna toner i doften men fräscha rosor, körsbär, nypon, svart vinbär och blåbär gör att vinet känns riktigt vitalt. Mer är den markant syran, bärigheten och det helt torra avslut med lite fatkaraktär bevis på excellent vinmakning. Drickglädje nu men klarar ett par år till i källaren.
(Enjoy Wine & Spirits, 4000 fl.)

Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Melanie 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 90044, 229 kr

Härlig bojo med fylligt rödbärig gamaysmak. Josigt men seriöst,  kraftigt men förföriskt med skön syra och ett bra tanninbett som ger både struktur och läskande längd, riktigt gott! (Johan Lidby, 360 fl.)

David & Nadia Grenache 2018, Sydafrika, Swartland, TSE 90072, 299 kr

Josig grenachedoft av röda bär. Från favorit-appelationen Swartland i Sydafrika där många unga vinmakare gör underverk. Ett strukturerat sommarvin med torra tanniner, ändå luftigt, bärigt, friskt och lätt.
(Quaffable Wines, 600 fl.)

Kadarka Maurer Borászat 2018, Serbien, TSE 95998, 198 kr

Hantverksvin från en av Serbiens vinpionjärer. Ljust orangeröd med frisk doft av rönnbär, nypon och rosépeppar. Rödbärig med något volatil syra, läskande josigt och en torr finstämd bärsmak i avlutet.
(Wine Waves, 480 fl.)

Francesco Rinaldi & Figli Barolo Cannubi 2015, Italien, Barolo, TSE 94925, 596 kr

Djup koncentrerat doft, härligt rödbärig med rosor, viol, körsbär och nypon. Utvecklad smak med jordiga toner, multna löv, svamp och massor av rosor och körsbär.  Smaken är torr, stram, smakrik och harmonisk med torra mogna tanniner, en riktig pang-Barolo från en årgång som levererar gång på gång.
(Brix Wine, 240 fl.)

Gulfi Nerojbleo 2017, Italien, Sicilien, TSE 95457, 169 kr

Ekologisk nero d’avola från hög höjd på hemmadressen Sicilien. Kryddig doft med  tallbarr, cypress och fat. Fruktig smak med gröna toner, skalbeska, mörka körsbär, nougat med ett helt torrt och örtigt avslut.
(The Wine Collection, 3600 fl.)

Briamara Canavese Nebbiolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 91278, 188 kr

Canavese är ett mindre känt område norr om Turin. Briamara gör här ett skönt och ärligt vin med doft av blå bär, viol, plommon och rosor i sanna nebbioloanda. Frisk distinkt syra med omhuldande tanniner. Nypon, rosor, körsbär, bra struktur, mineralrik finess med faten på rätt ställe. Avslutet är långt, syrligt och bärigt.
(Brix Wine, 2400 fl.)

Chanin Los Alamos Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 90055, 549 kr

Exklusivt och elegant från Kalifornien. Syrliga röda bär, rönnbär, nypon och jordgubbar. Skönt lyft i syran och silkeslena tanniner. Mineralisk och krutrökigt avslut med mycket bärkaraktär. Gott!
(Quaffable Wines, 360 fl.)

Domaine Grosbois Chinon Gabare 2018, Frankrike, Loire, Chinon, TSE 90334, 199 kr

For the love of Chinon! Ekologisk Cabernet franc med mörka bär, kolstybb, grön paprika, strävt i avslutet med kvarhängande josiga bär.  På ett 1500-talsgods beläget mitt i vingårdarna på sluttningen mellan Chinon och Panzoult i Loiredalen ligger Domaine Grosbois. Druvorna till Gabare kommer från vingårdarna runt vineriet.
(Panache, 6000 fl.)

Domaine Grosbois Chinon Clos du Noyer 2018, Frankrike, Loire, Chinon, TSE 90546, 349 kr

For the love of Chinon (del 2), på med grusdojjorna och lira boll på kolstybben med en favoritproducent. Mörka bär, grön paprika, strävt med kvarhängande bärighet som trots tanninerna  ger ett josigt skönt avslut. Clos du Noyer är Domaine Grobois hövding och cabernet francdruvorna kommer från en av de äldsta vingårdarna där kalksten och inslag av järnrik jord dominerar.
(Panache, 360 fl.)

Aphros Phaunus Palhete 2018, Portugal, Vinho Verde, TSE 93045, 249 kr

Biodynamisk charm från nordligaste Portugal. Inbjudande fruktig och bärig doft. Ljust röd, sval stil med fin struktur. Helt torr med rönnbär, lingon, röda bär och ett floralt örtigt avslut på lokala druvor.
(Johan Lidby, 840 fl.)

 

Tillfälligt sortiment 10 juni

MOUSSERANDE VIN

Exton Park Blanc de Noirs NV, Storbritannien, Hampshire, TSV 95524, 369 kr

Pinot noir med fräsch intensiv äpplig doft, havssälta, mineraler, hö, muskot, ljust bröd och citrus. Elegant mousse, maxad syra, örter med tydliga citrus- och gröna äpple-toner från mestadels reservvin. Här blickar man inte åt Champagne utan vill göra ett expressivt engelskt vin med lågt uttag utifrån den unika kalkrika terroiren. Frisk sälta och mineralitet med bra syrabett i avslutet. Karismatiskt, ungt och ett perfekt alternativ till sommarminglet.
(Provinum, 3378 fl.)

MOUSSERANDE VIN (Rött)

Cantina Fratelli Carafoli C’era Una Volta Lambrusco 2019, Italien, Emilia Romagna, TSV 95124, 139 kr

Ljust röd, mousserande smågodis. Tuttifrutti med härlig mousse, frisk och fruktig, röda bär, hallon och smultron från Lambrusco di Sorbara.
(Moestue, 6252 fl.)

MOUSERANDE VIN (sött)

G.D. Vajra Moscato d’Asti 2019, Italien, Piemonte, TSE 90166, 119 kr

Moscato bianco med mjuk fin melon, litchi, sommarblommor, honung och päron. Sött utan slisk och gott till sommarens fräscha bärdesserter.
(Moestue, 4800 fl.)

ROSÉVIN

La Spinetta Rose di Casanova 2019, Italien, Toscana, TSV 90076, 149 kr

Storsäljare från storfräsaren La Spinetta. Giorgio Rivettis händer smider vin även i Toscana. Förförisk rödbärig doft och smak, fyllig bra struktur medmineraliska toner och blodgrapefrukt i avslutet på 50 % sangiovese 50 % prugnolo gentile. Systembolaget har köpt in rekordmånga flaskor Casanova, en rosé som faktiskt tål att lagras.
(Enjoy Wine & Spirits, 10000 fl.)

G.D. Vajra Rosabella Rosato 2019, Italien, Piemonte, TSE 90351, 119 kr

Rödbärig doft. Nypon, röda bär, viol, hög syra, fräscht och friskt med mycket struktur och ett litet tanningrepp. Mineralisk sälta i avslutet. Piemontesisk stil på nebbiolo, barbera.
(Moestue, 7000 fl.)


Weingut Bründlmayer Zweigelt Rosé 2019, Österrike, Niederösterreich,  TSV 96081, 129 kr 

Zweigelt från Langenlois brukar vara bra, så även denna gång. Friskt rödbärig med smultron och jordgubb i förarsätet. Ståltanksjäst med vacker struktur och pigg syra. Mineraliska toner, citrus och röda bär, läskande till sommarens buffébord. (Vinunic, 4800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.