Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Skruva upp helgen

Skruva upp helgen

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Systembolagets småpartisläpp* är många gånger räddaren i nöden för den nyfikne vinhandlaren. Här kan du hitta alltifrån intressanta, småskaliga uppstickare till de säkraste av kort. Februaris nyhetssläpp är en uppiggare. Här listar vi ett par favoriter.

 

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru 2012, Champagne, 569 kr, nr 97009

Biodynamik och traditionell vinmakning med långa jäsningar på stora gamla fat är Pierre och Sophie Larmandiers melodi. Här är deras underbara Terre de Vertus, chardonnay från 40 år gamla stockar som buteljeras utan tillsatt socker. Delikat frukt, salta mineraltoner och en syra som gör detta bubbel omöjligt att motstå.

Fuchs und Hase PetNat Vol. 4 2017, Kamptal, 169 kr, nr 91289

Det här är ett roligt samarbete mellan topp-producenterna Jurtschitsch och Arndorfer i  Österrike. Här satsas det fullt ut på mousserande viner, så kallat PetNat. Denna bubblare görs till 70 procent på muller thurgau och resterande grüner veltliner. Fruktigt och blommigt med lätt pepprig ton. En uppiggare och ett utmärkt våruppror!

Vouvray Clos de Rougemont 2017, Loire, 169 kr, nr 99208

Familjeegendom som är biodynamiskt certifierad sedan år 1995. Vinet jäser genom sin naturliga jäst, på små fat. Resultatet är en nyanserad chenin blanc som förnimmer om våren, här finns blomster, frukt, mineralfräscha inslag och läcker brödighet.

Santorini Assyrtiko 2017, Santorini, 299 kr, nr 99086

Denna vinegendom är bara några år gammal och ett resultat av Yannis Valambous; mannen som tog steget från Londons finansliv ut i sin familjs vingårdar. Tur var väl det för det här vill man inte missa. Lätt rökiga toner, böljande gul frukt, havssalta vibbar och citrusfrisk syra. Slå gärna upp på karaff en stund innan servering.

Samt & Seide Blaufränkisch 2016,  Niederösterreich, 189 kr, nr 99439

Så väldigt delikat blaufränkisch från vinhuset Muhr van der Niepoort. Här tillämpas traditionell, hantverksmässig vinmakning vilken resulterar i personliga, finessrika viner. Detta ett uttrycksfullt vin med skogsbärig frukt och örtiga toner i en stiligt stram kostym. En bättre  blaufränkisch, utan tvekan.

Trebbiolo Rosso La Stoppa 2016, Italien, 169 kr, nr 99336

La Stoppa är en härlig egendom i nordvästra Emilia-Romagna. Den grundades i slutet av 1800-talet av en rik advokat men idag drivs gården av passionerade och jordnära Elena Pantaleoni och vinmakare Giulio Armani. Här ger druvorna barbera och bonarda ett rödbärigt, rosenparfymerat och läskande vin i rakt upp och ner jäkligt god att dricka stil.

* Små partier lanseras vanligen två gånger i månaden, på fredagar. Det här dryckerna finns i begränsat antal och under en begränsad tid. Vissa butiker har små partier i sitt sortiment – det hela bygger på kundefterfrågan. Om din butik blivit utan dessa små goda partier kan du alltid beställa vinerna genom Systembolagets hemsida.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.