Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Drömmar och engelska bubblor

Drömmar och engelska bubblor

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 1 minut

Engelskt vin har framtiden för sig, på gott och ont. Lena Ekberg följer drömmar som hålls vid liv och lyfter fram friskt brittiskt bubbel.

Vi är i södra England och platsen är South Downs. Nja, allra först är vi faktiskt i Stockholm och träffar Dermot Sugrue, hitrest vinmakare från Wiston Estate, och provar engelskt mousserande vin. Wiston är etiketten som gäller för den stora produktionen, sin extratid lägger Dermot på egna vinet Sugrue, ”The Trouble with Dreams”.

Tillbaka till Sussex. Klimatet är minst sagt oberäkneligt och årgångsvariationen enorm. Det är därför drömmen om vinodling kan bli problematisk, men Dermot har lyckats hålla den vid liv och sedan den första årgången släpptes 2009 har ett antal ytterligare år fallit riktigt väl ut. Rejäl uppmärksamhet och fina recensioner är kvitton. Och nu är det alltså lanseringsdags i Systembolagets tillfälliga sortiment av årgång 2014.

Nyhetssläpp 14 februari

Sugrue, The trouble with dreams, nr 97040, 495 kr

Bubblorna för alla dagar som kallar på något festligt i glaset, får gärna komma från England och från Sugrue. Chardonnay och pinot noir samsas i ett friskt vin med en härlig rondör i äppelstinn doft och smak. Engelskt syrligt och matvänligt, snyggt förpackat med svart etikett. Höga poäng och fina recensioner har också landat när vinet visat upp sig bland stallkamraterna i toppskiktet av engelska viner.

Etiketten, ja. Det diskreta mönstret består av fåglar, en annan problematik. En av Dermots tidigare skördar var beräknad att ge omkring ett ton druvor. Arbetskraft var inringd till nästa morgon och korgar framställda, men fåglarna hann först.  Kvar att plocka? 15 kg druvor. ”The trouble with dreams” kan även stavas “birds”.

Dermot Sugrue har även tagit Wistons viner till prispallen och toppskiktet av produkterna.

Att beställa:
Wiston Estates Brut Cuvée, nr 77644, 399 kr
Wiston Estate Rosé, nr 79529, 425 kr

Engelskt mousserande vin har framtiden för sig, på gott och ont. Klimatfrågan spelar in. För varje säsong märks en utveckling åt det varmare hållet, menar odlarna. Nyetimber är producenten som har banat väg för vinerna, rankor planterades redan 1988 på egendomen och under åren som gått har mycket hänt. Klimatmässigt, med vinsatsningen och med kvaliteten. I dag finns hundratals producenter i södra England och fler märken finns att beställa via Systembolaget.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.