Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "med lite tid och luft öppnar sig ett nytt universum av röda bär"

Nyprovat – "med lite tid och luft öppnar sig ett nytt universum av röda bär"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Veckans laddning tillfälligt parti sportar naturliga storfavoriter, prisvänlig gamay och en fräsch somrig fläkt till poolpartyt. Hugg in!

Nyprovat: Tillfälliga sortimentet 2 mars

Sportlovsvecka i Stockholmsområdet och gatorna gapar tomma medan liftsystemen i landets fjällvärld fylls av pandemikritiker och förnekare. Kanske är det ett bra tillfälle att hinna knipa sitt favoritvin bland krukorna som ställs på tillfälliga hyllan tisdag 2 mars. Vi har som vanligt provat igenom det mesta och som vanligt valt ut det bästa. Några viner från producenter som vi tidigare har provat lanseras också, men tyvärr flyger de under vår provningsradar. Det är viner jag själv gärna tar ett glas av när jag finner dem på lista eller hylla, så vi nämner vinbönderna här: Maire & Fils från Jura, Sydafrikanska Alheit och fd snowboardesset Olek Bondonio i Barbaresco, är de oprovade essen i denna lek.

Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Brut NV, Frankrike, Loire, TSV 93234, 149 kr

Ekologisk handskördad chenin blanc med elektriskt vibrerande doft av ylle, honung och gul stenfrukt. Stor bjussig mousse, smak av kex, nougat, mogna och bokna äpplen. Utmärkt längd med skön syra och pigg frukt, riktigt gott!
(Tryffelsvinet, 3600 fl.)

Pertois-Moriset Cuvée 2012, Frankrike, Champagne, TSE 93304, 396 kr

Ekologisk odlarchampagne av hög klass på 100 % chardonnay. Rostat bröd, friska gröna äpplen och citrus med generös mousse som landar mjukt i balans med syran och den långa fruktiga och något krämiga eftersmaken.
(ChampagneHuset, 2400 fl.)

VITT VIN

Weingut Katharina Wechsler Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSE 93268, 158 kr

Kärt återseende av begåvade Katharinas naturliga riesling på hyllan. Aromatisk av petroleum och gråa päron i stram fruktighet, fint balanserad syra och textur, fylligt utan att tappa friskhet. Det örtiga avslutet har bra längd och vinet är en ren fröjd att dricka. (Backman & Co Vinhandel, 5004 fl.)

Horst Sauer Am Lumpen 1655 Silvaner GG 2019, Tyskland, Franken, TSE 93270, 349 kr.

Toppsilvaner med frisk mineralitet och pigg citrusdoft. Kraftigt och fylligt men ypperligt välbalanserat mellan syra, mineralitet och den gula stenfrukten. Välkommet med en GG på silvaner.
(Amazing Wines Hedberg & Wising, 600 fl.)

Robert Goulley Bourgogne Chardonnay 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 95184, 179 kr

Vänligt prissatt men högkvalitativ chardonnay från ett familjevineri i Chablis. Druvor från unga vinstockar från olika vingårdar med Portland-kalksten utanför Chablis-restriktionerna. Härligt mjuk och skön chardonnay, frisk och rent fruktig med bett i syra och mineralitet uppfostrad i ståltank.
(Pompette, 2400 fl.)

Matteo Correggia Roero Arneis 2019, Italien, Piemonte, TSE 95537, 149 kr

Enkel frisk doft men desto mer strukturerat med fin balans i syra och frukt. Örter och citrus dominerar smakupplevelsen. Ett ungdomligt juicy vin med skarpt fokus – serveras svalt i stora kupor för stora klunkar, en sann sommarhit vid poolpartyt. (Vintrio Wine, 1200 fl.)

RÖTT VIN

Domaine Pierre et Catherine Breton Bourgeuil Trinch 2019, Frankrike, Loire, TSE 93280, 179 kr

Kärt återseende av ett av mina absoluta favoritviner från den ursprungliga så kallade naturvinsrörelsen. Cabernet franc i typisk Bourgeuilstil med mörka bär som hovrar ovanför den aningens brettiga inledningen. Lufta ur och du får en mjuk och rund doft och ett vin med direkt drickglädje, drivande syror och stram ung struktur. Läskande med utmanande bärighet och riktigt gott för den som pallar med lite extra proteinkäkande tanniner. Skål, eller Trinch! som Rabelais uttryckte det.
(Panache, 3600 fl.)

Château Thivin Gamay Noir “Vignes d’Ecussol” 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 95207, 179 kr

Ekologisk prisvänlig gamay från Claude Geoffray som tillsammans med sin son Claude-Edouard håller vinmakartraditionen vid liv och sköter arbetet på Château Thivin. Fullmatat med hallonlakrits och jordgubb, full av personlig karaktär och lokala terroir-makrörer. Serveras svalt i stora kupor för stora klunkar, perfekt alternativ för rödvinsvurmaren vid samma ovan nämnda poolparty.
(Pompette, 1800 fl.)

La Stoppa Trebbiolo Rosso 2019, Italien, Emilia, TSV 93444, 185 kr

Återkomsten av ytterligare en naturlig storfavorit ser vi i Elena Pantaleonis slanka blend. Ekologiskt på druvorna barbera & bonarda som spontanjäst på ståltank. Rödbärig med “wholebunchspritsig” munkänsla, illröda körsbär, svala lingon, elektrisk och livlig syra, energisk, torr och pepprig i avslutet. Stor allokering, bra pris, bara att testa på!
(Wine Trade, 6000 fl.)

Giacomo Grimaldi Nebbiolo d’Alba Vigna Valmaggiore 2018, Italien, Piemonte, TSE 93253, 189 kr

Nebbiolo från högt belägen vingård i det lite vildare och otämjda Valmaggiore. Hantverksmässig naturlig vinmakning har gett ett ljust tegelrött vin med återhållen frukt och fat i nosen. Stram men juicy av körsbär och jordgubb med ett kryddigt efterspel. Stor allokering, bra pris, schysst köpläge för lagringshyllan.
(Panache, 6000 fl.)

G.D.Vajra Barolo Coste di Rose 2016, Italien, Piemonte, TSE 93440, 499 kr

Det rullar fortfarande in en och annan 2016, årgången som i Barolo hyllats unisont av min kår av kollegor. Friskt nos med dominerande röd frukt. Mörkröda körsbär, nyponros och viol. Strama tuggiga tanniner, välstrukturerat med nyanserad längd. (Moestue Grape Selections, 480 fl.)

Nervi Conterno Gattinara 2017, Italien, Piemonte, TSE 95575, 499 kr

Priserna sköt i höjden när Roberto Conterno tog över Nervis framtid. Det var starka vinuttryck redan långt innan från Gattinaras stora pionjär. Kvaliteten består och med nyvunnen energi går de en ljus framtid till mötes. Initialt lite vag i nosen, men med lite tid och luft öppnar sig ett nytt universum av röda bär, rosenblad och viol. Lätta bäriga toner och lätt i strukturen kommer kraften i textur och ett långt skönt avslut.
(Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Roda I 2011, Spanien, Rioja, TSE 95136, 299 fl.

Klassiskt vin på halvkruka är ju inte helt ovälkommet både för plånbok och hälsa. Stram men frisk, bra tryck i frukten av  körsbär och björnbär. Snygg fathantering och otrolig fokus, koncentration och längd för en liten flaska fylld till bredden av 91% tempranillo och 9% graciano.
(Primewine/Solera, 480 fl.)

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2018, Chile, Cachapoa, TSV 93235, 179 kr

Ekologisk och biodynamisk vinproduktion med reda franska influencer. Sammanfattat, fat och röda bär. Men det är så mycket mer än så ändå. Efter en stund med vinet får man mjuka tanniner i en ovanligt josig stil med saliverande syra och peppar, choklad och kaffetoner som övergår i ett sötfruktigt avslut med fatkaraktär.
(Carovin, 2400 fl.)
Flagskeppet Clos Apalta 2017 (TSE 95483, 1259 kr) släpps också samtidigt, men i en helt annat prisklass.

Paracombe Cabernet Franc 2017, Australien, Adelaide Hills, TSE 92236, 199 kr

Paracombe arbetar med ett uttalat hållbarhetstänk både i vingårdarna och i vineriet. Vi har tidigare bekantat oss med deras viner på shiraz, cabernet sauvignon och sauvignon blanc. Här får vi en fin tolkning av cabernet franc med örtkryddig och rödbärig doft påfylld av eukalyptus, anis och mynta. Härligt strukturerat och balanserat mellan sval frukt, frisk syra och en tuggig textur men med silkeslena tanniner. Bra fin längd av röd frukt, viol, svartvinbär och eukalyptus.
(Johan Lidby, 1200 fl.)

Natte Valleij Darling Cinsault 2018, Sydafrika, Darling, TSE 93227, 199 kr

Hipsterdruvan cinsault från händerna på en av Sydafrikas förnyare. Druvorna plockas för hand, buteljeras för hand, korkas för hand, märks för hand och berusas för hand. Hantverkaren Aleksander Milner strävar efter att göra vin med minimal inblandning och enbart ta tillvara det som naturen givit för att producera karaktärsfulla viner av högsta klass. Otroligt läskande och inbjudande doft av ljust röda bär. Härlig juicy karaktär, personligt och förföriskt. Ännu ett  läskande sommarpang att drick svalt i stora kupor till sommarens poolpartyn.
(Vintedge, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.