Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Toscana i destillerad form

Toscana i destillerad form

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 3 minuter

"Allt som doftar här ska bli ingredienser i vår gin!". Richard Sigray möter Filippo Sabatini och dyker ner i Toscanas vilda natur genom en Sabatini Tuscan 75.

Det är slutet av september och vi befinner oss strax utanför den lilla staden Cortona i sydöstra Toscana. Efter flera dagars besök hos olika vinmakare börjar en viss vintrötthet infinna sig och vi ser fram emot att avsluta resan med att hälsa på hos familjen Sabatini där vi ska prova deras toscanska gin.

Inte så udda som det kanske låter, det finns en tradition av att producera gin i Toscana får vi höra, även om det inte är så vanligt nuförtiden. I dryckesväg är den italienska regionen idag mest känd för röda viner gjorda på druvan sangiovese, grappa och det söta vita vinet Vin Santo.

Vi parkerar minibussen vid den lilla kyrkan San Michele a Metelliano. Vägen upp till Sabatinis egendom, 400 meter upp på berget, är brant och i dåligt skick så vi får skjuts den sista biten av Ugo Sabatini. Han är en stark kontrast mot de vinbönder med jord under naglarna vi umgåtts med de senaste dagarna. Med sitt yviga vita hår, sina röda mockaskor, vaxade jacka, jeans och en patinerad Rolex på handleden utstrålar han snarare en aura av aristokratisk och nonchalant italiensk elegans. Den guppiga färden upp blir bokstavligen en omtumlande övning i sällskapsleken Hur många personer får plats i en vintage Land Rover Defender? Svaret just den här dagen är: nio.

Utvalda lokala ingredienser

Väl uppe välkomnas vi av Filippo Sabatini utanför familjens grandiosa patriciervilla från 1500-talet, Villa Ugo. Den terrasserade trädgården har en makalöst vacker utsikt över en frodig toscansk dalgång. Luften är fuktig, varm och regnet inte långt borta. Doften i trädgården är intensiv från olika örter. Vi kommer snart förstå varför.

trädgård_winetable Foto @vinlepp

– Allt som doftar här ska bli ingredienser i vår gin. Vårt mål är att fånga doften och smaken av Toscana i en flaska. Efter att ha testat och kalibrerat kommer vi fram till nio aromer. Det är enbär, citronmeliss, fänkål, timjan, koriander, iris, lavendel, olivblad och salvia. Och i stort sett allt odlas här på våra ägor, berättar Filippo.

Han har haft en lång karriär i den internationella bankvärlden men ägnar numera allt mer tid åt Sabatini Gin tillsammans med kusinerna Enrico och Niccolo samt förstås Ugo, som är pappa till de två sistnämnda.

Även om örterna till största del är lokalt odlade så produceras och buteljeras deras gin av destillatören Charles Maxwell vid Thames Distillery i London. Han är vad man skulle kunna kalla ett slags ”flying ginmaker” som utvecklar och tillverkar gin på uppdrag åt andra varumärken. Samarbetet har resulterat i, som Filippo uttrycker det, en London Dry Gin med toscansk känsla.

De startade Sabatini under 2015 med sikte på att slå sig in i premiumsegmentet. Närmaste konkurrent i cocktailbarernas sprithyllor är spanska Gin Mare som har en liknande medelhavsinspirerad smakprofil. Lanseringen fick momentum genom ett samarbete med välkände bartendern Alessandro Palazzi som är barchef på Dukes Hotel i London, en institution för Dry Martini-konnässörer. Sabatini kom sedan snabbt igång med export till flera asiatiska marknader såsom Singapore och Hong Kong.

– Alkoholen ligger på 41,3 procent. Det är ingen slump. Fyra plus ett plus tre är lika med åtta som är ett lyckotal i Kina, säger Filippo och skrattar.

trädgård_winetable

 Florala och örtiga aromer

Det har nu börjat duggregna så vi testar Sabatinis gin inne i den lilla baren som är iordningställd för gäster i en byggnad intill terassen. Bakom bardisken finns ett litet spröjsat fönster med vy över dalen. Det må vara en liten glugg men en av de vackraste utsikterna från ett barfönster jag upplevt.

Hur smakar det då? Jo, på egen hand är det en elegant och len gin med florala och örtiga toner där framförallt timjan och citronmelliss tar plats under den dominerande men inte för aggressiva enbärskryddan. Vi provar även cocktails som gin och tonic, Martini och Negroni. Men min favorit är tolkningen av klassikern French 75. De kallar den Tuscan 75 och här serveras den med Sabatini Gin, citronjuice, sockerlag, italiensk mousserande vin och en gnutta absint.

Det blev inte så mycket toscansk sol över oss just denna dag, men det börjar klarna upp i den sena eftermiddagen när vi kliver ut på terassen igen. Och serverad i höga champagneglas passar drinken i min hand perfekt in med renässansmiljön, den nu friska luften och det regnvåta böljande toscanska landskapet omkring oss.

sabatini_winetable

 Sabatini Tuscan 75

Ingredienser

4 cl Sabatini Gin (nr 83493, 599 kr)

2 cl färskpressad citronjuice

1 cl sockerlag

Italiensk mousserande vin

Absinthe

Så gör du

Mixa gin, citronjuice och sockerlag i en shaker med is. Skaka och häll i ett champagneglas.

Toppa upp glaset med italiensk spumante eller prosecco.

Spraya lite Absinthe över glaset.

Sabatini London Dry Gin kan beställas från Systembolagets beställningssortiment, nr 83493, 599 kr, 700 ml.

Text: Richard Sigray, Foto: Dan Lepp

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.