Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner till Valborg

Viner till Valborg

Lästid: 1 minut

Elda igång känslorna för den goda maten och de goda vinerna att skåla in våren med. Linda Pérez listar sju viner som likt solen kysser liv i skog och sjö.

jurtschitsch_winetable

Jurtschitsch Rosé 2018, Österrike, Kamptal, nr 5600, 119 kr

Halvdag och stundande långhelg. De goda förberedelserna spirar. Fördrink på balkongen, innergården eller i bersån. Dukat med vackert skrynkligt linne, riedelglas och granna vårblommor. Tilltugg. Goda råvaror. Enkel tillagning. Vad sägs om späd, grön sparris och rädisor med krispig blast att dippa i citronsyrlig majonnäs? Potatishalvor med gräddfil, rom och nyklippt gräslök. Lantchips. Kanske mandlar rostade med havssalt och rosmarin. Så gott. Vinet? Tar mig friheten att säga att Systembolagets fasta rosa sortiment är allt annat än charmerande, men att det sticker ut ett tiotal riktigt goda. Vinet vars namn jag aldrig lär mig att stava, är ett av dem. Bärflirtig zweigelt med citrusfrisk syra, bra struktur och örtig touch. Maj-sigt värre.

sancerre_winetablechampagne_winetablesaisond'etre_winetable

Sancerre Les Pierris 2018, Frankrike, Loire, nr 2259, 179 kr
Pierre Peters, Frankrike, Champagne, nr 7350, 379 kr
Saison d’Etre, Sverige, nr 1617, 67:80 kr/750 ml

Vi dukar upp för middag och tar ut filtar. Familjärt så det förslår och bordet fyllt med godsaker. Krispiga rårakor. Löjrom. Kallrökt lax. Surdegsbröd, sallad och bägare till bredden fyllda med kallt och läskande. Någon sippar somrig, superläcker Sancerre, en annan bubblar runt på Pierre Peters stiligt friska finskumpa och en tredje njuter pilsnermalt från Warbro kvarn och humle genom STHLM Brewing Co. Tänk särskilt på att stötta våra lokala bryggerier i dessa tider och välj öl från det lokala och småskaliga sortimentet.

LesPierresGirard_winetable valdellecorti_winetableSantaDucCôtesduRhône_winetable

Les Pierres Girard, Frankrike, Loire, nr 92930, 179 kr
Val delle Corti 2016, Italien, Toscana, nr 92269, nr 239 kr
Santa Duc Côtes du Rhône, Frankrike, Rhônedalen, nr 73018, 124 kr

Ingen Valborg utan eld. Först ut är grillen. Det vankas såväl helgrillad Dourade med massor av färska örter och kapris som flankstek med spetskål och schyssta lökar. Val delle Corti är en stram djup chianti i pepprig, personlig stil. Lagringsduglig såklart men häll gärna på karaff en stund så vankas fina känslor. Santa Ducs gamla stockar är en klassiker så fruktig och fin och föredrar du vitt så slå till på gulfruktig aromatiskt örtig chenin blanc från Loire.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.