Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Stockholms bästa vinbarer by Wine Table

Stockholms bästa vinbarer by Wine Table

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 7 minuter

Stockholm har i det senaste blommat ut till en förstklassig vinstad där man kan hitta allt från små, mysiga naturvinsbarer till glassiga old-school-klassiker – och glädjande nog fortsätter det att poppa upp nya ställen. Wine Tables redaktion guidar till några favoriter som du inte får missa när du besöker huvudstaden. Vi som har valt våra favoriter är Pär Strömberg, Andreas Grube, Maja Berthas, Anna Norström och Richard Sigray. Välkommen till vår guide till Stockholms bästa vinbarer!

Gemla Vinbar

Magnus Ladulåsgatan 8D
Gemla är en hidden gem som du hittar i de lite anonyma kvarteren nära Södra station på Södermalm där många svenska designföretag har kontor och utställningslokaler. Och helt logiskt fungerar Gemla under dagtid just som ett showroom för möbelföretaget med samma namn. Men på kvällstid är det vinbar som gäller. Bakom baren står Anna Mellfors, en av Stockholms mest meriterade sommelierer. Spännande viner åt det naturliga hållet paras snyggt med små eller mellanstora rätter – ofta pinfärskt säsongsanpassade. Håll utkik efter sköna vinevents och temaveckor i köket.

www.gemlavinbar.se
Foto: Gemla Vinbar

Liebling

Timmermansgatan 24
Förmodligen stans bästa schnitzel i all ära, vinlistan på Liebling går inte heller av för hackor. Vi befinner oss mestadels i Europa i tyskspråkiga vinländer med omnejd. Burgenland känns som en typisk region här. Framförallt är vinerna generöst prissatta om man tar in en hel flaska och här finns en rad naturvinskändisar som är minst en hundring billigare än på andra ställen. Det är för att sommelier Gustav Hökstrand gärna vill ha det där vinhänget med guldkant, då gäster känner att de kan kosta på sig en hel butelj. Det är högt tryck på sittplatserna i restaurangen men en liten del med bardisk till höger när du kommer in brukar kunna ombesörja en handfull dryckesgäster.

Bar Central

Birger Jarlsgatan 41
Vill du dricka viner från det något diffusa geografiska området Centraleuropa har du kommit till rätt ställe. Dryckesmenyn har ett klart fokus på Tyskland, Österrike och Ungern. Utbudet av riesling är imponerade. Eller varför inte prova något mer udda vin från Slovenien, Kroatien eller Serbien. Och du lär inte gå hungrig härifrån, här serveras rejäla portioner av schweinhaxe, ungersk langos eller, förstås, paradrätten wienerschnitzel (kanske stans bästa, i tuff konkurrens med Restaurang Liebling – the jury is still out). Tröttnar du på vin är den tjeckiska färskölen från Pilsner Urquell på Tankovna ett givet val.

www.barcentral.se
Foto: Bar Central

Cork Vinbar

Stora Nygatan 22
Litet och fenomenalt charmigt med fullt fokus på Portugal och med massor av både klassiker och den nya generationens viner på såväl glas som flaska. Glid in, slå dig ner vid bardisken och låt Alexandre & co guida dig efter vad dina smaklökar suktar efter just för dagen. Även maten är smarrig med fokus på Medelhavet i allmänhet och Italien i synnerhet (deras risottorätter är to die for!)

Sosta Bar

Sveavägen 84-86
Sosta kan bara beskrivas som en institution i Stockholms cafévärld. Sedan starten 1998 har det hällts otaliga koppar napolitanskt kaffe på denna adress – alltid serverade av stans mest välklädda baristas. Sedan ett år tillbaka har man utökat lokalerna med en restaurangdel. Här kan du beställa en tvårätters lunch med (eller utan) vinpaket som inte knäcker plånboken. På kvällen beställer du pizza eller väljer något från ost- och charkdisken. Eller så hoppar du bara in för ett glas vin eller två. Vinlistan är nämligen grym med skarpt fokus på Italien.

Combo Vinbaren

Odengatan 52
Sympatisk vinbar mitt i myllret precis mittemot Stadsbiblioteket där alla viner går att få både på glas och flaska. Bra spännvidd både vad gäller prisbild, stilar och ursrprung och det här är onekligen ett ställe där man tenderar att bli kvar läääänge. Skönt stimmigt och med väldigt familjär känsla. Nyligen prisade med årets bästa vinlista på glas av Star Wine List.

Winery Hotel

Rosenborgsgatan 20, Solna
På the Winery Hotel gör man inte bara sitt eget vin med druvor transporterade direkt från vingårdar i Chianti Classico utan man stoltserar också riktigt härliga vinhäng för den som är i krokarna. På Winemakers Bar serverar man viner ur så kallade Vinomater där man helt enkelt laddar ett kort med pengar för att sedan kunna botanisera bland det gedigna utbudet – allt serverat i provstorlekar, hel- och halvglas. Fokus är stort på Italien och den egna vingården Terreno, men här finns något för alla smaker.

The Burgundy

Yxsmedsgränd 12
Restaurang och vinbar som är en del av kvarteret Leijontornet där även bland annat Djuret och La Ragazza ingår. Och med en av landets mest välfyllda vinkällare är det här en sann dröm för alla vinälskare. Här finns typ allt, och det går också lätt att gräva fram fenomenala klassiker med årgångsdjup och mognad. Även maten är ljuvlig och vinvänlig så det står härliga till. En av Stockholms vassaste höjdare.

www.grusgrusvinbaren.se
Foto: Grus Grus

Grus Grus

Karlsbergsvägen 14
Mitt på Odenplan, vägg i vägg med systerkrogen Tranan, ligger Grus Grus som drivs med järnhand av Patricia Dominquez. Henns skarpa sinne för smarriga viner och schysst plockkäk i kombination har visat sig fungera mer än väl för många av oss stammisar som gärna tittar in på ett glas. Viner på glas-listan varierar och är alltid up-to-date med det senaste i ropet. Dessutom har man en vinlista lika djup som bred men gamla klassiker och årgångar man bara drömt om..

Dryck Vinbar

Swedenborgsgatan 1
Familjär, opretentiös och mysig vinbar vid Mariatorget där klientelet är lika blandat som utbudet. Här trängs vinälskare, kompisgäng, nyträffade par, sommelierstudenter och lokala stammisar. Man har fokus på små, hantverksmässiga kvalitetsproducenter och det flesta viner som serveras är ekologiskt och biodynamiskt odlade. Menyn är enkel med härligt frasiga pizzor och goda snacks i fokus. Man arrangerar även privata vinprovningar i det bakre rummet.

www.savantbar.se
Foto: Savant Bar

Savant Bar

Tegnérgatan 4
På krogtäta Tegnérgatan hittar du detta hål i väggen som blivit något av ett epicentrum för naturvinscenen i Stockholm. På dagtid är det ett lugnt café med innovativa vegetariska lunchrätter. När musiken kommer igång på kvällen blir det snabbt stimmigt i den långsmala lokalen. Gästerna får trängas med vinlådorna som står staplade längst väggarna. I sina bästa stunder påminner det om en hipp vinbar i Paris. På griffeltavlan står vilka viner som för dagen serveras på glas. Men kikar du i den omfattande vinlistan kan kan du ibland hitta rariteter från kultförklarade producenter som Kenjiro Kagami, Ganevat och Dard & Ribo.

Cave Nizza

Borgmästargatan 7
Den här vinbarens moderskepp, Café Nizza, öppnade med önskemål om gäster som umgicks över en pava. Men maten var för bra och de ätande gästerna ville sitta kvar länge. Så när den gamla skomakarlokalen invid blev ledig var det som att Nizza blev komplett. I la cave är det lilla Paris med huggsexa om borden. Här står vinet i fokus, minst tio av varje färg på glas, och maten är anpassad efter drycken. Buteljerna är totalt icke-kommersiella, med etiketter från mindre hantverksproducenter, stor tonvikt på Frankrike med cirka 80 procent därifrån, och därefter Italien och övriga Europa.

Borasco

Tjärnhovsgatan 33
Kocken Lukas Moderatos comeback i Stockholm välkomnades varmt när han öppnade Borasco, med hjärtat i Medelhavet och Spanien i synnerhet. Här finns en matsal med vita dukar och en bodega där enklare maträtter matchas med vin, här är fokus Europa, med Spanien, Frankrike och Italien som de största länderna. Det finns en del designerad för klassisk palett men Borasco premierar gärna en mer naturlig väg. Vinkällaren byggde krögarna genom att helt sonika mura in naturbergsväggen på Tjärhovsplan. Listan är skapad av delägaren Kim Choukri men omhändertas på golvet av Kim Nicander, lägg därtill att även Moderato har ett stort vinintresse och lagar gärna mat med drycken i åtanke. Bonus: Färsköl på tank från Pilsner Uquell.

Vineriet STHLM

Roslagsgatan 15
Mysigt, trångt och och varmt kryp in mitt i Sibiriens och Roslagsgatans krogcentrum. Tight vinlista med fokus på klassiker från Italien, bra Champagne på glas från Yann Alexandre och kick-ass service med attityd, what’s not to like, liksom? Men det är inte bara Italien, naturvinsvurmaren hittar kanonviner här precis som årgångsnörden. Plus till den lilla uteplatsen med filtar och infravärme för den som gillar sitt vin kylt i vintervind.

www.folii.se
Foto: Folii

Folii

Erstagatan 22
Ytterligare en vinbars-institution i händerna på två av Sveriges absolut vassaste sommelierer, Beatrice Becher och Jonas Sandberg. Förutom att man vunnit DNs Gulddraken för Bästa Bar, White Guides Årets Dryckesupplevelse samt Nordens bästa glaslista av Starwinelist spelas all musik från vin-yl vilket ger en oemotstådlig vibe där man kan lyssna sig genom platta efter platta istället för en hattig spotifylista eller hetsig dj. Vinet då, ALLTID top notch!

Bistro Mirabelle

Tulegatan 22
Har du tröttnat på trenden med smårätter som ska delas mellan sällskapet? På Bistro Mirabelle är menyn föredömligt lättnavigerad med några få för-, huvud- och efterrätter. Menyn är klart frankofil åt det rustika hållet med rätter som paté, Welsh rarebit och brödpudding. Vinlistan lirar fint med maten, uppdateras ofta och har även den en klar fransk slagsida. Här finns de flesta franska vinregionerna representerade. Bordsbokning rekommenderas, men vill du spontanbesöka så finns det platser i den lilla baren strax till höger om entrén som är obokningsbara.

www.eochg.se
Foto: E&G

E&G

Birger Jarlsgatan 112
Ett riktigt skönt kvartershak dit folk från hela stan vallfärdar för att få dyka ner i den välkurerade vinlistan full av godbitar från framför allt Tyskland och Österrike. Såklart finns det gott om vita viner att njuta här, men missa heller inte det schyssta sortimentet av spätburgunder och annat rött. Vinet är i fokus, men det finns också lite rustika och vinvänliga rätter att beställa in.

Schmaltz Bar & Delicatessen

Nybrogatan 19
Älskar, bara älskar en bra Reuben sandwich, den amerikanska mackan med surkål och pastrami. Schmaltz har den bästa i stan och vinlistan känns mer eller mindre curaterad efter macksuccén – lätta, friska, syrlig och fruktiga viner med syra och klingande energi. Fantastiskt läge där man gärna bara slinker in för ett glas på väg till en större middag hos drakarna bredvid eller bara för att få lite kontinental feeling en eftermiddag.

tygesessil.se
Foto: Tyge & Sessil

Tyge & Sessil

Brahegatan 4
Naturvinsmecka runt hörnet från Stureplan, lockar inte bara sulfitfritt-vurmare, även stekare och latte-morsor hittar in på ett nyfiket glas då T&G redan är en institution i området. Mycket beror på det fantastiska teamets dedikation och konstant höga leverans. Maten är fokuserat vinvänlig, salt och fet, men ändå lätt och utan att ta strålkastaren från vinet du valt i ditt glas. På vinmenyn kan man även få en liten lektion i vinkunskap. En storfavorit!

Babette

Roslagsgatan 6
Det här är väl egentligen att räkna mer som restaurang än vinbar, men som ett av stans skönaste hak måste det givetvis med på listan. Suverän vinlista med hundra procent goda och klunkvänliga viner och till det inte minst pizzor i världsklass (missa inte deras stracciatella!) Och det bästa av allt – de har öppet till 01 alla dagar i veckan (måndagskvällar är det ofta branschtätt runt borden).

Bar Ninja

Katarina Bangata 29
Naturvinsimportören Wine Trades nyöppnade vinbar på Södermalm. Här kommer det enbart att serveras ekologiskt och hållbart vin. Ett nytt vattenhål för oss vinälskare.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.