Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Trentodoc – tar bubblorna till högre höjder

Trentodoc – tar bubblorna till högre höjder

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Billig prosecco har erövrat världen, men det finns också seriösa alternativ i Italien där vinerna görs enligt champagnemetoden. Richard Sigray har nyligen varit i Trentino vid Alpernas fot i norra Italien och provar bättre bubbel från området.

Det är mitten av september. Vi har precis ätit en trerätters långlunch på restaurang Vecchia Sorni med en strålande utsikt över den avlånga dalgången där Adige-floden flyter fram kantad av massiva bergväggar på båda sidorna. När vi kommer ut från restaurangen blåser det en varm vind mot våra ansikten.

– Det är Ora-vinden som kommer söderut från Gardasjön och som regelbundet uppstår under sen förmiddag eller efter lunchtid. Vindarna från sjön är centrala för oss som odlar vin eftersom de påverkar klimatet i vingårdarna och håller druvklasarna torra och hälsosamma, berättar Matteo Apollonio från kooperativet bakom Rotari som är vår värd.

trentino

Här i Trentino görs det mousserande viner enligt Metodo Classico, det vill säga champagnemetoden, där vinerna får jäsa en andra gång på flaska. Följaktligen odlas chardonnay, pinot noir och även pinot meunier samt pinot blanc.

Vingårdarna ligger på 200–900 meter över havet med stora temperaturväxlingar under dygnet. Här mixas den svala alpina friskheten i luften under morgon och kväll med dagarnas solvärme som skvallrar om att medelhavet ändå inte är så långt borta. Det avspeglas i de mousserande vinerna som har en påtaglig fräschör.

– Särskilt chardonnay trivs väldigt bra i den här miljön som låter druvorna utveckla och bibehålla sin aromatik och syra under mognadstiden, säger Matteo.

1993 skapades en egen DOC för de mousserande vinerna från regionen. Men historiken går längre tillbaka. Det hela började på tidigt 1900-tal då Giulio Ferrari (har inget att göra med företaget som tillverkar snabba röda bilar) kom hem från arbete i Champagne och planterade chardonnay för att göra sin version av grannlandets berömda bubbel.

Trentodoc delas in i tre kategorier: Nonvintage som lagras minst 15 månader på jästfällningen, årgångsbetecknade Millesimato som kräver minst 24 månader och slutligen Riserva med minst 36 månader. Så ser reglerna ut, men i själva verket överträffar producenterna ofta tiden för lagring på jästfällningen.

Kan konstatera att vinerna åldras länge med grace på flaska. Vid vårt besök i Rotaris källare poppas ett vin från 1993 med intakt energi, läcker mousse, nötighet och eleganta autolytiska toner. Jag provar tre Trentodoc som just nu är tillgängliga hos Systembolaget. Alla sinsemellan olika, köp dem och gör din egen Trentodoc-provning vetja. Du får faktiskt två till tre flaskor för priset av en lite dyrare Champagne. Och inte minst får du möjlighet att uttala det vackra, sensuella italienska ordet för bubblor: Bollicine!

Ferrari Perlé 2017, lanserades 28 oktober i Tillfälligt sortiment, nr 97714, 229 kronor

Oväntat mörkfruktig och voluptuös rondör för att vara en Blanc de blancs (dvs bara chardonnay har använts). Fin inbjudande frukt med äpplen, jordgubbar och grädde, persika men också ljusare toppnoter av grapefrukt och salt citron. Allt uppbackat av brioche-toner, strålande syra och långt avslut. Smakar lyxigt och är den i trion som liknar Champagne mest. Om man nu måste jämföra.
Ekologisk.

bubbel rotari

Rotari Flavio 2013, Beställningssortimentet, nr 77215, 199 kronor

Rotaris prestigelinje heter Flavio och även här är det enbart chardonnay som gäller. Seriöst jäst-game som pågår med många nyanser av bröd och nötter. Samtidigt livlig och vital frukt med olika sorters äpplen och citrusfrukter som trängs i glaset. Ackompanjeras av nougat och subtil kamomill. Avslutet har fin längd med mineralrik sälta. Utmärkt som aperitivo innan middagen och passade fint när jag serverade med Skagen-toast som förrätt.

Maso Martis, Dosaggio Zero Riserva 2017, Tillfälligt sortiment, nr 94233, 359 kronor

70 procent pinot nero och 30 procent chardonnay. Noll dosage, men ändå inbjudande och generös. Lite rostade och smöriga dofter i näsan följs i glaset av en nästan oxiderad karaktär med aromer av bokna äpplen, röda bär, lime och madeleinekaka. Saliverande syra och skön zestig bitterhet i avslutet. Mycket egen stil, och var den som gillades mest till ostron. Ekologisk.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.