Trädgårdssalongen – tre blomstrande snapsar

Linda Pérez Medgrundare och vinskribent

Berusad nyponros, citrusfriska salviablommor, rabarber och kaprifol. Vi bjuder tre snabba, vilt blommande snapsar till den stora midsommarfesten.

Midsommaraftons morgon gryr. Den ljusa natten går över i slöjlik sol. Daggen glittrar. Kaffebryggarens putter inifrån huset badar i fågelkvitter. Skönheten når ingen gräns.

I år blommar salvian. Hundratals lila blommor. Det ligger en handfull sådana och marineras, tillsammans med citronzest och sprit. Nyponrosens blad har också uppnått en viss grad av berusning. Efter två dagars dragning doftar det förtjusande, som morfars en gång så färgstarka rosenrabatt. Sist men inte minst har rabarberns syrliga stjälk fått en flirt av strösocker och kaprifol. Man tager vad man haver, det kan även vara kamomill, fläder eller skogsviol.

Jag plockar sju sorters blommor och lägger dem i snapsen i stället för under kudden. För gift är jag redan. Det här blir något annat än den sedvanliga O.P’n även om också den har en given plats på sommarbordet.
Varsågoda här bjuds midsommarsnapsens tre kvicka blomstermarineringar.

Midsommarsnaps på berusad nyponros

Berusad nyponros

10 rosenblad
10 blad av citronmeliss
Ett par kvistar bronsfänkål
50 cl sprit

Lägg bladen och bronsfänkål i burk och häll över neutral sprit. Låt stå i två dagar. Sila och häll upp på flaska. Är smaken för stark kan du alltid skvätta på mer av starkvaran.

 Tips! Om snaps inte är din nubbe så servera med tonic och på is.

Snaps på salvia och citrus

Humlornas salviasnaps

En näve salviablommor (det går alldeles utmärkt med enbart salviablad)
6 salviablad
Zest från en citron
50 cl sprit

Lägg godsakerna i en burk. Häll över neutral sprit. Låt stå i två dagar. Sila och häll upp på flaska. Är smaken för stark kan du alltid skvätta på mer av starkvaran.

Midsommarsnaps på salvia och kaprifol

Rabarber och kaprifol

2 stjälkar finhackad rabarber
En eller två nävar kaprifol (bara blommorna)
2 tsk socker

Lägg rabarber, blomster och socker i en burk. Häll över neutral sprit. Låt stå i två dagar. Sila och häll upp på flaska. Är smaken för stark kan du alltid skvätta på mer av starkvaran.

Snaps på sju sorters blommor

Ätbara blommor för både snaps och kudde

Ovan tre snapsar är bara början på allt det goda vi kan göra. Jag roar mig själv med att plocka sju sorters blommor och använda i olika kombinationer. Här följer en lista på ätbara blommor. Välj det som blommar närmast dig.

Kryddsalvia
Lavendel
Läkeringblomma
Rosor
Skogsviol
Krasse
Fläder
Gurkört
Harsyra
Solrosor
Tusensköna
Blåklint
Kamomill
Syren
Lejongap
Förgätmigej

 GLAD MIDSOMMAR!

Du missar väl inte dessa godingar


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.