Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på VÅR MED SAUVIGNON BORDEAUX

VÅR MED SAUVIGNON BORDEAUX

Lästid: 1 minut

Balkongpremiär, öppna fönster och trädgårdspyssel. Mössor som åker av samtidigt som musöronen på träden sakta men säkert ser dagens ljus. Nu vill vi smaka på våren och skålar in den med en sval, aromatisk Sauvignon Blanc (nr 4184 & 99 kr) från Bordeaux och den välrenommerade vinproducenten François Lurton.

Hur smakar en vårkänsla? Kanske upplevs den sådär mjukt ljusgrön som sprickfärdiga knoppar. Kanske är den citrusfriskt fläktande, men samtidigt fruktigt solvarm?

En stor del av vårkänslorna kan nog handla om förväntningar. Smakerna av solvarma krusbär direkt från busken. Den saliga blandningen örter som prunkar i köksträdgården och havssalta läppar efter ett uppfriskande kast från bryggan. Känslor och smaker har gärna en nära relation.

Om man ska beskriva Sauvignon Bordeaux 2017 från François Lurton så står våren nära. Vinet är torrt, men frukten är yppig och aromatisk. Toner av krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och citrusfrukter ligger nära. Smaker som sticker ut, men är balanserade. Och framförallt väcker de stora förväntningar. Nu längtar vi efter varma eftermiddagar på balkongen och i trädgården. Kanske plockar vi fram säsongens syrliga färska getostar eller svänger ihop en primörsallad – vem längtar inte efter årets späda sparris?

Här får Sauvignon Blanc växa på jordar som till störst del består av lera och kalksten. Druvskalen jäser tillsammans med sin must i omkring ett dygn, för att därefter jäsa vidare på ståltankar. Slutligen vilar vinet en stund på sin jästfällning.

Bakom Sauvignon Bordeaux 2017 står François Lurton. Ett stort namn i vinvärlden, inte minst tack vara sina framgångar med just druvan Sauvignon Blanc (som till exempel med storsäljaren Les Fumées Blanches). François är född och uppvuxen på sin fars vinslott i Bordeaux och har vinet i blodet i närmast bokstavlig bemärkelse.

Vinet hittar du HÄR

Njut med måtta – skål och god vår!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.