Toscanas storslagna skönheter
Lästid: 4 minuter
Ahh, Toscana. Denna vinregion som blivit en symbol för både naturens och smakernas skönhet, och där den vackert parfymerade sangiovesedruvan regerar. Här får du hänga med Wine Tables Andreas Grube på en resa genom Toscanas klassiker.
Gå direkt till..
Toscana är inte bara en sagolikt vacker region, här görs också viner i världsklass. Den stora stjärnan är väl än idag i mångt och mycket Chianti, men den här klassiska vinregionen – där de första rankorna planterades redan för 3 000 år sedan – är faktiskt hemvist åt över 50 ursprungsskyddade områden utspridda över tio provinser. I hela regionen kan man också se ett ökat fokus på unika uttryck från subregioner och vingårdslägen.
Det finns givetvis hur mycket som helst att skriva om Toscana, men vill du få lite grundkunskaper att briljera med på nästa vinmiddag är du välkommen att följa med på några snabba stopp i regionen här!
Toscana är i dagsläget Italiens tredje mest planterade region, men vad gäller antalet producerade flaskor ligger man på åttonde plats. Den stora stjärnan vad gäller druvor är just den redan nämna sangiovese, men här planteras också en mängd andra, internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sauvignon blanc och syrah. På vitvinssidan är trebbiano den mest utbredda.
– Sangiovese har fått sitt namn från latinets sanguis jovis, vilket betyder Jupiters blod.
Det är en druva som behöver lång tid för att mogna, och den karaktäriseras av en hög syra, hyfsat lätt kropp och tajta tanniner. Smakmässigt hittar man ofta till exempel körsbär, röda vinbär, men också en del örter, både färska och torkade, samt emellanåt vanilj och lite stänk av kakao, beroende på ekfatslagringen.
CHIANTI
Den största och mest kända av områdena i Toscana, där man pratar om två olika DOCG:er – Chianti och Chianti Classico. Chianti Classico är det ursprungliga området och sträcker sig mellan Florens och Siena, medan Chianti är större och i sin tur delas in i sex DOC-subområden.
Chianti genomgick under andra hälften av 1900-talet en omvälvande resa där man gick från stor popularitet ner i någon slags bulkvinsträsk, detta beroende på för höga skördeuttag och massproduktion – med försämrad kvalitet som följd.
Men när nu en ny generation vinmakare går i bräschen för utvecklingen har den gamla trötta stämpeln av surblaskiga rödviner i bastflaskor med råge tvättats bort. Precis som i många andra delar av världen görs också vinerna i allt mer elegant, ren och förfinad stil, inte minst på den lokala storheten sangiovese.
En härlig trend i regionen är det ökade fokuset på mindre extraktion, mindre ek och mer renhet och fräschör. Just druvan sangiovese har egenskaper som kan påminna om pinot noir i sin finess, samtidigt som den är bra på att spegla sitt ursprung.
– Det är det jag gillar med druvan sangiovese, det är en väldigt ärlig druva. Vinerna berättar för dig både om platsen där druvorna vuxit och hur skicklig vinmakaren är i sitt arbete. Och det är en druva som kan vara ganska svår att jobba med, det är lite som ett förhållande där man hela tiden måste ge och ta, menar Angela Fronti, vinmakare på domänen Istine i en del av Chanti Classico som heter Radda.
Brunello är namnet på den lokala klonen av sangiovese som odlas på sluttningarna runt byn Montalcino. Montalcino ligger söder om Chianti och är också varmare. Vinerna tenderar att vara djupa men eleganta i stilen, ofta också väldigt långlivade.
Skillnaderna i klimat och förutsättningar är stora inom Montalcino och glädjande nog kan man se att fokus på de subregionala skillnaderna har ökat under de senaste åren. En av de producenter som går i bräschen för den utvecklingen är Val di Suga, med vinmakare Andrea Lonardi i spetsen.
– Vi gör vin inom tre olika områden i Montalcino som alla har olika förutsättningar vad gäller exempelvis exponering, jordmån och temperatur. Det ger oss också möjlighet att skapa tre helt olika tolkningar av sangiovese, alla med sin unika karaktär. Vi gör också ett vin som är en blend av de tre, där målet är att skapa något som är den perfekta balansen mellan dessa tre vitt skilda subregioner, säger vinmakare Andreas Lonardi.
BOLGHERI
Bolgheri är en relativt ung men redan prestigefull appellation och ligger i Maremma i de nordliga delarna av Toscana. Området räknades som ett av de sämre områdena i Toscana och var något av en bespottad doldis – fram till slutet av 1970-talet då magasinet Decanter anordnade en blindprovning och ett vin med namnet Sassicaia dök upp och bland annat slog några prestigefulla Bordeaux-slott på fingrarna.
Resten är, som det heter, historia.
Sassicaia är en av de viktigaste producenterna för det som fick namnet Super Tuscans, det vill säga viner producerade i Toscana men inte gjorda på sangiovese utan internationella druvor, gärna Bordeaux-blends, som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Än idag räknas Sassicaia, tillsammans med Ornellaia och några till, bland de mest exklusiva – och dyra – viner som produceras i Toscana alla kategorier, men utöver dessa välkända giganter görs massor med bra supertoscanare även i lägre prisklasser.
Montepulciano ligger i de sydöstra delarna av Toscana och vinet fick sitt namn för att det under 1600-talet var en favorit bland adelsfolket – de ”nobla” – i Toscana. Även här är det en lokal klon av sangiovese, prugnolo gentile, som är basen i vinerna, och här går det att göra en hel del fynd vad gäller kvalitet kontra pris.
Vinerna lagras två år, varav minst ett år på fat, och kännetecknas ofta av en fyllig frukt, hyfsad kraft och ofta med en tydlig tanninstruktur.
Namnmässigt kan det vara lätt att blanda ihop de här vinerna med Montepulciano d’Abruzzo, men håll utkik – det senare är röda viner från Abruzzerna gjorda på en druva med namnet Montepulciano.
VIN SANTO
Vi får såklart inte glömma det underbara söta vinet Vin Santo! Namnet betyder ”heligt vin” och är en typ av vin som görs på flera håll i Italien, men den toskanska varianten är den som blivit mest känd och populär bland konsumenterna.
Vinet görs på torkade druvor och ger smaker av torkade fikon, sultanrussin, torkade aprikoser, mandel och lite vaniljfudge.
TIPS! En underbart god klassiker att prova är den toscanska specialiteten ”Cantucci e Vin Santo”, det vill säga små mandelbiscotti som man doppar i vinet och äter. Magiskt gott!
[ad_wide id=9468]