Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat tillfälligt sortiment 8 mars

Nyprovat tillfälligt sortiment 8 mars

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Internationella kvinnodagens lansering av tillfälligt sortiment kan stoltsera med en exklusiv lansering av ett vin från en av mina stora kvinnliga vinmakarförebilder, Arianna Occhipinti från Sicilien. Hennes SP68 och många fler kvalitativa och goda viner landar på hyllorna klockan 10.00 på fredag.

Gå direkt till..

I denna lansering saknar jag en gammal favorit vars viner är så hårt allokerade att de är snudd på omöjliga att få tag på. Ben Glaetzers Anaperenna 2021 och Amon Ra 2021 kommer i begränsade upplagor och fanns inte med i något av provningstillfällena, men de är med all säkerhet värda att kollas upp, bara ett litet extra stalltips!

I övrigt är det ett stort fokus på viner från Languedoc-Roussillon, ett område vi nyligen haft som tema. Här kan du läsa relaterade artiklar till vinerna nedan samt de en video från vår Master Class.

Lars Trogen om vinområdet Languedoc.
Tina Johansson om den gröna druvan Picpoul de Pinet.
Pär Strömberg om den blå druvan grenache och vinområdet Roussillon.

På YouTube kan ni också se provningen Master Class Languedoc-Roussillon med Maja Berthas och Johan Edström.

OBServera också att webblanseringen 7 mars är inställd på grund av teknisk uppdatering, enligt Systembolaget själva.

MOUSSERANDE VIN

En flaska med Caves Vilarnau Pet Nat Rosé 2022, ett mousserande från Spanien

Caves Vilarnau Pet Nat Rosé 2022

Produkt från Spanien

art nr 95129

750 ml

12%

189 kr

Rosa ofiltrerat naturligt bubbel med lätt jästig brödton och gula kex, citrus, blodapelsin och grapefrukt. Osedvanligt rent i smaken med sirligt syrlig hög syra och mjuk, enkel men charmig mousse. (Nigab, 5 400 fl.)

En flaska med Aphros Phaunus PET NAT Rosé 2022, ett mousserande från Portugal

Aphros Phaunus PET NAT Rosé 2022

Produkt från Portugal

art nr 94147

750 ml

11%

241 kr

Ännu en rosé-pet nat dessutom odlad med biodynamiska tillämpningsmetoder. Hög energi är ledordet för detta vin. Rödäpplig och röbärig nos. Floralt av vilda örter, bred generös mousse med hög syra och sprittig elektrisk munkänsla. Avslutet ger en lätt nötig touch av mandelblom och aptitretande bittercitrusbeska. (Johan Lidby Vinhandel, 4 800 fl.)

En flaska med Simpsons White Cliffs Blanc de Blancs 2018, ett mousserande vin från England i Storbritannien

Simpsons White Cliffs Blanc de Blancs 2018

Produkt från Storbritannien, England

art nr 56793

750 ml

12.5%

499 kr

Kent är den kalkrika adressen för denna hundraprocentiga chardonnay från två olika kloner. Smak och doft av äpple och citrus dominerar med pigg mineralitet och sälta. Moussen är stor, frisk och välbalanserat syrlig rakt in avslutet som briserar av grapefrukt och aptitlig citrusskalsbeska. (BWE Brand Wine Estates, 1 200 fl.)

VITT VIN

En flaska med Peter Lauer Ayler Kupp Kabinett Fass 8 2022, ett vitt vin från Mosel i Tyskland

Peter Lauer Ayler Kupp Kabinett Fass 8 2022

Produkt från Tyskland, Mosel

art nr 94644

750 ml

8%

261 kr

Mosel Reduktiv Sötfrisk riesling kabinett fylld av stenfrukt krusbär och övermogna päron, stenig mineral, sötfrisk energisk och läskande frisk syra, krispigt koncentrerat och komplex. Familjen Lauer har producerat vin i Mosel sedan 1830 och det är idag den femte generationen som gör de karismatiska vinerna med adress Ayl i Saar. De har gjort sig kända för att endast jobba med riesling och för att under sina etiketter Fass presentera olika jordmån, terroir, sluttningar, altitud och geografiska riktningar för sina viner. Släpper även Peter Lauer Fass 9 Kern 2022 som jag inte provat i denna årgång men som tidigare år fått fina ord. (Terroir, 1 200 fl.)

En flaska med Claude Riffault Sancerre Mosaïque Calcaire 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Claude Riffault Sancerre Mosaïque Calcaire 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 93354

750 ml

14%

299 kr

Ekologisk och biodynamiskt certifierad sauvignon blanc från en av Loires mest hyllade vinmakare, Claudes son Stéphane. Mjukt päronfruktig citrusnos med grönstickiga klassiska Sancerretoner och frestande mineralitet. Frisk hög syra i balans med fyllig kropp och energi - otroligt mycket vin för pengarna även om Mosaïquen inte riktigt når ända upp till Riffaults toppviner. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

En flaska med Berthollier Chignin Bergeron Saint Anthelme 2020, ett vitt vin från Savoie i Frankrike

Berthollier Chignin Bergeron Saint Anthelme 2020

Produkt från Frankrike, Savoie

art nr 93674

750 ml

14.5%

301 kr

Druvan bergeron från Chignin i Savoie, som vi annars känner mer som rousanne, är mycket aromatisk. Här får du ett örtigt och jästigt vin med gul frukt, oxidativa toner, bokna äpplen i en mineralstinn och kryddig finish. Ett lite ovanligt vin på våra breddgrader, så extra kul för alla vinintresserade att upptäcka och lära sig mer om. (Robert Rask Vinhandel, 480 fl.)

En flaska med Doniene Gorrondona XX 2020, ett vitt vin från Baskien i Spanien

Doniene Gorrondona XX 2020

Produkt från Spanien, Baskien

art nr 93876

750 ml

13%

361 kr

Bizkaiko Txakolina av 100 procent hondarrabi zuri med läskande syrlig frukt, frisk mineralitet med exceptionell umamifyllnad från en längre vila på sin jästfällning. Välbalanserat, syrligt och strukturerat med havssälta och guldsolig frukt i en otrolig längd! Mycket charmigt och ett riktigt toppenvin. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

En flaska med Marcio Lopes Pequenos Rebentos O Caminho 2022, ett vitt vin från Vinho Verde i Portugal

Marcio Lopes Pequenos Rebentos O Caminho 2022

Produkt från Portugal, Vinho Verde

art nr 92707

750 ml

13%

239 kr

Amforajäst alvarinho från granitjordar i Vinho Verde från en för mig tidigare obekant producent. Äpplig och lätt exotisk nos, stenfrukt och nötter med syrlig och surfruktig smak av päron, blodgrape och persika, där en havssälta och stenig mineral avslutar med strandnära örter. (Boa Pressao, 1 980 fl.)

En flaska med Klein Constantia Metis Sauvignon Blanc 2019, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Klein Constantia Metis Sauvignon Blanc 2019

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 94281

750 ml

13.5%

199 kr

Aromatiskt av grästoner, svartvinbärsblad och krusbär, fläder, grön frukt och kiwi i doften som är syrlig och pigg. Smaken bärs av läskande frisk syrlig frukt, balanserat med bra längd. Fylligt med hög syra och torr struktur i en fenolisk mognad som bjuder på viss tanninstruktur. Lite av en stilfråga om man gillar eller inte, men det är ett bra vin. Kuriosa: Metis Sauvignon Blanc har tagits fram i ett samarbete med franska vinproducenten Pascal Jolivet från Sancerre i Loiredalen. Etiketten pryds också av Sydafrikas och Frankrikes nationalblommor - en iris och en protea. (Lively Wines, 1 200 fl.)

En flaska med Wente Vineyards Coastal Selection Chardonnay 2022, ett vitt vin från Kalifornien i USA

Wente Vineyards Coastal Selection Chardonnay 2022

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94053

750 ml

13.5%

199 kr

Klassisk Central Coast chardonnay med en extra aromatiskt knorr av två procent gewürztraminer. Fruktig fyllig nos av gula plommon, gul stenfrukt och cederträ, fat och brynt smör. Fyllig och floral av smörblommor, ekfat, vanilj, nötter, kanske något enkel men ok för stilen och priset. Avslutet ger en fet och fläskig touch med örtschampo och popcorn som finish. Från ett familjevineri som idag leds i femte generation sedan starten 1883. (Sigva, 5 400 fl.)

En flaska med Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2023, ett vitt vin från Marlborough i Nya Zeeland

Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2023

Produkt från Nya Zeeland, Marlborough

art nr 96057

750 ml

12.5%

165 kr

Marlborough PG med sötfruktig gul nos, fylligt och fräscht med pigg syra och en aptitlig örtig och skalbesk grapefruktig, bittercitrus-touch i avslutet. Friskt, fruktig och välbalanserat. Villa Maria äger vingårdar Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay och är annars mest kända för sin sauvignon blanc och sin eleganta pinot noir. Grundaren George Fistonich är en äkta vinpionjär som alltid vägrat att kompromissa med kvalitet. (The Wine Agency, 7 200 fl.)

RÖTT VIN

En glasflaska med Domaine de Mourchon Tradition 2021, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Domaine de Mourchon Tradition 2021

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 95779

750 ml

14%

159 kr

En av de största lanseringarna denna månad står ekologiska Mourchons prisvärda Côtes-du-Rhône Villages Séguret för. Klassiskt betongrent rödfruktig av 65 procent grenache, 25 procent syrah och 10 procent carignan. Mörkt rödbärig med örter, tighta tanniner och fyllig frukt i ett generöst avslut som även bjuder svarta bär och en skogstorr och grönkvistig finish. Ett stil- och områdestypiskt vin till bra pris och med stor allokering. (Vinia, 15 600 fl.)

En glasflaska med Château la Négly La Falaise 2021, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Château la Négly La Falaise 2021

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 94436

750 ml

15%

269 kr

Kanonvin från Languedoc-Roussillon och La Clapes kanske bästa producent. Carignan, grenache, mourvèdre och syrah i en smidig blend som gett en syrlig mörkbärig nos av blålila toner. Munnen fylls av generös frukt, mörkt svartbärig av plommon, björnbär och blåbär med torra tanniner i ett torrt örtigt och kryddigt pepprigt avslut med rustik dock elegant ekfatstouch i finishen. (Wine Affair, 1 800 fl.)

En glasflaska med Guilhem Barré Sous le bois 2019, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Guilhem Barré Sous le bois 2019

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 93401

750 ml

14.5%

202 kr

Mer Languedoc-Roussillon, ett ekologiskt vin av merlot och syrah från Cabardès. Läskande frisk och blåfruktig med mjuka tuggiga taniner frisk syra och läskande lång finish som avrundas örtigt, mörkt bärigt och pepprigt. (Just Grapes, 600 fl. )

En glasflaska med Domaine Fontsainte Clos du Centurion 2021, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Domaine Fontsainte Clos du Centurion 2021

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 94735

750 ml

14.5%

249 kr

Ett tredje vin från Languedoc-Roussillon, närmare bestämt från Corbières-Boutenac av druvblenden carignan, grenache och syrah i en finstämd ungdomligt blålila ton. Viss reduktion inledningsvins med röd frukt av jordgubb och vildhallon, torrt, syrligt med örtig garrigue och smak av skogen, vidare med ceder och ekfat i en lång koncentrerad finish. Wholeclusterfermentation-pionjär vars familj har vinmakaranor i området som kan dateras ända tillbaka till 1600-talet. (Vitis Wines, 600 fl.)

En glasflaska med Luigi Pira Dolcetto d'Alba 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Luigi Pira Dolcetto d'Alba 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93356

750 ml

14%

167 kr

Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och den här dolcetton är inget undantag med tydlig Serralunga power i ryggraden. Murrig mörkfruktig nos, lingon, blåbär och andra skogsbär i en tight, stram och energiskt, läskande frisk smaksensation. Charmig med torra smågrusiga tanniner i ett blåfruktigt värmande avslut. (Origo Wine Import, 2 760 fl.)

En glasflaska med Frasca la Guaragna Grignolino d'Asti 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

Frasca la Guaragna Grignolino d'Asti 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93867

750 ml

13%

199 kr

Lokala druvan grignolino är riktigt charmbomb här i Piemonte, ljus, fräsch och delikat samtidigt känslig och svårodlad. Detta utsökta exemplar kommer från byn Nizza Monferrato i Asti, Piemonte. Ljusfärgad med mörkbärig nos och en josig smak av frisk fräsch röd frukt, sötsyrliga bär och florala inslag där en hög syra och ett torrt strukturerat avslut med mjuka distinkta tanniner påminner inte så lite om en en baby-nebbiolo. (Panache, 1 800 fl.)

En glasflaska med Fratelli Alessandria Verduno Pelaverga Speziale 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Fratelli Alessandria Verduno Pelaverga Speziale 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94153

750 ml

13.5%

239 kr

En annan lokal pimontesisk druva är den öjusa och fräscha pelaverga piccolo, här ekologiskt odlad och veganvänligt framställt av en välrenommerad producent. Läskande frisk och charmigt fruktbärig med hög syra, krispig frukt och pigg bärighet med hög syrafräschör och mjuka tanniner - juicy med en såpbubblelätt känsla men med brottartyngd i botten. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

En glasflaska med Fratelli Alessandria Barolo Del Comune di Verduno 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Fratelli Alessandria Barolo Del Comune di Verduno 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94149

750 ml

14.5%

489 kr

Nebbiolo från samma producent som ovan och med samma hållbara förutsättningar. Här bjuds det klassika toner så det förslår, tjära, rosor, körsbär, nypon, mörka plommon och högprocentig mörk choklad. Torrt och stramt med tuggiga tighta tanniner i ett friskt elegant och välbalanserat avslut. Ännu ung och i sin linda, men med klockrent tydliga ursprungsmarkörer, som gör detta vin ett mycket intressant köp för framtida pur Barologlädje. (Tryffelsvinet, 900 fl.)

En glasflaska med Brancaia No 2 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Brancaia No 2 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94100

750 ml

14.5%

219 kr

En hundragubbe cabernet sauvignon från Maremma vid Toscanas västkust som lagrats ett år på franska ekfat, närmare bestämt i tonneaux, om 500 liter. Mörkt svartfruktigt och mörkbärig nos med örter och ekfat, kryddig av vanilj och ceder. Smaker av mörka bär, plommon och björnbär med inslag av grönkvistiga örter och lätta fattoner. Mjukt runt och generöst värmande, torrt, stramt och välstrukturerat med energisk kraft i ett välbalanserat avslut. Brancaia grundades 1981 av det schweiziska paret Brigitte och Bruno Widmer, i samband med att de köpte mark i närheten av byn Radda i Chianti Classicos västra delar. Idag är parets dotter Barbara Widmer som tagit över båder vingårdar och vinmakande. (Johan Lidby Vinhandel. 4 800 fl.)

En glasflaska med Fattoria del Pino Rosso di Montalcino 2019, ett rött vin från Toscana i Italien

Fattoria del Pino Rosso di Montalcino 2019

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94021

750 ml

14%

249 kr

Sangiovese i sitt esse och i paritet med ett antal högre rankade Brunellos. Kraftfullt med finess, mörk röd frukt och svarta bär, vilda örter i ett mineraliskt jordigt sangviniskt temperament, lågt ifrån andra anemiska rossos i samma kvarter. Stram, tight och torr med läskande syra, välstrukturerat och balanserat. Fattoria del Pino drivs av naturkraften Jessica Pellegrini och egendomen föddes så sent som år 2000 och första årgången var 2010. Jessica har totalt sex hektar vinmark fördelade på en hektar i Brunello, 1,5 hektar i Rosso di Montalcino och 4,5 i hektar IGT. (Panache, 1 200 fl.)

En glasflaska med Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2022, ett rött vin från Sicilien i Italien

Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2022

Produkt från Italien, Sicilien

art nr 95559

750 ml

11%

231 kr

En ny omgång SP68 Rosso har landat med inbjudande finparfymerad aromatik av vilda blommor och skogsbär. Jag tillhör skaran som vägrar se SP68 som Ariannas instegsvin, även om det är ett av hennes viner med lägst prislapp. Arianna jobbar helt enkelt inte på det viset. Den förföriska doften av Siciliens sydsluttningar, utsikten mot ett medelhav som sträcker sig mot Afrikas nordkust, är så vitalt och friskt, med så mycket energi och charm att man bedåras på stört, gång efter gång. SP68 är namnet på vägen (Strada Provinciale 68) som går igenom hennes vinmarker i Vittoria och vinet och består av 70 procent av den lokala förmågan frappato och 30 procent av den sicilianska storheten nero d’avola, mestadels från vingården Bombolieri som i huvudsak består av järnrik röd lerjord. Druvorna odlas ekologiskt (certifierad ECOCERT) och jäsning sker med naturlig jäst. Druvorna avstjälkas och macererar med försiktig pigeage. Arianna är inte rädd att utvecklas och att förändra sina metoder, hon ser sin tid på jorden hon brukar som lånad och vill dess allra bästa. Druvskalen drar med musten i cirka 15 dagar och vinifikationen sker utan tillsatser och lagras sedermera cirka sex månader på cementtank. Buteljeringen sker utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats SO2. Naturligt, rent och hög WOW-faktor! Årgången bjöd vid första träff en gröntintad ton som vittnade om tidig skörd eller annan metod vid vinmakingen men den berodde istället på Siroccovindarna från Sahara som medförde en hel del problem för druvorna. Kvaliteten är det inget fel på och med en lätt luftning i karaffen kommer hennes fantastiska förförande frukt till sin rätta. Syrlig nos, floral och energigivande med läskande syra, frisk bärighet, rosenknoppig, grönörtig och förföriskt god med en modest alkoholhalt på endast elva procent. (Wine Trade, 9 000 fl.)

En glasflaska med Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2021, ett rött vin från Kastilien-León i Spanien

Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2021

Produkt från Spanien, Kastilien-León

art nr 94736

750 ml

13.5%

189 kr

Inte många har vid Raúl Pérez ålder åstadkommit så mycket och med så många med resultat värda en egen historieskrivning. Ultreia gör mig aldrig besviken och med sin parfymerade drivna rödbäriga doft formar Raúl sin mencía i egen majästetisk klass. Inledningsvis on brand reduktion med mogen frukt och blåsvarta bär i nosen. Viss volitilitet, ja visst, men det är balanserat, sammansatt, koncentrerat och välbyggt med kraftfull energi. En fieldblend med stor majoritet av mencía samt mindre andelar bastardo, garnacha tintorera och doña blanca som gett generös frukt, syrlig hög frisk syra och energi i form av vibrerande mineralitet där grusiga tanniner ger kamp åt ett långt häng av bittercitrus i eftersmaken. (Johan Lidby Vinhandel, 4 800 fl.)

En flaska med Cortes de Cima Chaminé Tinto 2020, ett rött vin från Alentejo i Portugal

Cortes de Cima Chaminé Tinto 2020

Produkt från Portugal, Alentejo

art nr 92566

750 ml

13%

199 kr

Från Alentejo en vild blend av till största delen syrah med mindre delar touriga franca, trincadeira och alicante bouschet. Naturligt och vagt brettigt med mörkbärig stallig nos. Torr struktur med läskande fräschör i syran över den annars mörka robust rustika frukten och tunga mineraliteten. 2020 tog Anna Jørgensen över på Cortes de Cima, en stor vingård i Alentejo med över 200 hektar vingårdar i Vidiguera och även vid Alentejokusten. Vingården grundades av hennes föräldrar, danska pappan Hans Kristian och amerikanska mamman Carrie. (Pompette, 600 fl.)

En glasflaska med Strekov 1075 Little Fred X, ett rött vin från Slovakien

Strekov 1075 Little Fred X

Produkt från Slovakien

art nr 94261

375 ml

12.5%

160 kr

Lille Fred nummer tio kommer naturligtvis och plikttroget i en liten halvflaska. Årets upplaga har lite mer stuns och oumph än förra årets version, nummer nio. Mörkt svartblålila färg med djupt blålila doft. Smaken är koncentrerad av spritade körsbär, vargtass på lingon, blåbär och svartvinbärssnaps. Fred är en liten torr, stram och tight rackare med syrlig frukt som är full av energi unga tanniner. Zsolt Sütö som driver Strekov 1075 är vin-slovakiens Gossen Ruda med ekologiska odlingar som han sköter enligt biodynamiska principer utan certifiering. Lille Fred X består av en druvblend på alibernet, dunaj och blauer portugiser. (Wine Waves, 1 200 fl.)

En glasflaska med Vranac Monastery Tvrdos 2020, ett rött vin från Bosnien-Hercegovina

Vranac Monastery Tvrdos 2020

Produkt från Bosnien-Hercegovina

art nr 95013

750 ml

15%

151 kr

En svart häst med stallig brettig doft av läder och hö. Vranac är en lokal druva som betyder just, fritt översatt, svart häst. Syrligt svartfruktig med torkad frukt, fikon och dadlar, svartpeppar och florala örter. Hög alkohol om 15 procent och ett skapligt pris bäddar för en afton med bosnisk sevdah och kolo långt in på småtimmarna. Kul vin att prova för den som vill bryta ny mark i vinvärlden. (LarCap, 7 800 fl.)

En glasflaska med Cuvelier los Andes Coleccion 2019, ett rött vin från Cuyo i Argentina

Cuvelier los Andes Coleccion 2019

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 93446

750 ml

14.5%

222 kr

Ekologiskt och biodynamiskt praktiserande familj med stora ägor och ägande även i Bordeaux. En blend av runda slängar hälften malbec med nedstigande andelar merlot, petit verdot, cabernet sauvignon och syrah. Fylligt och tätt av blåbär svartvinbär, ceder, blyerts och ekfat, torrt och strukturerat där tuggiga grönkartiga tanniner och en träig finish ger ett lång avslut med grusig mineralitet. (JPC Wines, 2 400 fl.)

En glasflaska med Blank Canvas Pinot Noir Settlement Vineyard 2020, ett rött vin från Marlborough i Nya Zeeland

Blank Canvas Pinot Noir Settlement Vineyard 2020

Produkt från Nya Zeeland, Marlborough

art nr 94661

750 ml

13%

329 kr

Ekfatslagrad pinot med dedikation i handlag och hantverk, passion och vision. Mörkbärig med nosen fylld av jordgubb, hallon, sandelträ, ceder och örter. Tät och fruktig, med smak och känsla av örtkrydda mörkt röd bära och syrliga bär som tranbär och lingon där örter och grönkvistiga toner avrundar och verifierar torra tanniner, syrlig frukt och fattoner i avslutet. (Wine Affair, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.