Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vårfriska valborgsdrinkar

Vårfriska valborgsdrinkar

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Valborg – och äntligen får vi sjunga in våren på riktigt. Och visst får det gärna susa vackert i både träden och kroppen under valborgshelgen, så här är fyra fräscha cocktails med smak av vår!

Körsbärsblomsmartini

Jasminblommig med lätt sötma, men också med pigg citrusfräschör och lätt beska i avslutet. Lite cosmopolitanvibbar, men med sake som bas. Lättsippad sköning som är perfekt att blanda till redan under eftermiddagen.

Ingredienser

5 cl Gekkeikan Sake

1,5 cl Cointreau

1,5 cl tranbärsjuice

1 cl färskpressad lime (eller något mer/mindre beroende på hur syrlig du vill ha den)

2 stänk Angostura Bitters

Så gör du

Häll sake, cointreau, tranbärsjuice och limesaft i en isfylld shaker. Skaka rejält i sisådär 10-15 sekunder. Skvätt lite Angostura i ett martiniglas och sila upp drinken i glaset. 

Mint Julep

En riktig klassiker som är lika läskande och uppiggande som smakrik och god. Dessutom superenkel att blanda till. Helt klockren vårdrink.

Ingredienser

5 cl bourbon

3 cl sockerlag

Sodavatten

12 blad färsk mynta

Så gör du

Lägg myntan i ett tumblerglas eller liknande och häll över sockerlagen. Muddla bladen – som det så vackert heter på bartenderlingo – det vill säga: mosa dem med exempelvis en träsked eller annat lämpligt verktyg. Fyll glaset med is, och häll i whiskyn. Toppa upp med sodavatten och garnera med myntablad.

Vårregn

En variant på April Rain, men med en pytteskvätt sockerlag för att balansera upp syran något. Som en fräsch, lätt och svepvänlig variant av klassisk vodka martini. Testa också att jobba med lite olika citrusfrukter; att byta ut lime mot blodgrape ger till exempel en helt annan upplevelse, med skönt beskabett och samtidigt lite bredare fruktighet. En god, svalkande och uppiggande drink – precis som ett lätt vårregn.

Ingredienser

6 cl vodka

1,5 cl färskpressad lime

1 cl Noilly Prat

Cirka 0,5 cl sockerlag

Så gör du

Häll alla ingredienser i en shaker med is. Skaka ordentligt i ungefär 15 sekunder och sila ner drinken i ett martiniglas. Garnera med lite limezest om du vill, eller kör den bara elegant plain.

W&T

En slags gin & tonicvariant men med whisky som bas och en skvätt guavajuice för att addera en känsla av nyutslagna vårblommor.

Ingredienser

5 cl orökig skotsk eller irländsk whisky

4 cl guavanektar (finns att köpa färdigt som juice-tetra på de flesta matvarubutiker)

1 cl färskpressad lime

Tonic

Så gör du

Häll whisky, guava och lime i ett ballongglas eller bourgogneglas. Addera rikligt med is och rör om. Toppa upp med tonic och garnera med en kvist timjan.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.